Az egész világon Osvárt Andrea fülébe súgdosnak

Tóth Barnabás rövidfilmje nevezhetővé válik az Oscar-díjra

Tóth Barnabás (Rózsaszín sajt, Újratervezés, Van egy határ) márciusban, a Friss Húson mutatta be legújabb rövidfilmjét, a misztikus című Susotázst, ami azóta bejárta egész Európát és egyre nagyobb sikereket ér el az Egyesült Államokban is.

Kapcsolódó anyagok

A susotázs jelentése 'fülbesúgás', ami kulcsfontosságú elem Tóth Barnabás rövidfilmjében: két szinkrontolmács egy hűtőgépgyártó konferencián, egész nap a kis fekete dobozban ül, száraz tényeket fordítanak angolról magyarra, miközben különböző játékokkal szórakoztatják egymást. Amikor a közönség soraiban feltűnik egy gyönyörű nő, új játékba kezdenek.

A márciusi Friss Hús óta, a ma induló BuSho és a szeptemberi Cinefest mellett, a Susotázs sikeresen szerepel szerte Európában: beválogatták Linz, Edinburgh, Innsbruck, Figari, Gassli, Rostov, Madrid, Gaeta (Visioni Corte), Moszkva és Szentpétervár egy-egy filmfesztiváljára is. Európa és Ázsia mellett amerikai fesztiválok programjában is feltűnik: Palm Springs, Rhode Island, Boulder, Hickory és most a Manhattan Short Film Festivalon fog szerepelni.

Utóbbi már csak azért is kiemelkedő eredmény, mert utazó fesztiválként, a Susotázs 1 hét alatt több, mint 350 moziban lesz majd látható, köztük Los Angelesben is, ami automatikus belépőt jelent számára az Oscar-nevezéshez. Alapvetően kétféleképpen lehet Oscar-nevezett egy film: ha egy arra kvalifikált fesztiválon elnyer egy bizonyos díjat (ahogy azt a Mindenki vagy a Symphony no. 42 tette), vagy Los Angelesben hét napon keresztül vetítik a mozik. 

A Susotázs legközelebb a Budapest Rooftop Cinema és a Friss Hús közös vetítésén lesz látható holnap este, a Corvin plaza tetején. Tóth Barnabás tavasszal az Akik maradtak című tévéfilmen dolgozott, ahova mi is kilátogattunk.