Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Premierek az Ördögkatlanon!

Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly rendezte. És premierrel jelentkezik az „Orlai-művek” is: augusztus 4-én Nem baj, majd megértem címmel a Bodor Johanna önéletrajzi regényéből készült előadás látható a Mokos Pincészet színpadán, rendező: Szikszai Rémusz. Először láthatják a nézők a Tar Sándor írásaiból készült A mi utcánk című produkciót is Köles Ferenccel a főszerepben – ennek hivatalos bemutatója majd ősszel történik meg a Pécsi Nemzeti Színházban. És per

Az író iskolája

Szabó Borbála író-drámaíró-dramaturggal találkozhattak nyíregyházi gimnazisták a Móricz Zsigmond Színház MŰvész Stúdiójában. „Az író iskolája” című rendezvényt egy sikeres pályázat keretében tartották meg. A program célja az, hogy megismertessék és népszerűsítsék a kortárs irodalmat a középiskolások körében.

Szabó Borbála egyik színművét, a Líra és epika című drámát ismerheti a nyíregyházi közönség a Móricz Zsigmond Színház színpadáról, de azt nem biztos, hogy tudják, hogy a Varró Dániellel közösen írt darab kapta a Magyar Dráma Napján a legjobb új magyar drámának járó Színikritikusok Díját. A Vidor Fesztivál közönsége pedig Göttinger Pál előadásában Szabó Borbála Telefondoktor című bohózatát láthatta, amelyről az viszont nem ismert, hogy annak ötletét a szerző és Karafiáth Orsolya egyik találkozója adta, ahol a költő több mobiltelefonján folyamatosan másokkal beszélt. Ilyen kulisszatitkok is kiderültek „Az író iskolája” című rendezvényen, ahol a Vasvári Pál Gimnázium diákjai Szabó Borbála író-drámaíró-dramaturggal találkozhattak. A középiskolások elolvasták a szerző Nincsenapám, seanyám című darabját, ami nevelési drámának íródott, és Budapesten a Stúdió „K”-ban játsszák, és erről is beszélgethettek a közönségtalálkozón. Szabó Borbála azt mondja: színműveiben a mai magyar valóságról ír, de azt megfűszerezi némi játékossággal és meseszerűséggel, hogy jobban lekösse a fiatalokat. Ezt tartotta szem előtt akkor is, amikor átdolgozta Katona József Bánk Bánját.
Szabó Borbála azt mondja: könnyen szót ért a fiatalokkal, mert a kamaszokra jellemző lázadás, nyitottság máig benne él. Saját gyerekein pedig azt látja, hogy nem érdemes gügyögve beszélni velük, a gyerekeknek írt darabjai sem gügyögősek, sokkal inkább családoknak szóló színdarabok, amelyeket a gyerekek és a felnőttek is élveznek.

Videó és a cikk forrása: http://www.nyiregyhaza.hu