Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


Színház a női egyes öltözőből – 10 éves a KV Társulat

A KV Társulat ma már inkább közös véleményen, mint különvéleményen alapuló működését a női látás- és gondolkodásmód határozza meg.

Színházi különvéleményük közös vállalkozásra, függetlenség iránti vágyuk saját társulat alapítására indította a két kaposvári színésznőt tíz évvel ezelőtt. Így született meg a női témák és látásmód, az aktuális társadalmi problémák és a kortárs darabok színházi vizsgálata iránt kezdettől fogva elkötelezett KV Társulat, amely idén két ősbemutatóval ünnepli a 10. születésnapját.

„Mind a ketten nagyon erős egyéniségek vagyunk, tele vagyunk állandóan ötletekkel. Sokszor külön utakat járunk be a munka során. Ez az a nagyon külön vélemény, ami a munka végére mindig egy közös állítást hoz létre. És ez nagyon fontos! Nem kioltjuk, hanem megerősítjük egymást” – mondja egy interjúban a társulat egyik alapítója, Száger Zsuzsanna. 

A KV Társulat 2007 óta működik. Alapítói és művészeti vezetői – Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina színésznők – hosszú éveken át a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszottak, ott – egész pontosan közös öltözőjükben, a női egyesben – fogalmazódott meg bennük egy önálló társulat létrehozásának terve. Színházi különvéleményüket akarták így kifejezni; meghozni saját döntéseiket, megtalálni ehhez a társakat, a forrásokat és eljutni a nézőkhöz. Innen, a különvéleményből jön a társulat neve is. 

A KV Társulat ma már inkább közös véleményen, mint különvéleményen alapuló működését a női látás- és gondolkodásmód határozza meg. Ez jelenik meg a téma- és darabválasztásban, a társadalmi érzékenyítés szándékában, tevékenységük sokrétűségében, rugalmasságukban. Gyakran dolgoznak fel az egyént vagy a társadalmat érintő tabutémákat. 

Repertoárjuk sokszínű: kizárólag kortárs, többnyire saját szövegeken alapuló színházi bemutatóik (pl. Fürdőszoba; Fellebbezés; Dermedési pont) mellett műsorra tűzik a nemzetközi kortárs drámairodalom világhírű női szerzőinek itthon még nem játszott műveit (pl. Elzbieta Chovanec: Gardénia; Yasmina Reza: Egy élet háromszor). A bemutatókon kívül ifjúsági program, hazai és nemzetközi workshopok, felolvasószínházi események és performansz sorozat alkotják az elmúlt tíz év és a társulat jelenlegi műsorát.

Urbanovits Krisztina szerint az évek során kézjegyükké vált, hogy munkáikban megjelenik, nőként hogyan látják a világot, hogyan gondolkodnak róla. Mint mondják, kezdetben nem volt tudatos, hogy női témákat dolgozzanak fel, de egyre inkább fontos lett, hogy nők életéről, gondjairól beszéljenek a bemutatóik. Arról, hogy mi az izgalma a női létnek, mitől más, ahogyan ők csinálnak belőle színházat, mitől más női szemmel, érzékenységgel, női humorral és iróniával kibontani, feldolgozni egy-egy témát, darabot. 

Ez nem jelenti azt, hogy csak női szereplőkkel dolgoznának, hiszen önálló társulati létüknek az is fontos alapköve, hogy minden produkciójukhoz megtalálják a leginspirálóbb közeget, hogy olyan alkotó- és játszótársakkal gondolkodhassanak együtt, akiket maguk választanak, így nyitott műhelyként működhetnek, állandó lehetőséget adva izgalmas találkozásoknak, együttműködéseknek és a közös gondolkodásnak. 

A KV Társulat tevékenységének 2009 óta meghatározó része az ifjúsági program. A fiatalokhoz az őket érintő problémákról szóló ifjúsági előadásaikon túl a színházi nevelési programjuk foglalkozásaival jutnak el. 

A változatos repertoárnak köszönhetően a KV Társulat széles közönségréteget szólít meg: játszanak tizenéveseknek és felnőtteknek, a Rózsavölgyi Szalon nézőinek éppúgy, mint a Trafó Kortárs Művészetek Háza közönségének, de vendégszerepelnek vidéki városokban, határon túli térségekben, vagy éppen társadalmilag elzárt, hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő csoportokhoz viszik el az előadásaikat. Rendszeresen vesznek részt hazai és külföldi színházi fesztiválokon. 

