Fidelio Klasszik: Göttinger, Káel, Medveczky, Osvárt

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása szeptember 17-én 10 órától hallható.

Szabó Kimmel Tamás és Kern András főszereplésével 2016. október 7-től látható az Orlai Produkció legújabb bemutatója, a Pesti barokk a Belvárosi Színházban. A Dés Mihály regényéből Kern András által készített színpadi változat egyszerre szól egy harminckét éves férfi önfelfedezéséről, csajozásairól, sikertelenségéről, nagyot akarásáról, nagymamájával való imádó-veszekedő, szemtelen-bonyolult viszonyáról és a felhíguló Kádár-korszakról, amelyben él. A rendíthetetlenül pesti darab rendezőjével, Göttinger Pállal beszélgetünk.

A francia kultúrát, annak minden ágát nagy érdeklődés övezi itthon, legyen szó képzőművészeti alkotásokról, filmművészetről vagy táncról, netán a francia zenei életről. Az idén negyedik alkalommal megrendezendő Európai Hidak Fesztivál, amely szeptember 21. és 28. között Franciaországot helyezi a középpontba, a valóban sokrétű kulturális élet jellegzetességeit, irányzatait, újításait számos alkotáson, művészen keresztül mutatja meg a közönségnek. Az eseménysorozat keretén belül kiállítások, művészetpedagógiai foglalkozások, kerekasztal-beszélgetések, irodalmi performanszok, a Budapesti Fesztiválzenekar nagyzenekari koncertjei, kortárs és barokk estje mellett a 20. századi francia kultúra olyan mestereit láthatjuk a Müpában, mint Michel Legrand és Jean-Luc Ponty. A rendkívül gazdag programkínálatból kiemelkedik Igor Stravinsky A katona története című munkája eredeti nyelven, magyar felirattal. A programokról Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját kérdeztük.

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester július 15-én ünnepelte hetvenötödik születésnapját. A Konzervatórium zongora tanszakára nem vették fel, ezért édesanyja javaslatára az ütőhangszerek mellett döntött. 1960-ban lett a Magyar Állami Hangversenyzenekar üstdobosa, hosszú évekig Ferencsik János dirigálta. Régi vágya volt a karmesterség, ezért állandóan képezte magát ebben az irányban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakára 1968-ban vették fel. A nagy áttörést a Magyar Televízió I. karmesterversenye jelentette számára 1974-ben, amelyen – első magyar díjazottjaként – második helyezést ért el. Ugyanebben az évben kezdte meg karmesteri működését a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja, mesterművésze. A Magyar Posta Szimfonikus Zenekarának (ma Concerto Budapest) zeneigazgatói tisztségét 1996-igtöltötte be, a Győri Filharmonikus Zenekar karnagyaként, majd vezető karmestereként egészen hetvenéves koráig lépett fel. A Zeneakadémián négy évtized alatt hangszereseket, énekeseket, korrepetitorokat és karmestereket egyaránt tanított. Sikeresen vendégszerepelt Európa szinte valamennyi országában, Amerikában, Venezuelában, Japánban és Thaiföldön is. Évekig vezényelte szilveszterkor a himnuszt a Magyar Televízióban. Legemlékezetesebb dirigálásai, karrierjének fontosabb állomásai mellett adásunkban azt is elárulja, milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó karmester váljék, illetve hogy hogyan érintené, ha zene nélkül kellene élnie.

A Design Hét Budapest idén szeptember 23. és október 2. között várja mindazokat, akik a designt a szervezőkhöz és alkotókhoz hasonlóan innovatív eszközrendszerként szemlélik, és kíváncsiak arra, hogyan illeszthető be mindaz, amit design-ként határozunk meg, a mindennapokba. A programsorozat a nagyközönség és a szakma számára egyaránt nyitott: kiállításmegnyitók, gyermekprogramok, tematikus túrák, műhelylátogatások mellett érkeznek majd szakmabeliek kerekasztal-beszélgetésekre, szakmai előadásokra, konferenciákra, díjátadó gálákra, de a gazdasági döntéshozókat segítő befektetői találkozók, esettanulmányok, előadások, workshopok sem maradhatnak el. A Design Hét Budapest rendezvénysorozata idén ősszel két sztárdesignert lát vendégül: Benjamin Hubert-t, a Layer alapítóját és Ionna Vautrin, az organikus és geometrikus formák ötvözésének játékos nagymesterét, mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában tartanak előadást. Osvárt Judit ot, a Design Hét Budapest projektvezetőjét kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 18-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.