$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

"A SZÍNHÁZRENDEZÉST SZOLGÁLTATÁSNAK TEKINTEM" - INTERJÚ GÖTTINGER PÁLLAL

Az Orlai Produkciós Iroda október 7-én mutatja be a Dés Mihály regényéből készült Pesti Barokk című darabot, Kern András és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével, Göttinger Pál rendezésében. A rendezővel a próbák megkezdésekor készült interjú.

– A te fejedben fogant meg a gondolat, hogy színre vigyétek a Pesti barokkot? 
– Kern András találta ki, hogy legyen belőle darab. Orlai Tibor akkor keresett meg azzal, hogy érdekelne-e, amikor Dés Mihály még az első változatát írta. Hónapok teltek el, mire kiderült, hogy Kern és Dés közösen fogják írni, még további hónapok teltek el, mire tényleg írták is, szóval bőven volt idő végiggondolni, megismerkedni a darabbal. Elolvastam, és örömmel vállaltam, elsősorban András személye miatt. Csupa fiatal szereplője van a darabnak, és hozzájuk Kern András, aki már akkor is Kern András volt, amikor ez a történet játszódik. Így ez egy olyan sokfenekű, izgalmas helyzet, amivel volt kedvem foglalkozni.

– Egyéves voltál akkor, amikor a darab története játszódik. Mit mond neked ez a korszak?
– Rengeteget. Az első emlékeim abból a korból származnak, a szüleim pedig annyi idősek voltak akkor, mint a darab szereplői. A Kádár-rendszer oszlásáról persze nagyon sokat nem tudhatok, de emlékszem például arra, amikor a tévében néztük a romániai forradalmat, a köztársaság kikiáltását vagy Nagy Imre újratemetését. Igazi személyes élményem nincs a Kádár-korszakról, de a mikrofonba beszélő Kádár már mégis saját emlékem. A darab ráadásul pesti családok közös történeteivel van tele – a nagyszülő, aki éppen átért a villamossal a Margit-híd felrobbantása előtt, a másik, aki kilépett a transzportból egy kapualjba a málenkij robot elől… mintha minden családban meglennének ezek az emlékek. Ahogy a darabbéli Nagymama, úgy az én nagyanyám is konzekvensen eltévesztette a közterületek megnevezését, mert számára annyira sűrűn változtak, hogy nem érte meg követni. Tehát vannak olyan fogódzók, amik bizarr módon, a primér emlékek hiánya ellenére személyes kapcsolódások számomra is.

– A szüleiddel elolvastattad a könyvet?
– Nem, de beszélgettem velük hátsó szándékkal. Úgy, hogy nem volt kimondva, miért van szükségem emlékekre, új információkra. Sosem szoktam velük első körös módon beszélni a munkáimról, mert az akadályozná a spontán visszajelzéseiket. Hasznosabb, ha majd a bemutató után odajönnek nevetve vagy felháborodva, hogy ez meg az nem úgy volt a valóságban.

– A szereposztást te határoztad meg?
– Orlai Tiborral együtt találtuk ki. Tibor szemszögéből nézve ez egy váratlanul sokszereplős darab, és nem egyszerű összeegyeztetni a színészeket, mert mindegyiküknek van anyaszínháza. Már bő egy évvel ezelőtt megkezdődött az egyeztetés, és recsegett-ropogott az utolsó pillanatig, mindig másképp alakult, borult egy kicsit. Most például elkezdtünk próbálni, pedig Szabó Kimmel Tamás még filmet forgat. Van ebben karcoskodás, de hát ez az ára annak, hogy szabadok vagyunk. Szívesen megfizetjük ezt az árat cserébe azért, hogy úgy csináljuk, ahogy szeretnénk.

– Mennyi minden van már készen a fejedben az olvasópróbára?
– Csapdahelyzet, ha ilyenkor rendezőként lép fel az ember, és nem hagyja magát befolyásolni. Bármennyire felkészült is. Ugyan gondolok már valamit minden jelenetről, de a színészek szerintem fontosabb alkotótársak, mint a rendező. Az ő személyiségükön átmosódva válik valamivé a semmi, tehát az ő jelenlétük, a szájukra adott szöveg többet ér, mint az én egész koncepcióm, úgy, ahogy van. Az olvasópróba egyrészt elszámolás a szövegen végzett addigi munkával, másrészt a színészeknek egy neutrális befogadói állapot. Ilyenkor még ők sem ,,moziznak”, csak kiteszik magukat az első benyomásnak.

