Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


Független és szakmai

A Színikritikusok Díja kapcsán az elismerés értékéről, a kritkuscéhről és a végeredmény titkosságáról is kérdeztük Jászay Tamás kritikust, a szavazatszámláló bizottság tagját. 

A Színházi Kritikusok Céhe két hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozta a Színikritikusok Díjára esélyesek listáját, mind a tizenöt kategóriában a három legtöbb szavazatot kapott kapó várományost. Hogy kik a nyertesek, arra a szeptember 21-i díjátadó gálaesten derül fény a Budapesti Bábszínházban, ahol a színikritikusok életműdíjat is átadnak, Radnóti Zsuzsa dramaturgnak. Ugyanitt a Színházi Dramaturgok Céhe kitünteti az évad legjobb új magyar drámáját, amely idén Háy János: A halottembercímű munkája, valamint átadja a Bálint Lajos-gyűrűt, amelyet ebben az évben Török Tamara, a budapesti Katona dramaturgja érdemelt ki. Az esemény rendezője Göttinger Pál, házigazdája a Momentán Társulat.

A díjhoz egy csokoládétárgy jár, amely a korábbi, fából és üvegből készült, tortaszelet formájú díj csokimása. Mi a valódi értéke ennek a díjnak? 

Jászay Tamás: A Színikritikusok Díja a legrégibb és legnagyobb presztízsű, független színházszakmai díj, amiben – és valahol szomorú, hogy ezt hangsúlyozni kell – nincs semmi politika. Vagyis kívülről senki nem szól bele semmilyen alapon, ha tévedünk, mi tévedünk, ha igazunk van, akkor nekünk van igazunk. Néhány éve váltottunk az oklevél mellé járó csokoládédíjra: úgy véltük, hogy a színházi est mulandóságát, finomságát, szóval azt a jóleső érzést, amit egy kiváló előadás vagy nagyszerű alakítás előidéz a nézőben, kézzelfoghatóvá és átélhetővé teszi a mi rendhagyó díjunk. (Valamint nem tudtuk finanszírozni a korábbi, tárgyi díj elkészíttetését. A Színházi Kritikusok Céhe állami támogatásban nem részesül, pályázatokon pénzt nem nyer, így a díjat és a díjátadót önerőből hozzuk létre. Anyagi forrását a tagok tagdíja, a pártoló tagok tagdíja, a POSZT Szakmai Tanácsában való munka honoráriuma és a díjunk létét fontosnak tartó magánszínházak, a Dumaszínház és az Orlai Produkciós Iroda támogatása, segítsége teremti meg.) A művészek egyébként értékelik a gesztust, a díjátadót követően kisvártatva megjelennek a facebookon a vígan lakmározó díjazottak fotói. 

A Színikritikusok Díjára csak céhtagok szavazhatnak. Ki és hogyan lehet céhtag?

A Színházi Kritikusok Céhe elsősorban gyakorló színikritikusokat vár a tagjai sorába. Vannak formai kritériumok, mint például az, hogy legalább két éve publikálnia kell a jelentkezőnek, illetve két szerkesztőtől kell írásos ajánlást bemutatnia. Az egész színházi szakma is nagyon pici, a kritikusoké meg még annál is kisebb: szabad szemmel alig érzékelhető a mi közösségünk. A tagfelvételről a háromtagú vezetőség dönt, majd a kollégák a közgyűlésen szavaznak, érvelnek valaki mellett vagy ellen, elsősorban a jelölt beküldött írásainak minősége, illetve ha vannak, személyes munkatapasztalatok alapján. 

A mai haszonelvű világban nehéz megfogalmazni, miért is jó céhtagnak lenni. A tagság lehetőség a kollégákkal való kapcsolatteremtésre és -tartásra, a hazai és kisebb részben a nemzetközi színházi közéletben való aktív részvételre, vagy arra, hogy az ember értesüljön olyan előadásokról, amik egyébként elkerülnék a figyelmét. Azokat viszont ki kell ábrándítanom, akik bedőlnek annak az ostoba lózungnak, hogy a kritikusoknak óriási hatalmuk és befolyásuk van: régóta nincs már semmink a nevünkön és a jobban-rosszabbul, de hiszem, hogy minden esetben a színház iránti olthatatlan szerelemből megfogalmazott szövegeinken kívül. Eleve kell ahhoz megszállottság, hogy valaki akár hobbiból, akár ideje nagy részében színházról szóló szövegeket gyártson, itt pedig kinek-kinek van lehetősége hódolni ennek a szenvedélynek. 

