$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Mit csinálnak karanténban a művészek?

2020.04.07.


Most, a világjárvány idején éppen úgy szomjazza a lelkünk a művészetet, ahogy a háborúk éveiben is fontos mentális szerepe volt a táncnak, a zenének, a színjátszásnak, a képzőművészetnek és az irodalomnak. Cikkünkben ismert alkotók, művészek: Grecsó Krisztián, Grisnik Petra, Zsuráfszky Zoltán, Szalóki Ági, Bíró Krisztina beszélnek arról, hogyan élik meg az elzártságot, és milyen kultúrmissziót teljesítenek a kritikus időszakban az online térben.

Grecsó Krisztián: „Nem perlekedem Istennel”

„Nagyjából nyolc perc alatt lezajlott, egy séta alatt bedőlt minden – mondja Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író, dalszerző. – Huszonhárom év után jelent meg újra verseskötetem, a Magamról többet. Nagyon készültem a találkozókra, a zenés programokra, öcsémmel (Grecsó Zoltán koreográfus, táncművész – a szerk.) összeraktunk egy új műsort is, ez lett volna a Várkert Bazár első saját produkciója. Remek események vártak, plakátok kinyomva, minden megszervezve…”

Grecsó Krisztián szerint egy ilyen helyzetben megváltozik a dolgok helyiértéke, s ilyenkor csak arra lehet és kell figyelni, hogy egészségesek maradjunk és segítsünk másokat, hogy ők is azok maradhassanak. Az új kötet – a modern technikának hála – e kritikus időszakban is megtalálja útját: a Rózsavölgyi Szalon művészei mindennap videóra mondják a Magamról többet verseket. A névsor csodálatos: Auksz Éva, Bánfalvi Eszter, Csiby Gergely, Gálvölgyi János, Györgyi Anna, Jordán Tamás, Pokornyi Lia, Molnár Piroska, Sztarenki Pál, Pál András, Sütő András, Ozsgyáni Mihály, Vékony Anna, Őze Áron interpretációi láthatók-hallhatók a Szalon és a szerző Facebook-oldalán. A művészek otthonukban veszik videóra a verselést. „Így már olvasható, látható és hallható is a »Magamról többet«. Épp csak tapintani nem lehet a verseket, sajnos. Persze rendelni lehet, de mostanában csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy könyvre költsenek. Felszínen tart ez minket. Egy ideig.”

Az író nemrég gyógyult fel a rákból, most pedig itt a világjárvány, a bezártság, a frusztráció, amit ő is átél nap mint nap szeretteivel együtt, de mint mondja, nem perlekedik Istennel.

„Amikor beteg lettem, elhagyott a hitem, most viszont inkább erősödött. Mindig is tele voltam kételyekkel és reménytelenséggel, sosem tudtam magam teljesen átadni a hitnek. Nagyon irigylem, akiknek sikerül, mert azok igazán boldog emberek lehetnek. Most mégis azt zizegi a szenzor a lelkemben, hogy ezzel valami jót akar az Úr, és ha figyelünk rá, elindulhat valami, lehetnek részeredmények, változhatnak apróságok. Minden ilyen abszurd »kiszállás« az életből alázatra szoktat, és megmutatja, mennyire sok illúzió vesz körbe minket, milyen sok lényegtelen fikció uralja a napjainkat. Én nagyon szeretném átlépni a saját árnyékom, és úgymond hazatalálni. Elkényelmesedtem, eltunyultam. Ezt az életformát fel kell adni. Nem mást akarok nevelni, nem is értek hozzá, de felelősségteljesebb, beosztóbb, természetközelibb ember szeretnék lenni”.
Grisnik Petra: „Nekem az a szuperképességem, hogy akármikor tudok nevetni”

Grisnik Petra Junior Prima-díjas színművész szerint az egész élet egy nagy önismereti utazás, s most – krízis idején – bőven van alkalma megfigyelni, hogyan reagál a különféle hírekre, helyzetekre. Mindennap hálát ad azért, amije van: hogy van fedél a feje felett, van mit ennie, és hogy olyan férje van (Göttinger Pál – a szerk.), akivel még az önkéntes karantén is csodálatos.

„Bevallom, az első napokban bénultan bámultam magam elé, és nem tudtam, mihez kezdjek. Nemrég volt az életemben egy olyan periódus, amikor nem volt munkám. Betegségekkel, depresszióval is meg kellett küzdenem. Rettegtem, hogy ez visszatérhet. De azt hiszem, hogy a szorongásokon az említett szemlélődő álláspont segít a legtöbbet. Nem ítélkezem, nem pánikolok, nem projektálom a dühömet. Elfogadom, hogy egy olyan folyamatnak vagyok a része, amihez hasonlót még sosem tapasztaltam, és hogy a mentális immunrendszeremnek meg kell tanulnia ehhez alkalmazkodni. Az a minimum, hogy türelmes vagyok.”

