Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


XXV. Debreceni Tavaszi Fesztivál 2015

Kiállítások, koncertek, egyéb változatos kulturális program várja az érdeklődőket három helyszínen: a Kölcsey Központban, a Főnix Csarnokban, és az Apolló Moziban a 25. Debreceni Tavaszi Fesztivál alatt.

A tavaszi fesztivál időpontja: 2015. március 8 – április 19

A tavaszi fesztivál helyszíne: Hajdú-Bihar megye, Debrecen

A XXV. Debreceni Tavaszi Fesztivál 2015 programja

XXIV. Debreceni Tavaszi Tárlat
2015. március 8, Vasárnap (15:00) – 2015. április 4, Szombat (19:00)
Ezzel a nappal indul a 25. Debreceni Tavaszi Fesztivál!

“A fák nyelvén”
2015. március 8, Vasárnap (17:00)
Helyszin: Kölcsey Központ
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fafúvós tanszakainak hallgatói szólaltatják meg hangszereiket: fuvolát, oboát, klarinétot, szaxofont, fagottot és ezek számos változatait.
Művészeti vezetőjük: Tóth József

DJANGO SWING FESZTIVÁL – sztárvendégekkel
2015. március 8, Vasárnap (19:00)
Helyszin: Kölcsey Központ
A teltházas MÜPA-koncert után Django Swing Fesztivál Debrecenben!

Sztárvendégek: Hajós András, Micheller Myrtill, Takács Noémi,
Pankastic!, Talamba Ütőegyüttes, Kodály Filharmonikusok Debrecen

Az itthon és külföldön már sokszor bizonyító tagokból álló Swing à la Django zenekar a magyar zenei élet kiemelkedő szereplőit látja vendégül egy hamisítatlan egyestés kalandra. Ezen a nem mindennapi esten a tavasz első fuvallatai a Szajna-parti kiskocsmák hangulatát hozzák Debrecenbe, olyan zenei köntösben, melyben harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing, a sanzonok világa, a tangó és a dzsessz.

A zenekar ismét a gyökerekhez nyúl vissza: Django Reinhardt varázslatos világát idézik meg, keverve azt mai életünk tempójával, amelyet Micheller Myrtill, Hajós András, Takács Noémi és a Talamba Ütőegyüttes képvisel majd. No meg A Dal középdöntőjébe jutott műfajteremtő django-pop zenekar, a Pankastic!. Az est további unikuma, hogy a produkciók szimfonikus zenekari kísérettel szólalnak meg, a Kodály Filharmonikusokat Werner Gábor vezényli.

A legjobb nőnapi ajándék idén biztosan egy swing-est a Kölcseyben!

Belépődíj: 4.000 Ft, 3.500 Ft, diák/nyugdíjas: 3.000 Ft

Szabó Borbála: Telefondoktor
2015. március 11, Szerda (19:00)
Helyszin: Kölcsey Központ

Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe.
Ezzel kezdődnek a problémák.Vagy nem, talán nem is ezzel kezdődnek: hanem azzal, hogy nem mer igazat mondani. Mindenkinek azt mondja, amit az hallani szeretne. Miközben a rendelőből próbálja telefonon megoldani ezt az aprónak tűnő kellemetlenséget,
kis hazugságai önálló életre kelnek odakinn, ő pedig egyre elkeseredettebben próbálja helyrehozni a lassan helyrehozhatatlant – mindvégig bezárva. Vajon képes lesz-e Békés Dénes elrendezni ezt a délutánt (és vele az egész romba dőlni látszó életét), újra egybesodorni a két óvodás gyermeke, egy link barátja, annak naiv barátnője, valamint öko-bio-liberális-waldorfos felesége,idős édesanyja és egy paciensének éppen születőfélben lévő kisbabája által darabokra cincált szálakat – vagy kénytelen lesz elkezdeni igazat mondani?

Előadja: Göttinger Pál

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag
2015. március 14, Szombat – 2015. március 15, Vasárnap
Helyszin: Kölcsey Központ, Déri tér

„Debreczen azon szikla, melyre fogja építeni Isten a magyar szabadság szentegyházát, mellyen diadalmaskodni a pokol kapui soha nem fognak.” – írta ezt Kossuth Lajos debreceniekhez intézett levelében 1849. január 6-án, a nemzet kormánya nevében. A Magyarok Mózese bizalmat és hitet adott a cívisvárosi polgároknak és a nemzet nevében Debrecen városát a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatta.
Idén is közösen emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, eseményeire. A hagyományokhoz hűen lesz március 14-én forradalmi táncház, fáklyás felvonulás, folklórműsor a város néptáncegyütteseinek közreműködésével a Déri téren, másnap ünnepélyes masírozás a Petőfi tértől ’48-as indulókra a Debreceni Helyőrségi Zenekar vezetésével és a Hajdú Bihar Megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Egyesület kíséretével.
A Pest-Budai Dalárda, a Váradi Dalnokok, a Csókai Férfikar és a Kollégiumi Kántus férfikarának egyesített kórusa, valamint az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatosai és a Csokonai Színház művészei ünnepi műsorral tisztelegnek a forradalom hőseinek emléke előtt.

