Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

Őze Áron: büszkék lehetünk művészeinkre!

Őze Áron színművész 1992-től tagja volt a Nemzeti Színháznak, majd 1998-2001 között szabadfoglalkozású művészként dolgozott. 2000-ben visszatért korábbi társulatához, jelenleg is a Pesti Magyar Színháznál van, amelynek 2010. január 1. óta igazgatója. Őze Áronnal a volt Nemzeti helyzetéről beszélgettünk.

- Mit szól az ötlethez, hogy a Pesti Magyar Színház a Nemzeti ifjúsági színházaként működne?

- Az összevonással kapcsolatos felvetésekre akkor lenne érdemes reflektálni, ha azok a fenntartó részéről hivatalos formát kapnának. Adott esetben a színház hosszú távú működésének biztosítása érdekében természetesen bármely elképzelést érdemes átgondolni, ami komoly minőségi elemeket tartalmaz.

- A régi Nemzeti volt igazgatója úgy látja, az új Nemzetibe nem lehet tagosítani a Pesti Magyart. Ablonczy László „kómának”nevezte a jelenlegi állapotot…

- A 2011-es évben a költségvetésünk a felére csökkent, jelenleg 465 millió forint támogatásból gazdálkodunk. Felsőbb utasításra drasztikus leépítésre volt szükség: közalkalmazotti állományunkat 252-ről 132 főre kellett csökkentenünk. Az eredeti koncepciót emiatt nem tudtuk végigvinni, és a fenntartó kérésére újrapozícionáltuk színházunkat: tavaly óta ifjúsági és családi színházként aposztrofáljuk magunkat. A számok eddig minket igazolnak: előadásainkat – a Ruminitől A kisfiú meg az oroszlánokig – nagy sikerrel játsszuk, és a 2012-es év végére lenulláztuk az adósságállományunkat is. Színpadunkon pedig olyan színészek játszanak, mint Kubik Anna, Moór Marianna vagy épp Csernus Mariann. Büszkék lehetünk művészeinkre.

- Hogyan lehetne rendezni a színház sorsát, amely korábban Nemzetiként is szolgált?

- Igazgatóságom második évében világossá vált, hogy az eredetileg elképzelt művészeti koncepciót nem tudjuk végigvinni. El kellett fogadni, hogy a megváltozott gazdasági helyzet tőlünk is irányváltást követel. Az új koncepció második évében bátran kijelenthetem, hogy van létjogosultsága az elképzelésünknek.

forrás: http://helyitema.hu/