Egy nap alatt többször is változik a hangulata: néha nyugodt és erős, néha dühös az egész világra, van, hogy szinte összeroppantja a szomorúság, de az is előfordul, hogy hangosan kacag.

Rengeteget gondol a színpadra, az emberek szagára, illatára, az érintéseikre. Igyekszik hasznosan eltölteni az időt: csak akkor hagyja el a házat, ha nagyon muszáj. Tavaly október óta készül élete első maratonjára, de most futni sem megy ki, megoldja otthon. Erősítő edzéseket végez, helyben fut vagy köröz az udvaron. Kétnaponta esténként, pontosan 19:07-kor élőben jelentkezik Facebook-oldalán, és felolvas. „Mindig igényes szépirodalmat választok, de csakis olyat, amin nevetni lehet. Nekem az a szuperképességem, hogy akármikor tudok nevetni. Hátha ezt mások is szívesen nézik. Olykor mesélek valami személyeset is, ha úgy érzem, kikívánkozik. Egyfelől nagyon hálás vagyok az ismerőseimnek (és minden számomra ismeretlen nézőnek), hogy kíváncsiak rám, és még visszajelzéseket is kapok tőlük, másfelől pedig érzem, hogy mindez a bioritmusomnak is jót tesz. Készülök életem első monodrámájára, amit a Kőszegi Várszínházzal készítünk Grecsó Krisztián Vera című regényéből. A rendező épp Göttinger Pál, úgyhogy semmi akadálya, hogy létrehozzunk egy szép és erőteljes előadást, ami teljes erejéből robbanhat a napvilágra, amint úgy áll a helyzet. Remélem, nem is olyan sokára.”

Zsuráfszky Zoltán: „Fontos, hogy megmaradjon a jó kondíció”

„A Magyar Nemzeti Táncegyüttes tudomásul vette a krízishelyzetet. Táncosaink csalódottak, de nagyon fegyelmezettek, türelmesek. Én már elmúltam 60 éves, így hát fokozottan kell vigyáznom magamra és a szeretteimre. Nem járunk be a próbaterembe, kizárólag online és telefonon tartjuk a kapcsolatot egymással” – mondja Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, aki Sánta Gergővel, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Harangozó-díjas táncos szólistájával indította el a Legényesezz otthon! kihívást. A kezdeményezéssel az otthon maradás fontosságára és az otthoni gyakorlás lehetőségére hívják fel a figyelmet, azokat szólítják meg, akik szeretik a néptáncot, de eddig nem volt alkalmuk kipróbálni.

A kihívás semmiféle előképzettséget nem igényel, bárki kipróbálhatja, az otthon pedig tökéletes helyszíne a virtuális néptáncóráknak.

A projekt lényege, hogy aki kedvet érez, adjon elő hat szabadon választott kalotaszegi legényes pontot (egy táncrészletet) a lakásban, majd töltse fel a videót a saját oldalára. Ezután meg kell nevezni három ismerőst, akiknek szintén teljesíteniük kell a kihívást. Az online megmérettetéshez már a világ számos pontjáról csatlakoztak, többek között Japánból, Észak-Amerikából és Erdélyből is. „Aki csatlakozni szeretne, kövesse a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az M2 Petőfi TV Facebook-oldalát, ahol minden szerdán és szombaton új TáncHÁZI videókkal jelentkezünk” – buzdít a Kossuth-díjas magyar táncművész, koreográfus. Az együttes az otthon tanuló kisdiákokra is gondolt, YouTube-csatornáján egy-egy hétig elérhetővé teszi valamelyik mesejátékát. Elsőként a Sárkánymesét, másodikként pedig a Csipkerózsikát, majd a Tündérmesét követően hamarosan Szatmár illetve Kalotaszeg című produkcióját mutatja meg online a közönségnek.

„A táncosoknak folyamatosan otthon végezhető feladatokat adunk. Fontos, hogy megmaradjon a jó kondíció, hiszen – reméljük, nem is olyan sokára – újra színpadra állunk. Nagyon várjuk, hogy ismét találkozhassunk a közönséggel, s hogy összeadódhassanak a pozitív energiák.”
Szalóki Ági: „Nem vagyunk mindenhatók”

Szalóki Ági úgy érzi, hogy az az alkalmazkodó képesség, türelem, kreativitás, amire a munkája során zenészként mindennap szüksége van, ebben a szokatlan helyzetben kiváltképp jól jön. „Megvan bennem a képesség arra, hogy örüljek az életnek. Ez a bizakodás olyan az emberben, mint egy belső láng. Jó annak, akiben mindig ég. Nem lobog mindig nagy lánggal, de el sosem alszik. Bár a hangulatom hullámzó, alapvetően jól vagyok. Örülök a napsütésnek, a nyíló virágoknak, a kertben repkedő madaraknak. Az erkélyemtől karnyújtásnyira áll egy birsalmafa, most bontogatja a leveleit. Már két hete fotózom, követem a változását. Hamarosan virágba borul! Hiszek abban, hogy sokat fogok tanulni magamról és az életről ebben az időszakban.”

