Bulvárszínház, amit a kritikusok is díjaznak

Szeged - Orlai Tibor nem tiltakozik, ha azt mondják: minőségi bulvárszínházat csinál. Mindig jó történeteket választ népszerű színészekkel. Egyedülálló produceri tevékenységéért tavaly megkapta a színikritikusok különdíját. Három sikerprodukciójára, amit elhoz most Szegedre, órák alatt elkapkodták a jegyeket.
HOLLÓSI ZSOLT - DÉLMAGYARORSZÁG NAPILAP

Hat hét, hat tánc, Esőember, A szív hídjai – csak néhány az Orlai Produkciós Iroda előadásai közül, melyek óriási sikert arattak itt is. – Gyümölcsöző együttműködésünk alakult ki a szegedi színházzal. Úgy alakítjuk a repertoárt, hogy az ünnepi meghívásoknak eleget tudjunk tenni. Rendszeresen járunk máshová is, a veszprémi vendégbérletben évadonként 3-4 előadást is játszunk. Szekszárdon, Nagykanizsán, Gyulán, ahol nincsenek társulatok, évente többször is megfordulunk. Szeged az ország egyik kulturális centruma, ahol nagyon jó a közönség, érti és érzi a jó színházat; érzékeny, finom, együtt lélegzik az előadásainkkal, ezért a művészeink is szeretnek oda járni. Idén A csemegepultos naplójával a Thealter Fesztiválon is felléptünk, díjat is kaptunk – mondja Orlai Tibor producer, aki jelenleg már 18 előadásból álló hatalmas repertoárral rendelkezik. Budapesten a Belvárosi Színház a bázisuk, stúdió-előadásaikat a Jurányi Inkubátorházban és a Spinoza Színházban is játsszák. 

– Olyan produkciókat hozunk létre, amelyek széles közönségréteget szólítanak meg, ugyanakkor művészi mélységük is van. Rátaláltunk a saját arculatunkra, a nézőink már tudják, hogy nálunk milyen előadásokra számíthatnak – hangsúlyozza Orlai Tibor, aki egyedülálló produceri tevékenységéért tavaly megkapta a színikritikusok különdíját. Nem ez az első kritikusi díj, ami állami támogatás nélkül is sikeresen működő magánszínházához kapcsolódott: a Fédra Fitness, a Hat hét, hat tánc, A keresztanya is kapott már elismerést. 


Vendégjáték a nagyszínházban
Három produkciójával is vendégszerepel a nagyszínházban december 28-ától az Orlai-csapat.
– A folyón túl Itáliát mindenkinek ajánlom, aki már találkozott a családon belüli generációs problémákkal; Joe Dipietro komédiája ennek a megható, humoros helyzeteit mutatja be. A Bagoly és Cica arról szól, két eltérő ember hogyan tud egymásra hangolódni; hogyan tudják a legváratlanabb, legnehezebb helyzetekben önmagukat legyőzni, hogy egymást válasszák. Az Amadeusra különösen büszke vagyok, mert a címszerepet játszó Keresztes Tamás csodálatos színész. Fontos, hogy minél többen megismerjék. Az ő felfogása, színészi játéka és Mozart-figurája abszolút egyedülálló. Egyszerűen meg kell nézni! – fogalmaz Orlai Tibor, aki fontosnak tartja, hogy kortárs magyar darabokat is műsorra tűznek. Gerlóczy Márton darabja, A csemegepultos naplója nagy siker lett, külföldi fesztiválokra is eljuthatnak vele. Tasnádi Istvánnal és Parti Nagy Lajossal is dolgoztak, jövőre pedig Dés Mihály Pesti barokk című könyvének dramatizált változatát mutatják be.


– Nagy megtiszteltetésként, a megelőző évtized szívvel-lélekkel végzett munkájának eredményeként értékeltem az elismerést. Fontos azért is, mert jelzi: nemcsak a közönség, hanem a szűken vett szakma is elismeri a munkánkat. Számomra az a legfontosabb: jó-e az a színház, amit csinálunk. Szól-e valamiről? Hitelesek-e a színészi alakítások? Nem szeretném skatulyába zárni magunkat, nekünk is vannak olyan mély, elgondolkodtatóbb, kísérletibb előadásaink is, mint például a Happy Ending, ami nagy port vert fel. A jövőre tervezett bemutatóink is izgalmasak: Lukáts Andorral és Hámori Gabival a főszerepben, Gáspár Ildikó rendezésében februárban mutatjuk be a kortárs francia író, Florian Zeller Apa című abszurd, tragikus bohózatát, ami az Alzheimer-kórról szól. Júniusban jön a Hair Mohácsi János rendezésében Szabó Kimmel Tamással, Radnay Csillával, Lovas Rozival és Nagy Danival a főszerepben. Készülünk az Aranytó bemutatójára is; ez a darab Tolnay Klári és Mensáros László legendás előadása volt hosszú évekig, mi pedig Vári Évával és Benedek Miklóssal tűzzük műsorra. Ősszel a Száll a kakukk fészkére lesz az első premierünk Szabó Kimmel Tamással és Péterfy Borival a főszerepben – sorolja terveit a producer, aki társulati színház vezetésére nem tartja magát alkalmasnak.

– Közgazdász vagyok, nincs művészeti végzettségem, egy társulat építése másfajta képességeket, felkészültséget igényel, mint egy produkciós színház működtetése. Egy összeszokott társulat a műhelymunka révén képes különlegesen erős produkciókat létrehozni. Jó példa erre Budapesten a Katona József Színház vagy az Örkény Színház. Mi azzal is inspiráljuk a művészeinket, hogy olyanokat is összehozunk, akik nem vagy csak nagyon ritkán dolgoznak együtt. Magas színvonalú rendezői koncepcióval társulva ez olyan motivációt szokott jelenteni, ami különleges minőségű előadásokat eredményez. Így persze úgy járhatunk, mint az Amadeus-szal: az elfoglalt, népszerű színészeket nehéz egyeztetni.