KONCZ ZSUZSA-KONCERT
Időpont: 2015. március 16., 19 óra – Kölcsey Központ

Koncz Zsuzsa a magyar pop zene nagyasszonya tavaly márciusában a Papp László Sportarénában mutatta be legújabb Tündérország c. lemezét, és amelyet azóta számos koncertszínpadon ismételt már meg, immár arany- és platinalemezesként.

E koncertsorozat következő állomása lesz idén tavasszal Debrecen.

Természetesen az új dalok mellett felhangzanak azok az ikonikus dalok is, amelyek nélkül ma már egy Koncz Zsuzsa koncert elképzelhetetlen.

Tavaszköszöntő Virtuózok koncert Debrecenben
Időpont: 2015. március 20, Péntek
Kölcsey Központ

Március 20-án a debreceni közönség élőben is találkozhat az első komolyzenei tehetségkutató műsor, a Virtuózok tehetségeivel a Kölcsey Központ nagytermében. Az M1-en ősztől karácsonyig futó, a klasszikus zenének és az ifjú tehetségeknek hatalmas népszerűséget hozó műsorból megismert fiatal zenészek, a Kodály Filharmonikusokkal adnak koncertet, melyre már válthatók jegyek.

Lugosi Dániel Ali (klarinét), a műsor fődíjasa, Boros Misi (zongora), a kicsik kategóriájának nyertese, Demeniv Mihály (harmonika), a műsor különdíjasa, és a döntősök, Sándor Zoltán (hegedű), aki 6 éves kora óta a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában tanul, Tóth Bettina és Szauer Bianka, a két szegedi hárfa virtuóz, és Kiss Zoli, a bravúros és elbűvölő hegedűs, élőben is bebizonyítják a debreceni közönségnek, hogy tehetségük és átütő előadásmódjuk, méltán nyűgözte le a zsűrit és a közönséget.
Akik jegyet váltanak a koncertre, visszaidézhetik a műsorból már ismert darabokat, de találkozhatnak olyanokkal is, melyek műsoridő híján, nem kerültek adásba. A gyerekeket a Kodály Filharmonikusok segítik a még teljesebb zenei élményben. Az esten Werner Gábor vezényel, aki a műsor zenei vezetője és karmestere is volt.

Madarak és biciklik
Időpont: 2015. március 21, Szombat (9:00)
Helyszin: Kölcsey Központ

Edith és Marlene
Időpont: 2015. március 23, Hétfő (19:00)
Helyszin: Kölcsey Központ

„Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti Színháznak, és amit ismét ő rendez. A darab a prágai, a pozsonyi és a varsói bemutatók után ismét “hazatér”, és megint két csodálatos színésznő lép benne színpadra.
A francia Edith Piaf és a német Marlene Dietrich találkozása sorsszerű volt, a XX. század két zsenije szélsőségesen más habitust képviselt: Piaf az önpusztító szenvedély, Dietrich a végletes fegyelem és profizmus útján járt, s hogy kinek volt igaza – azt döntsék el a nézők!
Ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember. Amikor az üres papír fölött ültem, azon töprengve, hogy hogyan is lépjenek színre és szólaljanak meg ezek a csodálatos nők, Piaf dalait hallgattam, és beleborzongtam. Egyet ígérhetek, önök is hallani fogják a dalokat, és önök is borzongani fognak.” – Pataki Éva

Szereplők: Botos Éva, Nagy-Kálózy Eszter, Kecskés Karina, Marton Róbert, Nagy Dániel Viktor, Wágner Puskás Péter, Szokolai Zoltán

Palmarum
Időpont: 2015. március 29, Vasárnap (15:30)
Helyszin: Emlékkert

Jézus Krisztus virágvasárnapon vonult be Jeruzsálembe. Erre emlékezve ünnepelünk: bárki bekapcsolódhat a fél 4-kor útnak induló bibliai kort idéző menetbe és együtt énekelhet a város néptánccsoportjainak és leánykarainak tagjaival. Az Emlékkertben a Verestemplom Ifjúsági csoportjainak ünnepi összeállítása, Tóth Tamás református lelkész igei szolgálata és Górski Jacek domonkos plébános barkaszentelése teszi teljessé az ünnepet. A Magyar Református Szeretetszolgálat idén is virágmagokkal ajándékozza meg a jelenlévőket, s újra megterítjük a szeretet asztalát is.

A program ingyenes!

