Átadták díjaikat a színikritikusok

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az ünnepélyes díjátadó gála szeptember 21-én, a magyar dráma napján zajlott le a Budapest Bábszínházban a Momentán Társulat felléptével.

Tizenöt kategóriában adták ki független szakmai díjaikat a színikritikusok a 2016-2017-es évad legjobbjainak. A Színházi Kritikusok Céhének tagjai legalább kilencven premier megtekintése után töltötték ki a szavazólapot: voksolásuk eredményére a Göttinger Pál rendezte műsor keretében derült fény. Ugyancsak itt került sor a Színházi Dramaturgok Céhe által Az Évad Legjobb Magyar Drámájának járó elismerés átadására. Ezt a díjat Háy János A halottember című darabja nyerte el. A kritikusoktól Znajkay Zsófia Az ölében én című darabja kapta a legjobb új magyar dráma díját.

A Céh által önerőből, illetve támogatók (pártoló tagok, Dumaszínház, Orlai Produkciós Iroda) segítségével rendezett díjátadó gálán a színibírálók hetedik alkalommal adtak át életműdíjat. Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás, Molnár Piroska és Székely Gábor után ezúttal Radnóti Zsuzsa dramaturg vehette át a Varga Viktor ötvösművész által készített díjat.

A legjobb előadás a Miskolci Nemzeti Színház Rusznyák Gábor rendezte produkciója, a Kivilágos kivirradtig lett.

A színházak képzeletbeli dobogóján a Katona József Színház végzett, hat, hozzájuk kötődő díjjal. A kaukázusi krétakör a legjobb rendezés, az ezt rendező Székely Kriszta pedig a legígéretesebb pályakezdő. A szintén általa rendezett Nóra – Karácsony Helmeréknél című előadásból Ónodi Eszter lett a legjobb női főszereplő, míg az előadás jelmezeit jegyző Nagy Fruzsina a legjobb jelmez díját vehette át. A legjobb díszlet elismerése is a Katonába került: Fekete Anna tervezte a Bádogdobdíszletét. A legjobb férfi főszereplő Keresztes Tamás lett a Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület (Szeged) és az Orlai Produkciós Iroda Egy őrült naplója című koprodukciós előadásában.

Radnóti Zsuzsa életműdíjával együtt négy díjat vihetett haza a Vígszínház társulata. A Pál utcai fiúk (rendező: Marton László) megkapta a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját, a zeneszerző Dés László pedig a legjobb színházi zene elismerését. A kritikusok különdíjjal ismerték el B. Török Fruzsina, Hegedűs D. Géza és Marton László művét, a Hallgatni akartam című egyszemélyes estet.

Csomós Mari a Radnóti Színház A játékos című előadásában nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját kapta. A Budapest Bábszínház A csillagszemű juhász (rendező: Markó Róbert) című előadása kapta a legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás díját.

A kritikusok két független csapat munkáját is elismerték: Friedenthal Zoltán a Pintér Béla és Társulata Szívszakadtig című előadásában lett a legjobb férfi mellékszereplő. A Stúdió K Színház Peer Gyntje (rendező: Hegymegi Máté) a legjobb független színházi előadás díját kapta.