Befejezi működését a Szputnyik

Évad közben kényszerülünk arra, hogy befejezzük működésünket. 

Bodó Viktor és Tóth Péter hosszas mérlegelés és megoldáskeresés után döntöttek úgy, hogy a Társulat életében is ez a legemberségesebb megoldás. 

A 7 éve működő csapat (10 színész, 7 stábtag) nem kíván magyarázkodni, csupán tényszerűen szeretné felsorolni, mik vezettek oda, hogy ezt a döntést meghozták: 

o Produkciók létrehozására két éve nem kaptunk hazai pályázati támogatást, ezért azokat a működési támogatásból kellett kigazdálkodni. 

o A költségvetés 1/3-át jelentő működési pályázati támogatás a legjobb esetben is csak az adott év júliusában érkezett meg, minden tavasszal forráshiányt okozva. 

o 2009 óta teszünk eleget külföldi meghívásoknak. Ezek a koprodukciók ugyan fedezték a költségvetés 2/3 részét, de komoly szervezési nehézségeket okoztak. Egyrészt minden esetben csak a társulat egy része tudott dolgozni egy-egy ilyen helyzetben, így a
csapat kétfelé szakadva játszott itthon és külföldön (több külföldi előadás esetében ez már komoly logisztikát jelentett az egyeztetésnél és a műsorterv elkészítésénél), másrészt ez az évek óta fennálló helyzet egyre komolyabb problémát jelentett társulati életünkben, hisz
együtt nem tudtunk itthon dolgozni. 

o A hazai jegybevételek csupán az adott előadás fenntartását, továbbjátszását biztosították, plusz bevétel nem keletkezett. 

o Szponzori támogatást méretünkből adódóan sem sikerült szerezni. 

Saját előadásainkat (akezdetvége, Baal, A heilbronni Katica) március 31-ig láthatják még a Jurányi Házban, a Vígszínházzal együttműködésben létrejött két előadás - köztük a most készülő Koldusopera - és Grazban a Motel az évad végéig biztosan műsoron lesznek. 

MENTŐCSÓNAK Egységünk a tervek szerint önfenntartó módon folytatja színházi nevelési munkáját. A Társulatot működtető Szputnyik Nonprofit Kft. minden jelenlegi szerződéses kötelezettségét teljesíti. 

Sajnos nem látunk tiszta körülmények között megpályázható színházat, ahol folytathatnánk a munkát. 

Azért, hogy a Szputnyik Hajózási Társaság eddig is eljuthatott, köszönetet mond Anna Badorának, Karin Beiernek, Polgár Andrásnak, Török Andrásnak, Arnold Istvánnak, Gauder Milánnak, a MASZK-nak, Faragó Balázsnak, Leszták Tibornak és a MU-nak, Kulcsár Viktóriának és a FÜGÉnek, valamint Eszenyi Enikőnek és a Vígszínháznak.