Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


Szinte teljesen elmarad az idei nyári fesztiválszezon

Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette, hogy a kormány augusztus 15-ig megtiltja az 500 főnél nagyobb tömegrendezvények megtartását. A bejelentésre hosszú ideje várt a komplett élőzenei piac, de ez azt is jelenti, hogy elmarad idén a Sziget Zrt. összes fesztiválja (Sziget, Sound, Volt), és a nyár utolsó heteiben túlkínálat lehet zenei rendezvényekből.

Nemrég az Index írt arról, hogy a Budapest Park és más koncert-, illetve fesztiválszervezők is azért kerültek nehéz helyzetbe, mert az előre kifizetett külföldi fellépőik koncertjeit addig nem tudták vis maior helyzetre hivatkozva visszamondani, ameddig nincs konkrét kormányhatározat. Ez most megtörtént, ami azt jelenti, hogy mostantól nincs jogi akadálya hivatalosan is lemondani a már leszervezett koncerteket és visszakérni az esetleges előlegeket.

Ami viszont legalább ilyen fontos, hogy eldőlt számos, eddig kérdőjelesnek számító hazai fesztivál sorsa. Az augusztus 15-i feloldási dátummal az eredeti formájában biztosan nem rendezik meg a
a Sziget Zrt. három nagy fesztiválját (Volt, Balaton Sound, Sziget),
több nagy vidéki fesztivált (Campus, Művészetek Völgye, Ördögkatlan, valamint a korábban bejelentett Rockmaraton, EFOTT, Fezen és Bánkitó), de elmarad a nagy nemzetközi goabuli is Ozorán,
még mindig kérdéses az idei Kolorádó, amit ugyan áttettek egy késő augusztusi időpontra, de még pont belecsúszik a tiltásba.

A Sziget Szervezőiroda közleményben megerősítette, hogy a döntés tényleg azt jelenti: 27 év után először nem lesz idén Sziget, ahogy elmarad a Volt Fesztivál és a Balaton Sound is.

Kádár Tamás főszervező szerint most mindenekelőtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. 


Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe

– nyilatkozta Kádár, aki szerint hiába egyeztetnek régóta a kormányzattal egy esetleg segítségről vagy mentőcsomagról, egyelőre nem sikerült konkrét eredményre jutni.

A Művészetek Völgyét idén tartották volna meg harmincadik alkalommal, de ez is elmarad. A fesztivál honlapján viszont azt írják, hogy Völgyhétvégéket vezetnek be, vagyis szeptembertől négy hétvégén át tartanak majd programokat Kapolcson és környékén. Részleteket (dátumot, helyszínek, programok) egyelőre nem írnak, de a már megvásárolt belépőket fel lehet használni ezekre az őszi eseményekre. Hasonló koncepciót jelentett be az Ördögkatlan is, amely idén hivatalosan elmarad, de október 22. és 25. között szeretnének tartani egy hosszú hétvégés, Ördögkatlan-napok típusú eseményt.
Egyelőre képtelenség előre megmondani, mennyire döntött jól például a Fishing on Orfű, hogy a nyár utolsó hetére tolták a fesztivált, de a jelenlegi helyzet szerint megtarthatják a rendezvényt augusztus 26. és 29. között,

HACSAK NEM DÖNT ÚGY A KORMÁNY, HOGY MEGHOSSZABBÍTJA AZ AUGUSZTUS 15-I DÁTUMOT.

Az már más kérdés, hogy lehetséges, augusztus 15. után egymást ütik majd az országos tömegrendezvények, hiszen megtarthatják a B. My Lake – Strand Fesztivál kombót Zamárdiban augusztus 19. és 22. között, 26. és 29. között pedig a Szegedi Ifjúsági Napokat és a veszprémi Utcazene Fesztivált. A Strand Fesztivál a Facebookon már jelezte is, hogy idén azon dolgoznak, hogy megtarthassák az eseményt még nyáron.

Az egész nyarat lefedő Nagyon Balaton programsorozat nagy részét viszont le kell fújni. Nem lesz Paloznaki Jazz Piknik és Veszprémfeszt sem a korábban meghirdetett formában.

