Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Megszűnik a Szputnyik

Március végétől megszűnik az egyik legprogresszívabb színházi társulat, a Szputnyik Hajózási Társaság. Bodó Viktor a hétvégén jelentette be a tíz színésznek és a hét stábtagnak: nem hazardíroznak tovább.

A 2008 óta működő Szputnyik a nemzetközi színházakban – különösen német nyelvterületen – igen keresett csapat. Működési költségük jó részét ezek a külföldi együttműködések adták, a többit a hazai, tavaly 28 millió forintos működési támogatásuk. Ebből kellett menedzselniük az egész évet, a Szputnyik ugyanis az elmúlt két esztendőben egyetlen forintnyi produkciós támogatást sem nyert az NKA pályázatán.

Hogy megszüntetik a társulatot, az több rétegű kérdés – tudtuk meg a Szputnyik Nonprofit Kft ügyvezetőjétől, Tóth Pétertől. Egy része csak a finanszírozás hiánya, az is eléggé nyomasztó évről évre, hogy minden tavasszal forráshiány áll elő. Ha időben kiírják a működési pályázatot, akkor sem jutnak július elejénél előbb a megítélt összeghez. Évről évre hazardírozás, be tudják-e fejezni az évadot. Ez a helyzet pedig kezdte felőrölni a társulatot.

A 2014-2015-ös évad elején egyébként csak december 31-ig szerződtek a művészekkel, úgy látták, addig lehet elég a pénzük. Aztán, mikor a külföldi koprodukciókból még befolyt némi pénz, a TAO-bevételeket is megkapták, valamint megkötötték a szerződést a Vígszínházzal a Koldusopera című produkcióra – amely szintén együttműködés, Bodó rendezi –, akkor újabb, március 31-ig szóló szerződést adtak a csapatnak.

Hosszas mérlegelés után azonban most úgy döntöttek: itt a vége. Szokatlan, de ésszerű, hogy évad közben jelentette ezt be Bodó, így a művészek és a stábtagok tárgyalhatnak a következő évadról más színházakkal.

A Szputnyik Nonprofit Kft. egyelőre működik tovább. Ők bonyolítják le a két vígszínházi produkció (a Koldusopera mellett A revizor) szerződéses kötelezettségeit, de az idén már nem pályáznak támogatásra. Egyelőre megmarad a színház mellett működő, a színész Fábián Gábor és a színházpedagógus Pass Andrea vezette Mentőcsónak Egység, amely tantermi előadásokat hoz létre, és a Pirézek, a Hosszabbik út és a Szociopoly mellett talán újabb produkcióra is lehetősége lesz.

forrás: http://nol.hu/