Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

5 + SOK PROGRAM AZ ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁLRÓL, AMIT VÉTEK LENNE KIHAGYNI!

Aki sok éve olvas minket, és érdeklődik a kulturális csemegék iránt, az már biztosan tudja, hogy az Ördögkatlan Fesztivál jóval több, mint egy sima kulturális eseménysorozat – festői szépségű tájakon. Aki pedig egyszer már belekóstolt a „katlanos” életérzésbe, függővé válik tőle. Az utolsó koncert utáni első pillanatban visszafelé számolja a napokat, és az év további részében ez élteti, erre vágyik, ez ad neki erőt ahhoz, hogy elhiggye: a világunk, az országunk, az életünk akár olyan is lehet, mint amit az Ördögkatlan Fesztivál ad nekünk. Hogy milyen ez az élet? Both Gabi elmeséli. – Ez az a fesztivál, ami akkor is van, ha nincs Amióta létezik a WMN, azóta minden évben írtam róla, tavaly is, pedig akkor nem is volt Ördögkatlan. Elmaradt a vírus miatt. Nem vagyok babonás, de az épp a 13. lett volna volt. Minket, akik régóta járunk oda boldognak lenni, mindez nem tántorított el attól, hogy a saját kis magánkatlanunkat megrendezzük. Olvassátok el ITT , milyen volt. (Aki nem olvassa el, a

Komédia és szembenézés a Jászai színpadán

Parti Nagy Lajos új darabját, a Bivaly-szuflét holnap este mutatják be a Jászaiban. A közös munkáról, a darab komédiába csomagolt mondanivalójáról Göttinger Pál rendezőt kérdeztük.

- Hogyan találta meg a feladat, a Bivaly-szuflé rendezése?
- A Nézőművészeti Kft. elnevezésű alkotóközösség tagjai kértek fel. Évek óta kerülgettek már, korábban dolgoztam is együtt néhányukkal. De a minket összekötő szálak hosszabbra nyúltak. Aztán az évad legnagyobb vállalkozásának mondható Bivaly-szuflénál éppen rám gondoltak.

- Milyen volt az egyik legfelkapottabb kortárs író szövegével, történetével dolgozni?
- A darab nem volt idegen, amikor kézbe vettem, mivel a születése alatt többször is egyeztettünk Parti Nagy Lajossal. Nagyon érzékenyen figyelt arra, hogy a sztorit a karakterekre írja. Szórakoztató volt a szövegével dolgozni. Igaz, nem engem sújtott, hogy a temérdek jelentéstöbblet miatt a darab nagyon nehezen tanulható.

- Miről szól a darab, mik a Szuflé összetevői?
- Négy gengszter menekül benne egy balul elsült lövöldözés után. Zsákmánnyal a hónuk alatt elindulnak az álmaik után, de az autójuk lerobban, ők pedig Bivalybergecen kötnek ki, az ukrán-osztrák határon. Ez a nagyon sok emberszeretettel megírt darab a felnőtté válásukról szól, azt boncolgatja, hogy meddig halogathatja valaki a szembenézést. Amellett, hogy alaposan meg is nevettet.

Artz-Pintér Anna