– Ezek szerint az a fajta rendező vagy, aki abszolút partnernek tekinti a színészeket.
– Természetesen. Nincs is más választásom. Azt szoktam mondani, hogy a színházrendezést szolgáltatásnak tekintem. Tisztában vagyok azzal, hogy amivel én foglalkozom, azt művészetnek szokás tartani, és valóban lehet művészi szinten is űzni, de ez egy foglalkozás. A színész által kel életre egy karakter, én ehhez eszközöket tudok adni, segíteni tudok benne. Ha csodálatosan magára talál a szerepében, akkor köré tudom rendezni az előadást, ha eltéved, akkor a többiekhez igazítva őt tovább tudom lökni, meg persze meg tudom tervezni mondjuk, hogy megfelelő pillanatban kacsolódjon fel a lámpa, de nem tartozom azok közé, akik mindent előre körzőznek-vonalzóznak. Sok rendező korszakos előadásokat hoz létre a saját erős víziója színrevitelével, és nagy rajongója vagyok azoknak is, akik a balra nézéstől a ceruzaletétel ritmusáig kopogósan megszerkesztenek mindent, akár előre, ugyanakkor tudomásul veszem, hogy én nem vagyok ilyen. Ráadásul engem sokkal jobban lenyűgöz egy próbáló színész, mint a fejemben egy mozi.

– Sokféle dolgot csinálsz, rengeteg helyen. A Pesti barokk próbaidőszakában más feladatod is van, vagy csak ezzel a darabbal foglalkozol? 
– Nem tudok párhuzamosan több dolgot csinálni. Ugyan most van egy kis határeset, mert a novemberi operabemutatóm előkészületi munkái megindulnak majd a Pesti barokk közben. A Tóbiás és az angyal című, egyfelvonásos, bibliai témájú angol kortárs operát állítom színre a csodálatos Csíkszerda kórussal. Száz-egynéhány szereplő lesz benne, hatvan gyerek, és elég nehéz a zene. A Csíkszerdánál más a ritmus, mint a hivatásos közegben, ezért több előzetes figyelmet igényelnek. Nem állíthatok be októberben, hogy három hét alatt fölrakjak valamit, tehát a Pesti barokk mellett rájuk is kell majd figyelnem, de szerencsére a Tóbiás olyan terv, amely már két éve az asztalon van. Nem az lesz, hogy beesek oda orral előre, hanem már tudom, hogy mit szeretnék. Bízom benne, hogy ennyi párhuzamosság belefér. Egyébként az orlaisok csúcsszínészek, ergo egyfolytában játszanak és próbálnak mindenfélét, tehát nem én leszek a szűk keresztmetszet. (nevet)

– Elégedett vagy azzal, ahol most tartasz a pályán?
– Természetesen nem, de azok közé tartozom, akik nem panaszkodhatnak. Nagyon sok támogatást kaptam. 2007-ben végeztem, és azóta teljesen összefüggően, folyamatosan dolgozom, évi négy-öt bemutatóm van. Hogy aztán ez szerencse-e vagy pont most barmolok el mindent azzal, hogy nem lassabb tempóban dolgozom, az persze csak tíz év múlva fog kiderülni. Leginkább annak örülök, hogy nagyon széles körből származhatnak a tapasztalataim. Vidéken is voltam, a határon túl is, az Operaházban is. A Szputnyik Hajózási Társaságnál éppúgy kipróbálhattam magam, mint a Pesti Magyar Színházban – hogy csak két végletet mondjak –, ezt mindenképpen elképesztő szerencsének gondolom, miközben tudom, hogy ez a tempó irgalmatlan sok veszélyt rejt magában. Ráadásul: nincs otthonom szakmai értelemben. Vendég vagyok mindenhol, ez persze fáj.

– Egyik megbízás magától értetődően hozta a másikat, vagy utánuk kellett menned, ki kellett brusztolnod a munkalehetőségeket?
– Általában az egyik hozza a másikat, egymás közt dőlnek el a munkák. Szerencsére a fejemben azért kettéválik az, hogy van, amit nagyon szeretnék megcsinálni, ami személyesen, akár művészemberként a mániám, és az, hogy egyébként a foglalkozásom is ez. A munkákat egyszerűen meg kell tudni csinálni. Egy színésznek is el kell tudnia játszani mindent. Talán Mácsai volt, aki úgy fogalmazott: el kell tudni játszani Csehovot egyik este, és el kell tudni énekelni a Jaj, de jó a habos süteményt másik este. Muszáj. Én is így tekintek magamra, és abban bízom, hogy azokban a munkákban sem vagyok tisztességtelen, amiket ,,csak” mint munkákat látok el.