Ferenczi György és a Rackajam
Időpont: 2015. március 30, Hétfő (19:00)
Helyszin: Kölcsey Központ

Elkészült Ferenczi György és a Rackajam új lemeze, amit a country zene fellegvárában, Nashville-ben rögzítettek a fiúk. A Rackák mertek nagyot gondolni: kipróbálták, hogy különleges, formabontó, magyar zenéjük hogyan működik ebben a nívós környezetben. A nashville-i stúdió adta speciális hangszerelési lehetőségeket maximálisan kiaknázó lemez született, így a magyar könnyűzene-történet legjobban megszólaló albuma lett. A 2014-es nyári műsor pontosan olyan erővel szólal meg a korongon, mint ahogyan a legnagyobb nyári szórakozás kellős közepén. A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll-forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. Amire számíthatunk: energikus humorban gazdag, igazi ferenczis est. A lemez különlegességét az adja, hogy csupán egyszer játszották fel, akár egy koncerten, majd a hangmérnök a saját tanulmányainak, tapasztalatainak megfelelően keverte az anyagot.

Tagok:
Apáti Ádám | Bizják Gábor | Ferenczi György
Jankó Miklós | Pintér Zsolt

Áprilisi Badár-ságok
Időpont: 2015. április 1, Szerda (19:00)
Helyszin: Kölcsey Központ

MAGYAROK MENNI BAMAKO – Badár Sándor önálló estje filmvetítéssel

Közösségi élményt jelenthet egy jó stand up előadás ugyanúgy, mint egyközös mozizás a barátokkal. Miért ne valósulhatna meg e kettő egyszerre? Főleg, hogy az előadó és a főszereplő is ugyanaz a személy, történetesen Badár Sándor.
Két őrült magyar – Badár Sándor és Kőváry Barna – elhatározza, hogy elindul egy őrült magyar rallyn, a “Bamako”-n. Egyikük sem járt még Afrikában, nem beszélnek nyelveket, de bíznak a furfangos magyarok utazási szokásaiban, abban, hogy eddig is mindig élve értek haza. Bőven van benne látvány, körömrágós perc, borzasztó fáradtság, na és a tárt karokkal váró Afrika.
Kultúrák és népek egymásra hatása Badár Sándor stand up estjén – Badár-féle szerencsétlenkedések Pataki Ádám operatőr kiváló tolmácsolásában.
S mindez egy estén.

Jegyek hamarosan kaphatók! Belépődíj: 2.500 Ft, 1.900 Ft

Zenés utazás Virágvasárnaptól a feltámadásig
Időpont: 2015. április 3, Péntek (18:00)
Helyszin: Kölcsey Központ

Húsvét kapcsán a kereszténység megemlékezik a nagypénteki eseményekről is, amikor Jézust keresztre feszítették, három nappal későbbi feltámadása azonban a világtörténelem legnagyobb győzelmévé tette halálát. Ennek megfelelően a passió és az örömünnep hangjai egyaránt helyet kapnak a koncerten, hisz kereszthalál és feltámadás egymást feltételezik.
Közreműködnek: Lakatos Péter és Pintér Béla

Belépődíj: 1.600 Ft

VIRSKY – A név, amely átírta a tánctörténelmet!
Időpont: 2015. április 19, Vasárnap (19:00)
Helyszin: Kölcsey Közpon

Lélegzetelállító, hihetetlen, a gravitációt meghazudtoló művészet. A Virskynél a varázslat maga a realitás!

Míg a Moiseyev Európában a Virsky az Egyesült Államokban hódít. Ez mindössze annak köszönhető, hogy a Virsky éves szintén csupán 2 hónapot tölt el Európában.

A 75 éves VIRSKY – Ukrán Állami Népi Együttes a világ bármelyik pontján megtalálja az utat az emberek szívéhez: produkciójuk szenvedélyes és látványos, csodálatos és izgalmas. A kimagasló művészi színvonal, a szakmai tudás, a táncosok profizmusa, a lebilincselően kreatív koreográfia, a lenyűgöző látvány, a színpompás kosztümök, az egész világon elkápráztatják a közönséget. A táncos szólisták akrobatikus tudása, a női- és férfikarok sokoldalú virtualitása, a tudatosan értékmegőrző szellemiség, a bölcs és optimista tartalom együttesen adják a társulat szinte mágikus, a lelket felemelő erejét.

A számtalan nemzetközi díjjal büszkélkedő VIRSKY – Ukrán Állami Népi Együttes már több mint 60 országban vendégszerepelt: felléptek az Egyesült Államokban, Vietnamban, Koreában, Kínában, Kubában, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Brazíliában, Argentínában, Venezuelában, Portugáliában, Svájcban, Dániában, Andorrában, Japánban. Amerikában és Kanadában több millió tengerentúli néző tapsolta vörösre a tenyerét a nagyszerű ukrán koreográfia láttán.

A 84 főből álló világhírű társulat, a VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes 2015. április 14 és május 11 között lesz látható Magyarország nagyvárosaiban. A lélegzetelállító, a fizika törvényeit meghazudtoló és minden nemében egyedülálló produkció mottója: VIRSKY – A név, amely átírta a tánctörténelmet!

Az előadás időtartama 2 x 50 perc.

Forrás: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. honlapja / http://napok.4t.hu/


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed