Idén is kiosztják a Dömötör-díjakat, csak később: a járvány miatt őszre halasztják a színházi élet kitüntetéseinek átadását

A járványügyi helyzet miatt el kell halasztani az idén már huszonkettedik évébe lépő Dömötör-díjak átadását. A szegedi színházi élet kitüntetéseit hagyományosan az évad végén, május utolsó szombatján adják át egy gálaműsor keretében. A közönségszavazás és a díjátadó is őszre marad az idén.

A szegedi művészeti díjakat huszonkét évvel ezelőtt alapította a Pálma Reklámstúdió. Az elismeréseket 1998 óta minden kőszínházi évad végén kiosztják a szegedi teátrum művészei, alkotói és háttérmunkásai között. A civil kezdeményezésre létrejött díj 2006 nyarán bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé.
– Idén is megtartjuk a díjátadót, minden marad a megszokott formában csak az időpont változik a járványügyi helyzet miatt – mondta Elekes Zoltán, a díj egyik ötletgazdája.
Október vége lehet esélyes a díjátadó gála megrendezésére

A szervezők egyeztetve az önkormányzattal és a szegedi színházzal jelenleg úgy látják, hogy az október végig időpont tűnik reálisnak a díjátadó gála megrendezésére.

– A kőszínházi évad szeptember második felében szokott elkezdődni. A nézőknek három-négy hetet kell hagynunk, hogy szavazhassanak az elmúlt évad produkcióira, ezért döntöttünk közösen az október végi időpont mellett – mondta el a szervező.

A díjat az idén is tizenkét kategóriában hirdetik majd meg, ezek a teljes színházi életet lefedik.

Nyolc kategóriában – a legjobb női és férfi színészi alakítás, a legjobb operaénekes és operaénekesnő, táncos, rendező, látvány- és jelmeztervező – a közönség voksai alapján dől majd el, ki veheti át az elismerést. 

Az életműdíjat és az évad művészeti teljesítményéért járó elismerést a díj kuratóriuma ítéli oda. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák, a díjazottról titkos szavazással döntenek. 2015 óta pedig minden évben átadják a gyermekközönség díját, amelyet Csongrád megye óvodásai és általános iskolás diákjai ítélnek oda.

A tervek szerint az idén is lehet majd online szavazni a www.domotordij.designer.hu oldalon, valamint személyesen a Szegedi Nemzeti Színházban, a Kisszínházban és a teátrum jegyirodájában.
Egy csonka évad előadásaira voksolhatnak majd ősszel a szegediek

A 2019–2020-as évadban összesen tizennégy bemutatót tervezett a színház, de végül kettőt – a George Orwell 1984 című disztópikus víziójából készült színművet és Pintér Béla Parasztoperáját – a veszélyhelyzet kihirdetése miatt már nem sikerült bemutatni. A márciusra tervezett Wagner operabemutató, a Tannhäuser pedig Szabó István Oscar-díjas rendező visszalépése miatt maradt el. Bulgakov Moliére, avagy az álszentek összeesküvése című színművét Alföldi Róbert állította színpadra tavaly ősszel

Így is bőven akad azonban olyan sikerprodukció, amelyre szavazhat majd ősszel a közönség. Többek között egy ősbemutatóra, Bulgakov Moliére, avagy az álszentek összeesküvése című színművére, amelyet Alföldi Róbert állított színpadra tavaly ősszel.

Nagy nézői érdeklődés kísérte April De Angelis darabját, a Színházi bestiákat is, amelyet Horgas Ádám rendezett. Ezt követően mutatták be Gimesi Dóra és szerzőtársai sikeres ifjúsági regénysorozatának színpadi változatát, az Időfutárt Barnák László rendezésesében.

Októbertől láthatta a szegedi közönség Puccini két egyfelvonásos operáját, a Gianni Schicchit és A köpenyt Göttinger Pál rendezésében, novemberben pedig Juronics Tamás új koreográfiát, a Hamupipőkét mutatta be a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás új koreográfiát, a Hamupipőkét novemberben mutatta be a Szegedi Kortárs Balett. (Fotó: Rafai Gábor)

László Miklós vígjátékát, az Illatszertárt decembertől tűzték műsorra Sztarenki Pál rendezésében. Az évad egyik nagy sikere volt, a Mágnás Miska című operett Peller Károly rendezésében, Oszvald Marika vendégszereplésével.
Az idei évet Mozart Cosi fan tutte című operája nyitotta januárban, az operábaavató előadást Toronykőy Attila állította színpadra.

Februárban a K2 független színházi társulat két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter nagy sikerrel értelmezte újra Fazekas Mihály Lúdas Matyiját, majd a Mohácsi testvérek Johanna című színművének ősbemutatóját láthatta a közönség, ezt követően a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás, Enrico Morelli és Roberto Galvan egy-egy koreográfiáját Vágy összefoglaló címmel mutatta be. Ősbemutatóként állították színpadra a Mohácsi testvérek a Johanna című színművet.
A díj is marad a régi

Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. Az életműdíjas egy márványtalapzaton álló, bronzból készült szobrot kap, mely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével. A többi díjazott az alak dombormű-változatát veheti majd át a tervek szerint október végén a nagyszínházban tartandó gálaműsoron.