Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


NEVET KAPOTT A MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ

Végre felkerült a teátrum neve a nyíregyházi színház épületére


A Móricz Zsigmond Színház az előző évadban magasra tette a lécet – most sem éri be kevesebbel: új és „nagy visszatérő” rendezőkkel, ismert és fiatal vendégművészekkel, különleges repertoárral várja a közönséget.

A Rózsakert Szabadtéri Színpad megnyitása, a Meseautó című előadás duplázása után két nappal a Móricz Zsigmond Színház már megtartotta hagyományos évadnyitó társulati ülését. Sok idő nem marad augusztus utolsó felében sem a pihenésre, 22-én átadásra kerül a felújított Bencs Villa, 24-én pedig kezdődik immár 17. alkalommal a színház szervezésében a VIDOR Fesztivál. Az új évad is izgalmas lesz: hat nagyszínpadi, négy kamara, és két Művész stúdiós bemutató várja majd a nézőket. Az évadnyitón bemutatták a színház új image filmjét is, melyet idekattintva megtekinthet:A társulati ülés zárásaként felavatták a színház homlokzatának vésett feliratát, mely a legutóbbi felújítás óta hiányzott az épületről.

A Rózsakert nyitó előadásai után nagy közönségkedvencek és három premier szeptemberben
A Szabadtérit nyitó Meseautót két nap is teltházzal, csaknem 2000 néző előtt játszották. A Szente Vajk nevével fémjelzett nyitó darab hatalmas siker, és a nézők visszajelzései alapján nagy valószínűséggel nemcsak a bérletesek számára lesz vonzó szeptember 15-től, hanem bérletszünetben egész évadban műsoron marad. Ahogy a nagy közönségkedvencek: a szintén Szente Vajk által rendezett Sherlock Holmes - A sátán kutyája és A Rózsák háborúja is szeptemberben közkívánatra több alkalommal láthatóak majd.  Ugyancsak az évad első hónapjában, 7-én mutatják be Keresztes Attila rendezésében A rettenetes szülők című előadást a Krúdy Kamara színpadán – a főbb szerepekben Pregitzer Fruzsinával és Horváth László Attilával.

Egy szakmailag sikeres, a nézők körében is népszerű évad után újabb izgalmas szezon előtt áll a színház

Miután az előző évad mind szakmailag, mind közönségsiker tekintetében is „magasra tette a lécet”, a Móricz Zsigmond Színház vezetése most sem éri be kevesebbel; az új évadot legalább olyan színvonalasnak és erősnek tervezi, mint az előzőt, tele izgalmas szakmai kihívásokkal, és olyan produkciókkal, melyek jó eséllyel közönségkedvencek lesznek. A magyarországi színházi szakma élvonalába tartozó rendezők közül idén a hosszú idő után visszatérő Verebes István és Zsótér Sándor, valamint a rendszeresen Nyíregyházán dolgozó Keresztes Attila, Tasnádi Csaba, Szente Vajk, Bal József, Halasi Dániel jegyeznek majd egy-egy produkciót, az először érkezők között pedig lesznek tapasztaltabbak (Simon Kornél, Szikszai Rémusz) és rendezőpályájuk elején járók is, mint a tavalyi évadban a Don Carlos címszerepét alakító Horváth Illés. A vendégek mellett természetesen a színház művészeti vezetésében dolgozó alkotók is színpadra állítanak egy-egy előadást; Göttinger Pál a Bob herceg új verzióját készíti el a nagyszínpadon, Sediánszky Nóra pedig A kis hableányt dolgozza fel a legkisebbek számára a Művész Stúdióban.
A bemutatók sorában a már ismert, népszerű címek között egy-egy váratlan újdonság, színházi csemege is megjelenik. A megkerülhetetlen klasszikusok (Shakespeare, Csehov) mellett ismert történetek új adaptációit láthatjuk (ilyen lesz a már említettek mellett például a nagyszínpadi Hamupipőke), de Agatha Christie-krimit, fergeteges vígjátékot (Oscar, Balfácánt vacsorára!), mostanában ritkán játszott, irodalmi kuriózumnak számító szerzőt (Jean Cocteau) és új magyar drámát (Dragomán György: Kalucsni) egyaránt láthatnak majd a nézők. Az előző évad műsorából a közönség továbbra is láthatja kedvenceit: a nagy érdeklődésre való tekintettel műsoron marad a Hello, Dolly!, a Sherlock Holmes – A sátán kutyája, az Illatszertár, A Chicago, A balek, A Leenane szépe, A főfőnök, és A Rózsák háborúja.

