Beugró: a rendező vette át az ifjú titán szerepét a Csikyben

2013. február 25. 11:18 Vas András


KAPOSVÁR | Kettős szereposztásban játszotta Tokodi Csongor, az ifjú titán szerepét a Csiky Gergely Színház az Othello Gyulaházán vasárnap délutáni előadásában: Sipos György egyetemi színi hallgató közlekedési akadályok miatt nem érkezett meg a kezdésre, így a darab rendezője, Göttinger Pál vette át a szerepét az első felvonásban.


– Gyorsan végigvettük a lehetőségeket – mesélte Göttinger Pál –, s ez tűnt a legkézenfekvőbbnek. Persze ilyenkor nagyobb segítséget kap az ember a súgótól. 

Bár elsőre talán természetesnek tűnik egy ilyesfajta beugrás, hiszen a laikus szemszögéből egyértelmű, ki ismerné jobban az előadást, ha nem, aki rendezte, egyáltalán nem megszokott, hogy a rendező vesz át egy szerepet. Legalábbis nem beöltözve, szerves részeként a darabnak. A Csiky Gergely Színházban február elején már előfordult hasonló eset: Rátóti Zoltán megbetegedett a Vaknyugat soros előadására, s a helyét Bérczes László rendező vette át, csakhogy ő másfajta megközelítésben ugrott be: olvasta a szerepét, s egyfajta közvetítőként, tolmácsként értelmezte át a pap karakterét. Göttinger Pálnak viszont nemcsak prózai szövegei akadtak, hiszen el kellett énekelnie a Lányok, angyalok betétdalt a Csárdáskirálynőből.

– A prózai szöveget fél óra alatt átnéztem – folytatta a rendező –, a dal pedig közismert, szinte mindenkinek ott van a fülében. Az sem zavart, hogy közönség előtt kellett előadnom, hiszen zenélek, énekelek, hozzászoktam a színpadhoz.

A közönség pedig vette a lapot, persze először meglepődtek, amikor az ügyelő az előadás kezdete előtt felballagott a színpadra, s közölte a változtatást, ám a rendező szerint jól fogadták a bejelentést, s láthatóan szurkoltak neki.

– Át is lehetett volna ugrani az érintett jeleneteket, ám ez fel sem merült – tette hozzá Göttinger Pál, aki a darab végén felment a színpadra a színészekkel, s be is zsebelhette a közönség elismerését. – Az ilyen lehetőségeket persze mindenki próbálja elkerülni, mint a tüzet, de inkább egy ilyesfajta megoldás legyen, minthogy elmaradjon egy előadás.