Gondolkodtak azon, hogy olyan kritikusokat is bevonjanak a szavazásba, akik nem céhtagok?

A Színikritikusok Díjára ötven tagot számláló céh nagyjából egyharmada szavaz. Sok ez? Épp elég? Vagy kínosan kevés? Ezeket a kérdéseket évről évre megvitatjuk, és nem jutunk előrébb. Évi kilencven új bemutatót kell látnia a szavazóképes kollégának, ami komoly anyagi és logisztikai teher, arról nem beszélve, hogy színházban ülni estéről estére jelentős fizikai (és szellemi) terhelés. Ha vannak még a magyar nyelvterületen olyan, nyomtatott vagy online felületen publikáló kritikusok, akik ezeknek a kritériumoknak megfelelnek, buzdítom őket, hogy jelentkezzenek a céhbe. 

Hányan tudják ebben a pillanatban a végeredményt?

Idén egy informatikus szakember számolta össze a szavazatokat társadalmi munkában. Egy hatalmas és bonyolult, ugyanakkor gyakorlatilag tévedhetetlen táblázatot készített, ami a mi korábbi kockáspapíros-strigulázós módszerünknek a 2.0-s verziója. Ezt követően Stuber Andrea céhelnök és én sorról sorra ellenőriztük és jóváhagytuk a számításokat. Hármunkon kívül a Színház című lap szerkesztőségének két tagja ismeri még a végeredményt, hiszen a szavazólapok és indoklások hagyományosan ott jelennek meg. Szóval, ha számot kellene mondanom, e pillanatban úgy öt, legfeljebb tíz ember tudja a végeredményt – de abban már az oklevélgrafikus és a nyomdász is benne van. Én legalább öt éve veszek részt a szavazatok számlálásában, és az egyéni kíváncsiságon túl talán a díj súlyát is jól mutatja, hogy kezdetben változatos módszerekkel próbálták belőlem kiimádkozni és -zsarolni a díjazottak nevét, de hát ilyen szempontból reménytelenül konzervatív vagyok. Szeptember 21-ig mind hallgatunk, mint a sír. 

Ezek szerint maguk az érintettek sem tudják, hogy nyertek.

Tudom, hogy sokan kétlik, de a győztesek tényleg csak az idén újra a Budapest Bábszínházban megrendezett gálán tudják meg, hogy nyertek. Éveken át én voltam az egyike azoknak a kollégáknak, akik a kategóriánkénti három várományost meghívtam a gálára. Az első egy-két évben el kellett magyarázni részletesen, hogy mi ez az új rendszer, hogy miért teszünk úgy, mintha Oscar-gálára hívnánk őket, hogy miért nem adjuk át egyszerűen a legjobbnak a díjat, ahogy évtizedeken át. Aztán azon kaptam a művészeket, hogy már várták és elvárták az értesítést, vagyis megszokták és elfogadták az új szisztémát. Nekünk az volna a legfontosabb, hogy ne szorongva jöjjenek és csalódottan távozzanak, hiszen a meghívottak egytől egyig a legjobbak csapatának a tagjai, akik közül aztán egy végül megkapja a jól megérdemelt csokidíjat is. 

Hogyan lett gála a „szimpla” díjátadásból?

Csákányi Eszter ötlete volt néhány éve, hogy a korábbi szomorkás és szegényes díjátadókat dobjuk fel, mutassuk meg végre egy nyilvános gálaesten, mi ennek a díjnak a valódi jelentősége. Nyissunk a nagyközönség felé is, vagyis legyen ez közös ünnep az alkotóknak, a kritikusoknak és a díjátadóra jegyet váltó nézőknek is. Az álomból sok-sok munkával, rengeteg önkéntes segítséggel végül valóság lett, és mondhatom, hogy ma már ez a Színházi Kritikusok Céhe éves tevékenységének legjobban várt eseménye.
...

A díjátadó gála szeptember 21-én, este 8 órakor kezdődik a Budapest Bábszínházban. Jegyek a színház pénztárában és a jegy.hu-n kaphatók.


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed