Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KEDDEN ELSTARTOL A 14. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL

A tizennegyedik Ördögkatlan Fesztivál augusztus 3-án kezdődik! Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, három kicsi faluban (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd), a Szoborparkban és a Vylyan és a Mokos Pincészet tereiben. Baranya legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 3 és 7. között 600 programnak és produkciónak ad otthont. A teljes műsor itt található.(külső hivatkozás) Premierek a Katlanban Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan(külső hivatkozás) színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly r

Az egész világon Osvárt Andrea fülébe súgdosnak

Tóth Barnabás rövidfilmje nevezhetővé válik az Oscar-díjra

Tóth Barnabás (Rózsaszín sajt, Újratervezés, Van egy határ) márciusban, a Friss Húson mutatta be legújabb rövidfilmjét, a misztikus című Susotázst, ami azóta bejárta egész Európát és egyre nagyobb sikereket ér el az Egyesült Államokban is.

Kapcsolódó anyagok

A susotázs jelentése 'fülbesúgás', ami kulcsfontosságú elem Tóth Barnabás rövidfilmjében: két szinkrontolmács egy hűtőgépgyártó konferencián, egész nap a kis fekete dobozban ül, száraz tényeket fordítanak angolról magyarra, miközben különböző játékokkal szórakoztatják egymást. Amikor a közönség soraiban feltűnik egy gyönyörű nő, új játékba kezdenek.

A márciusi Friss Hús óta, a ma induló BuSho és a szeptemberi Cinefest mellett, a Susotázs sikeresen szerepel szerte Európában: beválogatták Linz, Edinburgh, Innsbruck, Figari, Gassli, Rostov, Madrid, Gaeta (Visioni Corte), Moszkva és Szentpétervár egy-egy filmfesztiváljára is. Európa és Ázsia mellett amerikai fesztiválok programjában is feltűnik: Palm Springs, Rhode Island, Boulder, Hickory és most a Manhattan Short Film Festivalon fog szerepelni.

Utóbbi már csak azért is kiemelkedő eredmény, mert utazó fesztiválként, a Susotázs 1 hét alatt több, mint 350 moziban lesz majd látható, köztük Los Angelesben is, ami automatikus belépőt jelent számára az Oscar-nevezéshez. Alapvetően kétféleképpen lehet Oscar-nevezett egy film: ha egy arra kvalifikált fesztiválon elnyer egy bizonyos díjat (ahogy azt a Mindenki vagy a Symphony no. 42 tette), vagy Los Angelesben hét napon keresztül vetítik a mozik. 

A Susotázs legközelebb a Budapest Rooftop Cinema és a Friss Hús közös vetítésén lesz látható holnap este, a Corvin plaza tetején. Tóth Barnabás tavasszal az Akik maradtak című tévéfilmen dolgozott, ahova mi is kilátogattunk.