Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

OKTÓBERBEN INDUL A CSOKONAI ÖSSZMŰVÉSZETI PROGRAMJA, A MAGDAFESZT

Október 1-től ismét a nők irodalmi, művészeti jelenlétére, a női identitás mibenlétére, a női tapasztalatra és kifejezésmódra fókuszál a Csokonai Színház negyedik alkalommal megrendezett programsorozata, a MagdaFeszt. „A fesztivál női alkotókra, női szempontokra koncentrál a társművészetekről sem megfeledkezve, olyan, nemzetközileg is izgalmas projektekkel, amelyek kortárs, mai eseménysorozattá teszik – mondta a MagdaFesztről Puskás István, Debrecen alpolgármestere. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója azt a kezdeti szándékot hangsúlyozta, amellyel 2017-ben megalapították a fesztivált: Szabó Magda 100. születésnapján egy olyan összeművészeti eseményt szerettek volna létrehozni, amelyet a debreceni születésű írónő életműve inspirál, és olyan egyedi, izgalmas produkciókat lát vendégül, amelyeket érdemes megismernie a közönségnek.” A MagdaFesztre meghívást kapott a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotója, Gianina Cărbunariu, a nagyváradi társulat pedig október 5-én a CSI

Megszűnik a Szputnyik

Március végétől megszűnik az egyik legprogresszívabb színházi társulat, a Szputnyik Hajózási Társaság. Bodó Viktor a hétvégén jelentette be a tíz színésznek és a hét stábtagnak: nem hazardíroznak tovább.

A 2008 óta működő Szputnyik a nemzetközi színházakban – különösen német nyelvterületen – igen keresett csapat. Működési költségük jó részét ezek a külföldi együttműködések adták, a többit a hazai, tavaly 28 millió forintos működési támogatásuk. Ebből kellett menedzselniük az egész évet, a Szputnyik ugyanis az elmúlt két esztendőben egyetlen forintnyi produkciós támogatást sem nyert az NKA pályázatán.

Hogy megszüntetik a társulatot, az több rétegű kérdés – tudtuk meg a Szputnyik Nonprofit Kft ügyvezetőjétől, Tóth Pétertől. Egy része csak a finanszírozás hiánya, az is eléggé nyomasztó évről évre, hogy minden tavasszal forráshiány áll elő. Ha időben kiírják a működési pályázatot, akkor sem jutnak július elejénél előbb a megítélt összeghez. Évről évre hazardírozás, be tudják-e fejezni az évadot. Ez a helyzet pedig kezdte felőrölni a társulatot.

A 2014-2015-ös évad elején egyébként csak december 31-ig szerződtek a művészekkel, úgy látták, addig lehet elég a pénzük. Aztán, mikor a külföldi koprodukciókból még befolyt némi pénz, a TAO-bevételeket is megkapták, valamint megkötötték a szerződést a Vígszínházzal a Koldusopera című produkcióra – amely szintén együttműködés, Bodó rendezi –, akkor újabb, március 31-ig szóló szerződést adtak a csapatnak.

Hosszas mérlegelés után azonban most úgy döntöttek: itt a vége. Szokatlan, de ésszerű, hogy évad közben jelentette ezt be Bodó, így a művészek és a stábtagok tárgyalhatnak a következő évadról más színházakkal.

A Szputnyik Nonprofit Kft. egyelőre működik tovább. Ők bonyolítják le a két vígszínházi produkció (a Koldusopera mellett A revizor) szerződéses kötelezettségeit, de az idén már nem pályáznak támogatásra. Egyelőre megmarad a színház mellett működő, a színész Fábián Gábor és a színházpedagógus Pass Andrea vezette Mentőcsónak Egység, amely tantermi előadásokat hoz létre, és a Pirézek, a Hosszabbik út és a Szociopoly mellett talán újabb produkcióra is lehetősége lesz.

forrás: http://nol.hu/