7óra7 premierajánló - Pesti barokk

A Pesti barokk című előadás Dés Mihály azonos című regényéből készült, és Kern András írta színpadra. Megkérdeztük, mi fogta meg a könyvben és mit játszik a darabban. Így válaszolt:

A könyv? A Pesti barokk? Tetszett a rendíthetetlen pestisége, barokkos túlburjánzásai, sötét helyzetekben sem múló humora, stílustörései, szemtelensége, „barátságos pesszimizmusa", igazsága, meg persze az, hogy kortárs, végül is az én fiatalságomról is beszél! Engem „megszólított" ez a könyv – ez ritkaság! Fölhívtam Dést, hogy nem írna-e belőle darabot – végül aztán együtt írtuk, vagyis külön-külön, de közösen. Ő kitalálta, mit, hogyan, hova, én kicsit színpadiasítottam, „használhatóbbá", játszhatóbbá tettem, és persze találtam benne egy jó szerepet magamnak, azt játszom: a főhős 93 éves nagymamáját...


A produkció rendezője, Göttinger Pál további erős hívószavakat küldött:

Ha tudod, hol a Balettcipő, ha mond valamit a Sztolicsnaja vodka neve, ha hallottál apádéktól rémtörténeteket a MERKUR-ról és az autóra várásról, ha emlékszel egy randi lebeszélésének izgalmára a mobiltelefon előtti korszakban, ha a te nagymamád is bolyongott éjszaka a lakásban, ha szerettél már bele lomtalanításkor érdekes dolgokat vadászó lányokba, ha van a családotokban történet a Margit-hídról majdnem a Dunába robbantott villamosozó rokonról, vagy egy nagybácsiról, aki kilépett a transzportból és oltári mázlival hazajött, ha tévedtél már el a temetőben, mert túl ritkán mész, és elfelejtetted, hol kell befordulni, ha járt valakid a piaristákhoz, ha ismerős neked az ételhordókban hazacipelt ebédek illata, ha sodródtál már a Belvárosban helyről helyre, házibuliból házibuliba, ha kaptad már fel a fejed arra, hogy valaki szerint van Pesten olyan, hogy Felszabtér, ha ültél a 92 éves nagymamád ágya mellett a kórházban azután, hogy az orvos azt mondta: “innentől már nem lehet tudni”, ha hallottál már valakiről, akiről kiderült az ügynökmúltja sokkal később, ha még emlékszel azokra a titokzatos telefonfülkékre, amikbe valami miatt elég volt egyszer bedobni, és aztán sosem jártak le – ha felmerült benned valaha, hogy elmész innen… akkor ismered a rendíthetetlenül pesti Koszta Jánost, aki 1984-ben épp harminckét éves. És akinek indulnia kéne, el ebből a gyönyörű országból. Ez a történet róla szól.

Az előadás a bemutatót követően október 8-án, 9-én és 21-én is látható a Belvárosi Színházban.

forrás: http://7ora7.hu/