Két előadásuk, a 12 hét és a Függésben díjat nyert az ASSITEJ Kaposvári Gyermek és Ifjúsági Biennálén és a 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén. 

Tízéves történetük során tíznél több kortárs magyar és nemzetközi darab ősbemutatóját tartották Budapest különböző játszóhelyein: Thália Színház, Nemzeti Színház, Kolibri Színház, Rózsavölgyi Szalon, Jurányi Ház, MU Színház, Marczibányi téri Szabadidőközpont, Spinoza, FILC. 

Olyan rendezőkkel dolgoztak együtt, mint Novák Eszter, Pelsőczy Réka, Rába Roland, Czukor Balázs, Gigor Attila, Göttinger Pál, Tengely Gábor, Romankovics Edit és Ördög Tamás.
A 10. évad bemutatói

Caryl Churchill: Hetedikmennyország című abszurd humorú tragikomédiáját, amely a szexualitás és a nemi identitás, a nő és a férfi családban betöltött szerepének kérdését vizsgálja két különböző társadalmi közegbe és korszakba helyezve, korábban felolvasószínházi formában már feldolgozta a csapat. Az első részben a viktoriánus Angliában vagyunk, ahol egy gyarmati tisztviselő családjának mindennapjait nézzük végig. Folyamatosan kerülnek felszínre a látszólag „mintaszerűen” élő család tagjainak rejtett szexuális vágyai, vonzódásai, amelyek egy idő után óhatatlanul ütköznek a kor társadalmi elvárásaival, erkölcsi normáival. A második rész ugyanezeket a kérdéseket a száz évvel későbbi Angliában vizsgálja újra. A darabot Ördög Tamás állítja színpadra 2017 novemberében, a Trafóklubban. 

2018 áprilisában szintén kortárs magyar színházi szöveg kerül színre. A társulat improvizációja alapján, Enyedi Éva dramaturggal együttműködésben Markó Róbert írja és rendezi a Terike & Irén című darabot, amelyet a társulat korábban felolvasószínházi változatban mutatott be. A szöveget valós történet ihlette: 2016 augusztusában két nő magát kormányhivatali alkalmazottnak kiadva póthajakat akart kicsalni büntetés fejében egy belvárosi fodrászszalon alkalmazottjától. A történet egyszerre szövevényes, mulatságos és rendkívül drámai; azt vizsgálja, mi visz rá két javakorabeli nőt 2016-ban, Magyarországon, egy látszólag értelmetlen cselekedetre. Mese a valódi magányról, a valódi kiszolgáltatottságról és a valódi kétségbeesésről.

Továbbra is műsoron marad a Kiállok érted című ifjúsági előadás, amely elsősorban a prostituálttá válás és emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok lehetőségeit, és az áldozattá válás folyamatát vizsgálja, és amelyet a KV Társulat a Bohócok a Láthatáron Csoporttal együttműködésben hozott létre, továbbra is látható a Stúdió K műsorán és iskolákban, vendégjátékokon, így például a Miskolci Nemzeti Színházban, de meghívást kapott a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle versenyprogramjába is, ennek keretében október 13-án 11.00-kor látható a Marczibányi Téri Művelődési Központban. 

Az anyai ágon magyar származású, világhírű francia írónő, Yasmina Reza színházi bravúrja, az Egy élet háromszor két értelmiségi házaspár kapcsolatát vesézi ki. A színpadon egy hétköznapinak induló látogatást láthatunk, egymás után háromszor és mindháromszor máshogy. A három különböző verzió pedig krimiszerűen izgalmas, eltérő végkifejleteket eredményez. A változatoknak köszönhetően a néző óhatatlanul a probléma okának keresésére indul, megpróbálja összerakni a hiányos történetet. Az előadás, amelyben Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina partnere Scherer Péter és Terhes Sándor, a Rózsavölgyi Szalonban látható. 

Műsoron marad még a díjnyertes, a függőség témakörét körbejáró Függésben című ifjúsági előadás, amely több hazai vendégjátékon vesz részt. 

(Forrás: KV Társulat / szinhaz.hu)


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed