MOSTfeszt beharangozó

Kedves Fesztiválközönség!

A tatabányai Jászai Mari Színház hagyományteremtő szándékkal hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et. A színházi fesztiválok sorából jelenleg hiányzik egy kifejezetten az ilyen műhelymunkákat és egyéni művészi teljesítményeket felvonultató szakmai mustra. A Jászai Mari Színház adottságait kihasználva, úgy gondoltuk, kiváló helyet tudnánk biztosítani egy ilyen jellegű, évről évre megrendezendő seregszemlének.

A fesztivál ötletén gondolkodva egyértelművé vált számunkra, hogy a Jászai Mari Színház a különleges témájú, formavilágú, adott esetben az egyéni teljesítményre fókuszáló, intim térben létrehozott alkotások bemutatását megcélozva, elsősorban vidéki teátrumok, határon túli színházak és független társulatok monodráma és stúdiószínházi produkcióinak adhatna megmutatkozási lehetőséget. A MOST FESZT nevében is tükrözi, hogy a színház a pillanat művészete, egyben a „most”, a jelenidejűség szinonimája, ugyanakkor a monodráma és a stúdiószínház szavakból alkotott mozaikszó.

A vidéken és a határon túl létrejött előadások sokszor egy évad alatt lefutnak és mire elterjed a hírük, mire a szakma felfigyelne rájuk, előfordul, hogy már nem is tekinthetők meg. Holott ezekben az előadásokban a színésznek tehetsége legjavát kell adnia szinte eszköztelenül, a monodráma esetében pedig könyörtelenül érezve személyisége erejét, egyedül kell megküzdenie az „ezerfejű szörnyeteg” kegyeiért.

Őszintén remélem, Önöknek is akkora örömet jelent majd az előadások megtekintése, mint amekkora örömet jelentett számunka azok kiválasztása!

Szeretettel várjuk Önöket a MOST FESZT-en!


Crespo Rodrigo
igazgató