Vendégjátékok, vendégművészek

A vendégjátékok sorát június elején a Szatmárnémetiben bemutatott Szibériai csárdás kezdte, majd az Illatszertár szerepelt nagy sikerrel több színházi versenyprogramban is. A Pécsi Országos Színházi Találkozón az előadás elnyerte a Közönségzsűri különdíját, Horváth László Attila pedig a színészzsűri Legjobb férfi alakításáért járó különdíjat vehette át. A Városmajori Színházi Szemlén június 20-án szerepelt a darabbal a társulat, az eredményhirdetés szeptember elejére várható. A Maszmók Afrikában az Ördögkatlan Fesztiválon augusztus elején vendégeskedett nagy sikerrel. Az ősz folyamán újabb teátrumok és fesztiválok meghívásának tesz eleget a színház: A név: Carmen az évad egyik legjobb stúdió előadásaként a Most Fesztivál után a Pesti Magyar Színházban megrendezésre kerülő Vidéki Színházak Fesztiválja versenyprogramjába is bekerült, szeptember 9-én láthatja majd a közönség. A Chicago meghívást kapott a József Attila Színházba, ahol október 5-én lesz látható. A Fehér Balázs Benő rendezésében nagy sikerrel bemutatott A balek pedig Szatmárnémetiben vendégszerepel majd.
Idén is számos vendégművészt köszönthet majd a színház, egyrészt olyan népszerű és nagyra becsült nevekkel találkozhat a közönség, mint Kerekes Éva és Kaszás Gergő. A Színház- és Filmművészeti Egyetemről Bajor Lili, Koroknai Sándor, A balekban már látott Fehér András, a Kaposvári Egyetemről Varga Fekete Kinga, valamint a Magyar Színiakadémiáról Kováts Vera és Venczli Zóra érkezik majd hozzánk.

Nevet kapott a színház

Nyíregyháza város önkormányzatának, valamint az előző évad eredményeinek köszönhetően jelentős anyagi ráfordítások történtek a műemlék épület belső modernizációjára. Végre felkerült a teátrum neve a Móricz Zsigmond Színház emblematikus épület homlokzatára, melyet Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere és Kirják Róbert a színház ügyvezető igazgatója az ülés végén a társulat jelenlétében avattak fel. A felújított teátrumot 2001-ben adták át, azóta hiányzott a név az épületről. Az ügyvezető igazgató az alábbiakról tájékoztatta a résztvevőket: „A közönség számára jó néhány szembetűnő változás lesz az új évadban is: a nézőtéren LED világításra cseréltük a hagyományos fényforrásokat, valamint világító reklámtáblák kerültek több helyre a színházban. A könnyebb tájékozódás érdekében a nézőtéri székek felső támlájára számlapok kerültek. Kitisztíttattuk és fertőtleníttettük az ülőhelyeket, a padlószőnyeget, valamint új pótszékeket is beszereztünk. Megszépült a főbejárati lépcső is, ezentúl két oldalon korlát segíti a látogatók teljes biztonságát. A nézőtéri szélfogó falai faburkolatot kaptak. Elkészült a VIP Szalon is, ahol már a VIDOR alatt a VIDOR VIP jegytulajdonosoknak lehetőségük lesz kényelmi szolgáltatásokat (soron kívüli ruhatár, valamint az előadások szünetében soron kívüli catering szolgáltatás: pezsgő/bor/pálinka, kávé, üdítők, aprósütemények) igénybe venni. Újdonság, hogy ettől az évadtól (de már a VIDOR-on is) a színház atmoszférájához illő kellemes, halk zene fogadja majd az előadásokra érkezőket a nézőtéri előcsarnokokban.”

Soha nem látott csúcson a bérleteladás


A nyíregyházi színház 2018/2019 évadának felnőtt nagyszínpadi bérleteiből már most 3521 fogyott, míg az előző évi bérletezési időszak végén, november 14-ig 3303 darabot vásároltak a nézők összesen, vagyis már most több bérlet fogyott, mint tavaly három hónappal később. A kamaraszínpadi bérletek pedig már most közel 20 százalékkal emelkedtek a tavaly novemberi adatokhoz képest. „A jelenlegi bérleteladási adataink a tavaly augusztus közepén elért számokhoz képest több mint 15 és fél millióval nagyobb bevételt mutatnak” – mondta el Kirják Róbert, aki a társulat nevében ismételten megköszönte a bérletesek bizalmát, majd hozzátette: „mivel idén október 13-ig tart a bérletezési időszak, aki még nem vásárolt bérletet, természetesen még megteheti.”
A VIDOR Fesztiválra óriási az érdeklődés ebben az évben is – szinte minden jegy elkelt.
Az összművészeti programsorozatot szervező színház ügyvezetője elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan a versenyprogramra idén is rendkívüli volt az érdeklődés, így már most biztos, hogy az előadások teltházzal mennek majd. Friss információkkal, tudnivalókkal a fesztivál honlapján: a vidor.eu oldalon, közösségi oldalaikon, és a VIDOR applikációban várják az érdeklődőket. Online felületeiken valamint szervező- és jegyirodájukban néhány előadásra korlátozott számban jegyek még kaphatóak.

Irodalmi és zenés esteknek ad otthont a megszépült Bencs Villa

Augusztus 22-én adják át a felújított Bencs Villát, melyet a Rózsakert Szabadtéri Színpadhoz hasonlóan szintén a színház üzemeltet majd. Így idén először a VIDOR Fesztivál vérkeringésébe új helyszínként bekapcsolva már az irodalmi programok többségét itt tartják. Az ügyvezető elmondta, úgy tervezik, hogy havonta 3-4 egyedi és különleges, a hely adottságait maximálisan kihasználó produkció: izgalmas irodalmi és zenés estek lesznek a felújítás után újra a régi pompájában tündöklő impozáns villában.

TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed