Hazugságra van orvosság?

A Thália Színházban látható Szabó Borbála egyszemélyes bohózata, a Telefondoktor. Orosz Dénes rendezését jó szívvel tudjuk ajánlani, elsősorban a főszereplő, Göttinger Pál miatt.

Békés Dénes, foglalkozására nézve nőgyógyász, olyan, mint mindannyiunk: próbál békében élni a környezetével. Hogy ehhez ártatlan hazugságokon keresztül vezet az út? Hát istenem. Van azonban az a pont, amikor ezek a kis füllentések óriási görgeteggé állnak össze, amelyek vészes sebességgel közelítenek Békés Dénes felé.

No ez az a pont, amelyben a Manna Produkció Telefondoktor című darabjának az elején belépünk Békés Dénes életébe. Pedig a kiindulópont nemhogy drámának, de még élethelyzetnek is legfeljebb korlátozottan érdekes: az orvos véletlenül beletöri a kulcsot rendelője zárjába, és telefonon próbálja menedzselni az arra a délutánra rendelt feladatát, hazajuttatni ikerlányait az óvodából. Ami azonban innentől következik, az minden, csak nem triviális: egy lusta barát, annak a szeretője, egy szülni készülő nő és annak a férje indítják el azokat az eseményeket, amelyek hozzájárulnak a már említett hazugsággörgeteg pöfeteggé hízásához.

A történet azonban még itt sem szakad el a közepesen érdekes akcióvígjáték kategóriájától. Amitől zseniális lesz, az egyfelől a műfaj, amelyet Szabó Borbála író választott a történet elmeséléséhez: ez a monodráma, Békés Dénes ugyanis telefonon igyekszik irányítani, aztán – ahogy haladunk a végkifejlet felé – legalább követni a történéseket. A zsenialitást másfelől maga a Békés Dénest alakító Göttinger Pál adja, akinek – rendező létére – sikerül elérni azt, hogy a darab egy pillanatig sem zökken meg, egy pillanatig sem érezzük erőltetettnek.

Utólag belegondolva ez igen nehéz feladat – a darab közben nem értünk rá ilyeneken gondolkozni. Alakításáért egyébként nemrég az idei Vidor fesztivál Pulcinella-díját kapta meg Göttinger Pál. Nem Dosztojevszkij-mélységű emberi tragédiák peregnek szemünk előtt a nyolcvan perc alatt, ám amit átélünk, az lehetne akár a saját életünk, lehet a saját visszafojtott dühünk, frusztrációink az értetlen ügyfél, az értetlenkedő ügyfélszolgálatos, a tévéműsorok, álszent kapcsolataink, stb. stb. miatt.

Hogy Békés Dénest elsodorja-e a hazugsággörgeteg, vagy sikerül fölé kerekednie? A Telefondoktor erre is választ ad, mert szerencsére nem csupán a semmi felé haladó epizódot kapunk, hanem szépen lekerekített történetet.