– A Pesti barokk melyik kategóriába tartozik?
– Van olyan eleme, ami nagyon fontos nekem. A Pesti barokkot Kern András íróként is jegyzi. Bizonyos mondataiban az elesettségnek, gyámoltalanságnak olyan regisztereit vélem hallani, amik tőle szokatlanok. Azt gondolom, hogy neki van valami nagyon mélyen személyes mondanivalója ezzel a darabbal, amit szeretne majd láttatni, és ami, ekkora művészről lévén szó, engem is nagyon érdekel. Nem hiszem, hogy András kizárólag nagy hahotákat szeretne kapni, egyébként sem egy térdcsapkodós darab ez, hanem valami magánügyről, belső dologról van szó, halálról, életről, egyedül maradásról, a fiatalokra való figyelésről. Engem, aki eddig tulajdonképpen ismeretlen voltam számára, meg is tisztel és nagyon izgat is, hogy megtudhatom, mi lapul a mélyben. Ha egy ilyen színészt látunk dolgozni, az természetesen messze több, mint munka. Olyan tartomány, amiről a néző is érezni fogja, amikor feláll a Belvárosi Színházban este háromnegyed tízkor, hogy ez volt az ok, amiért megérte megcsinálni az előadást. Ténylegesen, személyesen fontos nekem, hogy ezt tetten érje a néző. Hajlandó vagyok konfliktusokat, veszekedéseket vállalva is erőfeszítéseket tenni azért, hogy ez valóra váljon.

– Léteznek ma még színházi műhelyek? Ha igen, van köztük átjárás? 
– Működési formák vannak, és ezért kényszercsaládok jönnek létre. Abból nagyon kevés van, hogy egy elhivatott színházi ügy miatt verődnek össze az alkotók, nehézségek, könnyűségek, sikerek, kudarcok között. Ha voltak is ilyen közösségek, mára kicsit elhamvadtak. Nem foglalkozom nagyon régóta műhelymunkával, de már azóta is rossz sorsra jutott például a Koma, a HOPPart társulat, és most a K2-esekért drukkolunk, hogy velük ne ez történjen. Az egymásra utaltság miatt nagyon fontos, színházakat behálózó szövetségek jönnek létre, amelyek persze nem tudnak intézményesülni, de mégis, ha akár Pesten, akár országosan megfújja az ember a tritonkürtjét, akkor biztos, hogy megindulnak rá páran. A Pesti barokkban együtt van szombathelyi színész, pesti színész, főiskolás, ebben az értelemben tulajdonképpen még nagyobb is az átjárás, mint régen. Ugyanakkor egyáltalán nem jó a helyzet. Nem a pénz hiányzik a rendszerből, hanem a tervezhetőség. Ha valaki egyszer csak nagyon korrekten megmondaná, hogy havi kilencvenezer forint fizetésem lesz, de öt évig minden hónapban számíthatok rá, akkor kitalálnám a megoldást, hogy éhen se haljak, alkotni is tudjak. Azt a helyzetet jobban bírnám, mint ezt a mostanit. A kulturális vezetésnek fontos lenne felismernie, hogy a független színházasdi nagyon hatékony műfaj: könnyen utaztatható, jól tűri a viszontagságokat, ezért sok emberhez tud eljutni, sok témát tud képviselni különösebb fakszni nélkül és fajlagosan olcsón. Tehát érdekünk, hogy ebből több legyen. Most viszont amit átjárásnak látunk egyfelől, az vergődés másfelől: kínlódó, szörnyű rohangászás néhány ezer forint után.