„Egyedül élek, egészséges vagyok. Most segítségre van szükség, ezért jelentkeztem az önkormányzatnál önkéntes bevásárlónak”

– mondja a Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző. Napközben finomakat főz, jókat eszik, igyekszik rendszeresen tornázni, jógázni, egy ideje imádkozik is. „Halkan vagy magamban, ébredés után és elalvás előtt mondok egy rövid imát. Ez leginkább a hálám fejezi ki azért, hogy élek. Úgy érzem, a hála érzésével indított és befejezett nap örömtelibb. Nem véletlenül sok ezer éves az imádság hagyománya a világ vallásaiban.”

Ami a zenét illeti, egy februári ötletét is meg tudja most valósítani a művésznő. Az iskolai ének-zene oktatásban és a pedagógusképzésben praktikusan használható segédanyagon dolgozik, estenként pedig mesét mond, s ezt megosztja a Facebook-oldalán. Hisz a mesék feszültségoldó hatásában, és úgy véli, a mesék tanítanak, hogy tudjunk küzdeni, és megerősítenek abban, hogy az élet jó. Tizenkét népmese után nemrég a János vitézt olvasta fel kilenc nap alatt. Zenésztársaival épp interneten közvetíthető koncertezésen gondolkodnak – alig várják, hogy újra játsszanak gyerekeknek.

„Egyébként a napokban eszembe jutott az ókori görög mítosz, Daidalosz és Ikarosz története: a leleményes Daidalosz szárnyakat készített, s mivel sem túl alacsonyan, sem túl magasan nem szállt, repült és partot is ért. Fia, Ikarosz azonban túl magasra vágyott, megrészegült saját mindenhatóságától, és mert mézzel és viasszal rögzített madártoll-szárnyait megolvasztotta a nap, mélybe zuhant és szörnyethalt.

Az üzenet – és a mostani világjárvány üzenete is – számomra az, hogy mindaddig nagy csapások érik az emberiséget, amíg a helyes mérték szerint meg nem tanulunk élni, és amíg meg nem értjük, hogy nem vagyunk mindenhatók.”
Bíró Krisztina: „Az az életmód, amit eddig éltünk, nem folytatható tovább”

Bíró Krisztina Jászai Mari-díjas színművész, az Örkény Színház társulatának tagja szigorúan csak a közértig merészkedik el, napjai nagy részét otthon tölti. „A járvány mentálisan is igénybe veszi az embert, ugyanúgy szorongok, mint bárki más, de igyekszem elterelni a figyelmem, azzal együtt, hogy természetesen szembe kell nézni a realitással. Én úgy vagyok összerakva, hogy nem bírom a semmittevést, minden helyzetben igyekszem hasznos lenni, ehhez pedig szorosan kapcsolódik a MOTTO – Művészek az Otthoni Oktatásért, egy online-oktatást segítő kezdeményezés: színészek olvasnak fel kötelező olvasmány-részleteket. Járványhelyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak. A diákok nem járhatnak iskolába, viszont online-oktatásban részesülnek. Úgy gondoljuk, hogy segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz”.

A felolvasás videófelvételét minden művész a saját otthonában készíti el, amiket aztán feltöltenek egy tárhelyre, ahonnan a MOTTO honlapjára kerülnek. Innen tudják az online tanórákon a pedagógusok használni ezeket az anyagokat. „Mindig csak részletek hangoznak el, kedvcsinálóként.”

„Olyan ez – ha szabad így fogalmaznom –, mint egy szellemi beetetés, amely után a diákok kedvet kaphatnak ahhoz, hogy elolvassák a teljes műveket. Ez a valódi célunk.”

Ez itt és most, a koronavírus közepette történik, vagyis egy olyan helyzetben, amelyben különösen fontos a szolidaritás, az egymásra figyelés, az összefogás. Készült mindehhez Facebook-oldal, YouTube-csatorna és internetes tárhely, ahol kikereshetők a feltöltött videók évfolyamok, szerző és előadó szerint is.

„Nehéz időszakon megy át most mindenki. Fel kell fognunk, hogy az az életmód, amit eddig éltünk, nem folytatható tovább. Radikálisan meg kell változtatni a környezetünkhöz való viszonyunkat, legyen szó fogyasztásról, energiafelhasználásról, természetvédelemről. Ehhez kevés egy-egy nemzetközi szervezet demonstrációja. Ebben most mindannyiunknak részt kell venni, mert kollektív felelősségünk van” – véli a színművész.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,243,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,16,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,370,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,602,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,59,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,69,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Mit csinálnak karanténban a művészek?
Mit csinálnak karanténban a művészek?
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2020/04/mit-csinalnak-karantenban-muveszek.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2020/04/mit-csinalnak-karantenban-muveszek.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content