NEVET KAPOTT A MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ

Végre felkerült a teátrum neve a nyíregyházi színház épületére


A Móricz Zsigmond Színház az előző évadban magasra tette a lécet – most sem éri be kevesebbel: új és „nagy visszatérő” rendezőkkel, ismert és fiatal vendégművészekkel, különleges repertoárral várja a közönséget.

A Rózsakert Szabadtéri Színpad megnyitása, a Meseautó című előadás duplázása után két nappal a Móricz Zsigmond Színház már megtartotta hagyományos évadnyitó társulati ülését. Sok idő nem marad augusztus utolsó felében sem a pihenésre, 22-én átadásra kerül a felújított Bencs Villa, 24-én pedig kezdődik immár 17. alkalommal a színház szervezésében a VIDOR Fesztivál. Az új évad is izgalmas lesz: hat nagyszínpadi, négy kamara, és két Művész stúdiós bemutató várja majd a nézőket. Az évadnyitón bemutatták a színház új image filmjét is, melyet idekattintva megtekinthet:



A társulati ülés zárásaként felavatták a színház homlokzatának vésett feliratát, mely a legutóbbi felújítás óta hiányzott az épületről.

A Rózsakert nyitó előadásai után nagy közönségkedvencek és három premier szeptemberben
A Szabadtérit nyitó Meseautót két nap is teltházzal, csaknem 2000 néző előtt játszották. A Szente Vajk nevével fémjelzett nyitó darab hatalmas siker, és a nézők visszajelzései alapján nagy valószínűséggel nemcsak a bérletesek számára lesz vonzó szeptember 15-től, hanem bérletszünetben egész évadban műsoron marad. Ahogy a nagy közönségkedvencek: a szintén Szente Vajk által rendezett Sherlock Holmes - A sátán kutyája és A Rózsák háborúja is szeptemberben közkívánatra több alkalommal láthatóak majd.  Ugyancsak az évad első hónapjában, 7-én mutatják be Keresztes Attila rendezésében A rettenetes szülők című előadást a Krúdy Kamara színpadán – a főbb szerepekben Pregitzer Fruzsinával és Horváth László Attilával.

Egy szakmailag sikeres, a nézők körében is népszerű évad után újabb izgalmas szezon előtt áll a színház

Miután az előző évad mind szakmailag, mind közönségsiker tekintetében is „magasra tette a lécet”, a Móricz Zsigmond Színház vezetése most sem éri be kevesebbel; az új évadot legalább olyan színvonalasnak és erősnek tervezi, mint az előzőt, tele izgalmas szakmai kihívásokkal, és olyan produkciókkal, melyek jó eséllyel közönségkedvencek lesznek. A magyarországi színházi szakma élvonalába tartozó rendezők közül idén a hosszú idő után visszatérő Verebes István és Zsótér Sándor, valamint a rendszeresen Nyíregyházán dolgozó Keresztes Attila, Tasnádi Csaba, Szente Vajk, Bal József, Halasi Dániel jegyeznek majd egy-egy produkciót, az először érkezők között pedig lesznek tapasztaltabbak (Simon Kornél, Szikszai Rémusz) és rendezőpályájuk elején járók is, mint a tavalyi évadban a Don Carlos címszerepét alakító Horváth Illés. A vendégek mellett természetesen a színház művészeti vezetésében dolgozó alkotók is színpadra állítanak egy-egy előadást; Göttinger Pál a Bob herceg új verzióját készíti el a nagyszínpadon, Sediánszky Nóra pedig A kis hableányt dolgozza fel a legkisebbek számára a Művész Stúdióban.
A bemutatók sorában a már ismert, népszerű címek között egy-egy váratlan újdonság, színházi csemege is megjelenik. A megkerülhetetlen klasszikusok (Shakespeare, Csehov) mellett ismert történetek új adaptációit láthatjuk (ilyen lesz a már említettek mellett például a nagyszínpadi Hamupipőke), de Agatha Christie-krimit, fergeteges vígjátékot (Oscar, Balfácánt vacsorára!), mostanában ritkán játszott, irodalmi kuriózumnak számító szerzőt (Jean Cocteau) és új magyar drámát (Dragomán György: Kalucsni) egyaránt láthatnak majd a nézők. Az előző évad műsorából a közönség továbbra is láthatja kedvenceit: a nagy érdeklődésre való tekintettel műsoron marad a Hello, Dolly!, a Sherlock Holmes – A sátán kutyája, az Illatszertár, A Chicago, A balek, A Leenane szépe, A főfőnök, és A Rózsák háborúja.