JÚNIUS 1. ÉS AUGUSZTUS 15. KÖZÖTT NAGYJÁBÓL 254 FESZTIVÁLT* TARTOTTAK VOLNA ORSZÁGSZERTE.

*A Programturizmus.hu adatbázisa szerint

A Budapest Aréna nagykoncertjei elmaradnak vagy átkerülhetnek új időpontra, a mostani helyzet alapján ez többek között a System of a Down, Nick Cave, a Korn, a Judas Priest, Daddy Yankee és a Kiss koncertjeit érinti, a helyszín honlapja szerint azonban már új időpontot keresnek a Pearl Jamnek, Harry Stylesnak és Celine Dionnak is. Úgy néz ki, hogy Alanis Morrisette október 12-i koncertjét rendesen megtartják. A Budapest Park esetében elmaradhat vagy új időpontot keresnek többek között a Deftones, a Scooter és a Morcheeba fellépésének. Szeptember 2-re meg van hirdetve az amerikai Pixies fellépése is, azonban Amerikában most annyira kiszámíthatatlan a helyzet, hogy talán még ősszel sem jutnak el odáig, hogy egyáltalán átrepüljenek Európába turnézni.
Távolságtartó koncertre járás

Óriási kérdés az is, mi lesz a klubokkal és más koncerthelyszínekkel. Vidéken a vendéglátóhelyként is üzemelő klubok legalább szép lassan elkezdhetnek hamarosan újranyitni, de a fővárosi szórakozóhelyek esetében erre biztosan csak később és lassabban lesz lehetőség, hiszen itt a kormány nem enyhített a szigorításokon.

A jelenlegi helyzet szerint minden augusztus 15-ig meghirdetett koncertet lemondhatnak a szervezők új dátum keresése helyett, de elvben hiába lehetne megtartani akár már a szeptember eleji koncerteket, egyáltalán nem biztos, hogy lesz értelme. Több koncertszervezővel is beszéltünk, akik olyan szempontból optimistának tűntek, hogy a többség szerint az őszi koncertszezon októbertől valamilyen módon beindulhat, azonban még mindig annyi a kérdőjel, hogy képtelenség előre megmondani, hogyan alakul a helyzet.

Telt házas koncerttermekre valószínűleg még hónapokon át nem fog vágyni senki, ezért valószínűsíthető, hogy a koncerthelyszíneket félházra, negyedházra tervezik, hogy mindenki tarthassa a kellő távolságot egymástól, de a koncertek se maradjanak el, és legyen a helyeknek is bevételük a fogyasztásból.

A külföldi koncertek helyzete már pár fokkal bonyolultabb. Beszéltünk olyan szervezővel, aki szerint kisebb megszorításokkal és korlátozásokkal, de akár már októberben elkezdhetnek külföldön turnézni a zenekarok, azonban arra nagyobb az esély, hogy ez a schengeni övezet országaira vonatkozik elsősorban. Amerikában egyrészről még mindig nem lehet akár csak sejteni sem, mikor kezdhet el normalizálódni a helyzet, másrészről egy a New York Timesban megszólaló egészségügyi szakértő szerint a fesztiválok és klubkoncertek csak valamikor 2021 őszén térhetnek vissza. Ezért egészen valószínű, hogy amerikai zenekarok a legkisebb valószínűséggel jönnek majd Magyarországra 2020-ban, de az EU-s országokban akár már ősszel megkezdődhetnek a kisebb a turnék. Egyik forrásunk szerint még az is elképzelhető, hogy középtávon az európai zeneipart segítheti, ha nagyon elhúzódik a járvány Amerikában, mert nagyobb igény jöhet létre az európai országokban az európai produkciók iránt.

Volt olyan szervező is, aki jóval pesszimistább volt. Mivel még mindig napról napra változik a helyzet, a zeneipar sem tudja pontosan hogyan reagáljon, és sokan már az őszi eseményeiket, programjaikat és turnéikat is elkezdték átpakolni 2021-re. Így viszont egyszerűen nem lehet hetekkel, hónapokkal előre tervezni, hiszen egy turnén fellépő előadóval sokszor egy-másfél évvel előre leszerződnek, de ameddig ennyire sok részlet nem tisztázott még, addig a többség inkább nem kockáztat drágább külföldi fellépőkkel.


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed