Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KEDDEN ELSTARTOL A 14. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL

A tizennegyedik Ördögkatlan Fesztivál augusztus 3-án kezdődik! Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, három kicsi faluban (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd), a Szoborparkban és a Vylyan és a Mokos Pincészet tereiben. Baranya legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 3 és 7. között 600 programnak és produkciónak ad otthont. A teljes műsor itt található.(külső hivatkozás) Premierek a Katlanban Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan(külső hivatkozás) színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly r

Maffiaharc

Orlai Tibor elkötelezett híve a kortárs drámáknak és a merész vállalásoknak. Két legutóbbi bemutatójuk is kortárs műfajkísérlet. Mindkettő másképp bátor. A zseniális Second life monológokból összeépített katedrális, öt színész önéletrajzi elemekkel átszőtt önreflektív vallomása.

Gengszterkomédia a másik, színházba oltott Tarantino. A darabot, ami nálunk ősbemutató, 1995-ben mutatták be először, azóta kétszer is megfilmesítették, egyiket maga a szerző, aki filmrendező és forgatókönyvíró is egyben.

Butterworth jól megírt társalgási drámájában tényleg csak beszélnek és beszélnek, szlengben, trágár káromkodások közepette, semmiségekről, amiből életük bontakozik ki. Virtuóz nyelvezetű, fekete humorú stílusparódia ez balek maffiatagokról, ami remekül áll Szabó Kimmel Tamásnak, Schruff Milánnak, Csőre Gábornak és Lestyán Attilának. Valamennyien mesterien művelik ezt a műfajt. Nagy Dániel Viktor viszont túllép a zsánerdarab keretein és szokásos virtuozitásán is, Babyjének felnőttéválás-története olyan ívet mutat, ami már drámai és mélyen elgondolkodtató. A zsarnok elnyomó apa árnyékából váratlanul kiszabaduló fiú erős személyiségváltozáson megy keresztül, s vele együtt a gonosz szellem is kiszabadul a palackból. Ő maga még szadistább zsarnokká válik. Nagy játéka igazi érett, nagybetűs színészet.

Göttinger Pál rendezése remekül teremti meg a stílust és az atmoszférát. Még némi magyaros ízt is kap kezei között a mű, és csipetnyi Rejtő Jenő-fíling is megjelenik. Ennél több viszont nemigen történik. Még ha az áthallások kódolva is vannak. Most az energiát elvitte, hogy e színház közelítse Tarantinóékat. Pedig lehetne akár mélysége is a darabnak, ott villódzik több dimenziója is. Árulások, megfélemlítések, hatalmi harcok, vezér nélküli fejetlenség, valamint a hatalomra kerülők és körülötte lévők színeváltozása szép sorban betöltik a teret. Ismerős, nem? Mindez pedig pusztítónak bizonyul, s a csapatszellemet is megöli – egy pillanat alatt közösségből széthúzó, egymást kijátszó, marakodó egyénekké válnak. A hatalomra törők túlélési ösztöne a legrosszabbat eredményezi.