– Hol szeretnél tartani tíz év múlva?
– Igazgató nem szeretnék lenni, de nagyon örülnék, ha tíz év múlva túl lennék valamivel több társulatvezetői tapasztaláson. A főrendezőséget, a művészeti vezetést már volt szerencsém kipróbálhatni a Pesti Magyar Színházban, aztán ez az igazgatóváltás miatt félbeszakadt. Nagy szükségem lenne még összefüggő ötévnyi ilyen tapasztalásra, hogy majd tíz év múlva, amikor arról lenne szó – amire mindannyian sokszor gondolunk –, hogy társulatot csináljunk, akkor ne csak nagyon akarjam, hanem értsek is hozzá. Valóságos tudásom legyen a buktatóiról, a sikereiről. Nagy kőszínházi elhivatott vagyok. Egyáltalán nem olyan döglött műfaj, mint amilyennek a velem egyidősek gondolják, de tény, hogy nem termelődött ki utánpótlás ezeknek a műhelyeknek a vezetésére. Én a kőszínházakra úgy tekintek, mint ingatlanproblémára. Ezek az épületek harminc év múlva is állni fognak, sőt van, amelyik még száz év múlva is. Ki lesz itt harminc év múlva, aki tudja, hogy ezekkel mit kell kezdeni? És nem egy alkalommal, hanem az év háromszáz napján kell bennük valamit csinálni.

– Nem biztos, hogy színházat.
– Ezek a házak nem alkalmasak másra.

– Láttunk már olyat, hogy zsinagógákból magtárakat és vegyszerraktárakat csináltak, Thália templomaiból is lehet bármi, amit a döntéshozók akarnak. 
– Minden lehetséges, de én abban bízom, hogy amikor felmerül a jogos kérdés, hogy kellenek-e kőszínházak, akkor a nézők visszaigazolják, hogy kellenek. A szombathelyi színház például dugig tele van, szóval van erre igény, nekünk pedig teendőnk van vele. Nem igaz, hogy a mi generációnkat a családalapítás, egy fenntartható egzisztencia ígéretét hordozó színészpálya ne érdekelné. Arról van szó, hogy alkalmunk sem volt megismerkedni vele, mert ez a struktúra minket be sem fogadott soha, és döbbentem veszem észre, hogy szétfoszlik minden a kezeink között. Ahelyett, hogy felismernénk a kőszínházi társulati forma jelentőségét, és megtanulnánk jól működtetni ezt a fajta színházat, hihetetlen ambíciókkal belevágunk olyan, egyébként akár tényleg fontos művészi vállalkozásokba, amelyek aztán öt vagy tíz előadást érnek meg – szerencsés esetben, és akkor az már egy széria – hatvan vagy száz néző előtt. Ezt súlyos tévedésnek tartom. Nem igaz, hogy ezt akarjuk.

– Vágysz nemzetközi karrierre? 
– Az operásdival mostanában többet volt szerencsém foglalkozni, mint korábban, és továbbra is nagyon érdekel. Abban benne van a nemzetközi siker ígérete. A prózai színházi tevékenységemben szinte teljesen kizárt. Az a fajta színház, amit szeretek művelni, amiben otthonosan érzem magam, tartalmilag, formailag, szellemileg, lelkileg annyira nyelvbe ágyazott, hogy nem tudnám tolmácson keresztül intézni. Az olyan rendezőknek való, akiknek a színpadi víziójuk, a képzőművészeti hajlamuk vagy az elemzett, szigorú közléseik konok volta gránit, ami a nyelvi határokat is átüti. Én nem ilyen vagyok, ezért a prózai színház nem is érdekel nemzetközi formában. Az operásdi viszont igen, ott nagy a világ, és az ilyesfajta átjárás teljesen legitim. A munkamódszerben nem jelent sem gondot, sem rendkívüliséget, ha tolmáccsal dolgozik az ember – bár angolul tűrhetően beszélek.

– A Pesti barokk egyik szereplője a feleséged, Grisnik Petra. Gyakran rendezed őt?
– Sosem tervezzük, de évente egyszer valahogy úgy alakul. Tudom, most az a kérdés következne, hogy nem okoz-e nehézséget, ha együtt dolgozunk. Általában az okozza a nehézséget, hogy a környezetünknek folyton el kell magyaráznunk: mi azok közé tartozunk, akiknek nem okoz nehézséget a közös munka.


Kérdezett: L. Horváth Katalin

forrás: Orlai Produkció / szinhaz.hu 
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,243,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,16,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,370,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,602,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,59,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,69,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: "A SZÍNHÁZRENDEZÉST SZOLGÁLTATÁSNAK TEKINTEM" - INTERJÚ GÖTTINGER PÁLLAL
"A SZÍNHÁZRENDEZÉST SZOLGÁLTATÁSNAK TEKINTEM" - INTERJÚ GÖTTINGER PÁLLAL
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2016/09/a-szinhazrendezest-szolgaltatasnak.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2016/09/a-szinhazrendezest-szolgaltatasnak.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content