Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Páternoszterbe szorulnak a jezsuiták – Új podcastsorozat indul október végétől

Páternoszter – ez a címe a jezsuiták október 25-én induló havi podcastsorozatának. A kerettörténet szerint a sors egymás mellé sodor két, egymást nem – vagy legfeljebb hírből – ismerő embert. Ugyanabban az épületben akad dolguk, és egyszer csak beragadnak a liftbe. Pontosabban a páternoszterbe… Párbeszéd jezsuita módra – egy kicsit másképp. Mi a közös Juhász Anna irodalmárban és Sajgó Szabolcs jezsuitában; illetve rendtársában, Hiba Györgyben és Mező Misiben, a Magna Cum Laude frontemberében? Vagy Elek László SJ-ben és Bubnó Márk énekes-dobosban, valamint Göttinger Pál rendezőben, netán Kiss Ferenc jezsuita testvérben és Szalóki Ági előadóművészben? Ha akarjuk, hivatásukat egy világ választja el egymástól. Ha akarjuk – és akarjuk –, számos ponton kapcsolódhatnak egymáshoz. Mindennek felfedezéséhez csak megfelelő élethelyzetre van szükség. Az alkalmat a 2021–22-ben zajló Szent Ignác-év hozta el, ebben a jubileumi esztendőben a jezsuita rendalapító megtérésére emlékezik a Jézus Társasága

Szép Heléna - ajánló az Est.hu oldalon

„Ön hogy' tudja: miért tört ki a trójai háború? Utazzunk vissza az időben, és nézzük meg, mi is történt az ókorban! Politikai puccs? Majdnem titkos összeesküvés? Házasságtörés? Gazdasági válság? Az istenek játéka, avagy csak álom és látomás? A MÍTOSZ című hetilap most lerántja a leplet, vagy inkább beles a lepel alá!” - így szól a kaposvári Csiky Gergely Színház legújabb bemutatójának kedvcsinálója. Rengeteg a kérdés, izgalmasak a válaszok.

A teátrum Jacques Offenbach Szép Heléna című operettjét viszi színre. A komponistát az 1860-as évek Párizsában csak a „Champs-Elysées Mozartja”-ként emlegették, korának sztárja volt. A ma ismert francia kuplék és sanzonok mind az általa megteremtett műfajból, a francia operettből származnak. Művei bővelkednek pikantériában, történeteit áthatja a rendkívül finom erotika. Nem csoda, hogy ő honosította meg a színpadokon a létező legilletlenebb táncot, a kán-kánt is. 

Szabó Borbála egy ízig-vérig mai komédiát fabrikált az Offenbach-operettből, és a zseniális szerző zenei humorának és életkedvtől duzzadó melódiáinak megfelelőjét alkotta meg egy friss és mulatságos darabbal, mely aztán Göttinger Pál rendezői és Dinyés Dániel zenei vezetésével igazi lendületet a színpadon kap majd.