A Kőszegi Várszínház idén is színes kínálattal készül

A koronavírus-járvány keresztülhúzhatja a szabadtéri színházak nyári idényét, hiszen a jelenlegi szabályok szerint augusztus 15-ig tilos rendezvényeket tartani. A Kőszegi Várszínház idén is széles programkínálattal készült. A május 12-re tervezett Mesebolt bábszínházi előadás elmarad, a Grecsó Krisztián Vera című művének átdolgozásából készült ősbemutatót pedig közönség nélkül tartják meg.

Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója elmondta, hogy a darab rendezője Göttinger Pál, a főszereplője pedig az átdolgozó Grisnik Petra, ők egy házaspár civilben. Ezért a próbák megkezdődtek már otthon, és ennek a végkifejlete itt a várban lesz majd. Jövő vasárnap kezdődnek a próbák a lovagteremben.

A darabot rögzítik, az előadás pedig utaztatható lesz, így később nemcsak Kőszegen, hanem az egész országban láthatja a közönség. Az évad nagyszínpadi produkciója, Göttinger Pál „Az Öreghíd alatt" című zenés vígjátéka is nagyrészt elkészült már. 

„Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határvonalon álló kocsmában zajlódnak az események, ahol kitör a brexit, tehát újra határ lesz, ami épp a kocsma vonalán húzódik majd. Ezzel kapcsolatban sok-sok baj, probléma és vicces jelenet történik majd. Ennek a zenéjét Sebesi Tamás és Némedi Árpád írja.” – árulta el. 

A szabadtéri színházak bíznak abban, hogy nyár vége felé legalább néhány előadást megtarthatnak. A Kőszegi Várszínház a vendégprodukciók mellett négy bemutatót tervezett, ezeket szeretnék színpadra vinni, amennyiben azonban a járványügyi helyzet mégsem engedi, akkor a következő évadban már csak felújító próbákra lesz szükség. A nyárra tervezett kamaraszínházi előadásokat pedig egy pályázat segítségével később, a Jurisics-vár lovagtermében szeretnék bemutatni.

forrás: http://www.savariaforum.hu (bár nem pontosan idézve, mert az eredeti cikkben rengeteg elírás volt. - a szerk.)