Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

SZULÁK ANDREA, KERN ANDRÁS ÉS POGÁNY JUDIT IS FELLÉP A MENHÁZ SZÍNPADON

Szulák Andrea estjével indul szeptember végén a Menház Színpad új évada, melyben mások mellett Kern Andrást, Csányi Sándort, Mácsai Pált, Pogány Juditot is láthatja a győri közönség.

Második évadát kezdi meg Győr új színháza, a Menház Színpad. Az elmúlt év tapasztalatairól és az előttük álló időszak várható eseményeiről Gáti Oszkár igazgató számolt be. Elmondta, 9 hónap alatt 127 előadást mutattak be, 45 féle produkciót, ezekre az estekre közel 10 ezren váltottak jegyet. A direktor szerint az új színház a város szellemiségét erősíti.

A következő évadra is minőségi, ízlésformáló előadásokat ígér az igazgató, igaz, neveket még nem szeretett volna elárulni, hiszen sok színésszel még tárgyalásban van. Havonta 2-3 új estet terveznek a 30-35 ismétlődő mellett. Gáti Oszkár kiemelte: nem szeretne politizáló színházat csinálni, csak olyan előadásokra szerződik, amik a szakmai kritériumoknak maximálisan megfelelnek, hogy azok vonzóak legyenek a nézők számára is.

A Menház Színpad havonta egy gyermekprodukcióval várja majd a családokat, novemberben A kis herceget tűzik műsorra. Az egyetemistákat is megszólítanák, hiszen több mint tízezren tanulnak a városban, számukra elsőként aGyáva című kétszemélyes darabot hozzák Győrbe. A történet egy drogos fiúról szól, aki igyekszik kijutni az anyagba zárt világból. Az előadás végén pedig a színészek és a résztvevők egy addiktológussal beszélgethetnek.

A tervek között szerepel, hogy drámapályázatot írnak ki ma élő kortárs szerzők számára, melyből felolvasó színházi bemutatót tartanak, a legjobbakból pedig kamaraelőadások születhetnek.Forrás: gyorplusz.hu / szinhaz.hu