Vendégjátékok, vendégművészek

A vendégjátékok sorát június elején a Szatmárnémetiben bemutatott Szibériai csárdás kezdte, majd az Illatszertár szerepelt nagy sikerrel több színházi versenyprogramban is. A Pécsi Országos Színházi Találkozón az előadás elnyerte a Közönségzsűri különdíját, Horváth László Attila pedig a színészzsűri Legjobb férfi alakításáért járó különdíjat vehette át. A Városmajori Színházi Szemlén június 20-án szerepelt a darabbal a társulat, az eredményhirdetés szeptember elejére várható. A Maszmók Afrikában az Ördögkatlan Fesztiválon augusztus elején vendégeskedett nagy sikerrel. Az ősz folyamán újabb teátrumok és fesztiválok meghívásának tesz eleget a színház: A név: Carmen az évad egyik legjobb stúdió előadásaként a Most Fesztivál után a Pesti Magyar Színházban megrendezésre kerülő Vidéki Színházak Fesztiválja versenyprogramjába is bekerült, szeptember 9-én láthatja majd a közönség. A Chicago meghívást kapott a József Attila Színházba, ahol október 5-én lesz látható. A Fehér Balázs Benő rendezésében nagy sikerrel bemutatott A balek pedig Szatmárnémetiben vendégszerepel majd.
Idén is számos vendégművészt köszönthet majd a színház, egyrészt olyan népszerű és nagyra becsült nevekkel találkozhat a közönség, mint Kerekes Éva és Kaszás Gergő. A Színház- és Filmművészeti Egyetemről Bajor Lili, Koroknai Sándor, A balekban már látott Fehér András, a Kaposvári Egyetemről Varga Fekete Kinga, valamint a Magyar Színiakadémiáról Kováts Vera és Venczli Zóra érkezik majd hozzánk.

Nevet kapott a színház

Nyíregyháza város önkormányzatának, valamint az előző évad eredményeinek köszönhetően jelentős anyagi ráfordítások történtek a műemlék épület belső modernizációjára. Végre felkerült a teátrum neve a Móricz Zsigmond Színház emblematikus épület homlokzatára, melyet Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere és Kirják Róbert a színház ügyvezető igazgatója az ülés végén a társulat jelenlétében avattak fel. A felújított teátrumot 2001-ben adták át, azóta hiányzott a név az épületről. Az ügyvezető igazgató az alábbiakról tájékoztatta a résztvevőket: „A közönség számára jó néhány szembetűnő változás lesz az új évadban is: a nézőtéren LED világításra cseréltük a hagyományos fényforrásokat, valamint világító reklámtáblák kerültek több helyre a színházban. A könnyebb tájékozódás érdekében a nézőtéri székek felső támlájára számlapok kerültek. Kitisztíttattuk és fertőtleníttettük az ülőhelyeket, a padlószőnyeget, valamint új pótszékeket is beszereztünk. Megszépült a főbejárati lépcső is, ezentúl két oldalon korlát segíti a látogatók teljes biztonságát. A nézőtéri szélfogó falai faburkolatot kaptak. Elkészült a VIP Szalon is, ahol már a VIDOR alatt a VIDOR VIP jegytulajdonosoknak lehetőségük lesz kényelmi szolgáltatásokat (soron kívüli ruhatár, valamint az előadások szünetében soron kívüli catering szolgáltatás: pezsgő/bor/pálinka, kávé, üdítők, aprósütemények) igénybe venni. Újdonság, hogy ettől az évadtól (de már a VIDOR-on is) a színház atmoszférájához illő kellemes, halk zene fogadja majd az előadásokra érkezőket a nézőtéri előcsarnokokban.”

Soha nem látott csúcson a bérleteladás


A nyíregyházi színház 2018/2019 évadának felnőtt nagyszínpadi bérleteiből már most 3521 fogyott, míg az előző évi bérletezési időszak végén, november 14-ig 3303 darabot vásároltak a nézők összesen, vagyis már most több bérlet fogyott, mint tavaly három hónappal később. A kamaraszínpadi bérletek pedig már most közel 20 százalékkal emelkedtek a tavaly novemberi adatokhoz képest. „A jelenlegi bérleteladási adataink a tavaly augusztus közepén elért számokhoz képest több mint 15 és fél millióval nagyobb bevételt mutatnak” – mondta el Kirják Róbert, aki a társulat nevében ismételten megköszönte a bérletesek bizalmát, majd hozzátette: „mivel idén október 13-ig tart a bérletezési időszak, aki még nem vásárolt bérletet, természetesen még megteheti.”
A VIDOR Fesztiválra óriási az érdeklődés ebben az évben is – szinte minden jegy elkelt.
Az összművészeti programsorozatot szervező színház ügyvezetője elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan a versenyprogramra idén is rendkívüli volt az érdeklődés, így már most biztos, hogy az előadások teltházzal mennek majd. Friss információkkal, tudnivalókkal a fesztivál honlapján: a vidor.eu oldalon, közösségi oldalaikon, és a VIDOR applikációban várják az érdeklődőket. Online felületeiken valamint szervező- és jegyirodájukban néhány előadásra korlátozott számban jegyek még kaphatóak.

Irodalmi és zenés esteknek ad otthont a megszépült Bencs Villa

Augusztus 22-én adják át a felújított Bencs Villát, melyet a Rózsakert Szabadtéri Színpadhoz hasonlóan szintén a színház üzemeltet majd. Így idén először a VIDOR Fesztivál vérkeringésébe új helyszínként bekapcsolva már az irodalmi programok többségét itt tartják. Az ügyvezető elmondta, úgy tervezik, hogy havonta 3-4 egyedi és különleges, a hely adottságait maximálisan kihasználó produkció: izgalmas irodalmi és zenés estek lesznek a felújítás után újra a régi pompájában tündöklő impozáns villában.