Van élet a Diótörőn túl

A színházak ünnepi kínálatára gondolva legelőször talán Csajkovszkij balettje jut az eszünkbe. A Diótörőt minden évben műsorra tűzik a színházak, felnőtteknek és gyerekeknek szóló változatban egyaránt. Idén sem lesz ez másként, a Magyar Állami Operaház mellett az Ódry Színpadon, az Átrium Film-Színházban és a Budapest Bábszínházban is láthatja a közönség.

December 22-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói adják elő a Diótörőt az Ódry Színpadon, többek között ifj. Vidnyánszky Attila szereplésével. A nyolcvanas években született legendás előadást Selmeczi György zenéje teszi különlegessé, amely a magyar kultúrából, népzenéből, a gyermekjátékok gazdag világából és az operett műfajából merít ihletet. A művet a harmadéves színművész osztály hallgatói keltik életre.

Ugyancsak szenteste előtt két nappal a Debreceni Csokonai Színház Fodrásznő című előadása vendégszerepel a Nemzeti Színházban, Viktor Rizsakov rendezésében. A darab a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló drámai szövegen keresztül a boldogság után vágyódó nő drámájának egyetemes problémáit fogalmazza meg.

A Rózsavölgyi Szalon Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című darabját játssza december 22-én, 23-án és 27-én. A főszereplő – egy harmincas éveinek közepén járó férfi – aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását. Barátnője elhagyja, ráadásul egy családi titok véletlen lelepleződése miatt rejtélyek hálójába gabalyodik. Miközben az összes talányt földeríti, és rádöbben családja viselt dolgaira is, szépen lassan magára ismer.

December 23-án, 26-án és 27-én A hőstenor látható a Tháliában. A vígjátékban a világhírű olasz tenor helyére kell az utolsó pillanatban beugrania főszereplőnek. Ken Ludwig bohózata a londoni West End és a Broadway szenzációs sikere volt, megkapta a legjobb vígjátéknak járó Olivier- és a legjobb darabnak járó Tony-díjat is.

December 23-án az Átriumban a Vaknyugatot játsszák Alföldi Róbert főszereplésével, Gothár Péter rendezésében. A darab a határ menti ír faluban egy fedél alatt élő testvérpár folyamatos csatározásainak a történetét meséli el. Egymásra vannak utalva, de a mindennapjaikat az egymás elleni harc tölti ki. Kivéve persze, ha az érdekeik másként kívánják, és horogra nem akad egy ellenség a külvilágból. A két testvért az önértékelési és alkoholproblémákkal küzdő helyi pap, Welsh atya próbálja kibékíteni.

Az év utolsó napjaiban a könnyedebb szórakozásé lesz a főszerep az Átriumban: december 26-án, 27-én, 28-án, 30-án és Szilveszterkor Az Őrült Nők Ketrecét láthatja a közönség. A musical rendezője Alföldi Róbert, a főszerepben Stohl András és Hevér Gábor látható. A történet egy mulatót működtető meleg párról szól, akiknek áldozatot kell hozniuk egymásért és a szeretteikért, ami nagy hatással lesz az életükre.

A Pintér Béla rajongók sem maradnak előadás nélkül december utolsó napjaiban: 22-én, 23-án és 27-én a Szkénében a Kaiser's TV, Ungarn szórakoztatja azokat a szerencséseket, akiknek sikerült jegyet szerezniük rá.

A Magyar Színházban karácsony első napján a Rév Fülöpöt tűzik műsorra mocsárjárással és tavi kalózkodással. Jeney Zoltán regényfolyamát, a Balatóniában éldegélő Rév Fülöp történetét Göttinger Pál, a színház főrendezője állítja színpadra. A címszerepet Ágoston Péter alakítja.

December 25-én, 30-án és 31-én az Amadeus veszi le a lábáról a közönséget a Belvárosi Színházban. Peter Schaffer világhírű darabjának főszerepében Kulka János és Keresztes Tamás látható.

A Katona József Színház december 26-án a Heldenplatzot tűzi műsorra, ami az Anschluss idejében játszódik Ausztriában, a darab főszerepében Máté Gábor látható.

December végén ó az Isten pénze című musicalt tűzi műsorra az Operettszínház. A teátrum karácsonyi ajándéknak szánja a darabot, amelyet 20 év után láthat ismét a budapesti közönség. A darabot Müller Péter, dalszövegét Müller Péter Sziámi írta, zenéjét pedig Tolcsvay László szerezte.

A József Attila Színház december 26-án a Hattyúdalt játssza. Az azonos című kalandregény 1961-ben jelent meg Dobozy Imre író, újságíró tollából. A darab a Republic zenéjével, Verebes István rendezésében kerül műsorra.

A Játékszínben a Primadonnák című bohózat látható december 26-án. A darab rendezője Szirtes Tamás, a premier decemberben lesz.

Csajkovszkij zenéjével, de újszerű megközelítésben tér vissza a Diótörő és az egérkirály című karácsonyi mesedarab a budapesti Átrium Film-Színházba. Kun Attila koreográfus, a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője a több műfajt és interaktív elemeket ötvöző produkciót mutat majd be a nézőknek. A darabban a rendező az eredeti mesét vette alapul, az előadásba vállalkozó kedvű gyerekek is bekapcsolódnak. Csajkovszkij klasszikusát, a Diótörőt a Budapest Bábszínház is műsorra tűzi, ahol a nézők először 1978-ban láthatták a darabot.