Két kortárs magyar szerző, két ősbemutató – Erdélyi turnén a temesvári társulat

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a korábbi évek hagyományaihoz híven az idei évben is erdélyi turnéra indul, amelyen ezúttal a Furnitur és a Deviancia című előadásokat láthatja a közönség.

Első állomásként október 26-án Marosvásárhelyen vendégszerepel a társulat Vinnai András kortárs magyar drámaíró zenés vígjátékával. A marosvásárhelyi előadást követően a produkciót Székelyudvarhelyen láthatja a publikum október 27-én, az V. dráMA Kortárs Színházi Találkozón, amelynek keretén belül a nézők 28-án Németh Ákos Deviancia című drámáját is megtekinthetik.

Kortárs zenés vígjáték Marosvásárhelyen

Vinnai András Furnitur című darabja, melyet Göttinger Pál rendezésében ősbemutatóként vitt színpadra a temesvári színház, pénteken, 18 órától Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes termében látható. A szerző, Vinnai András a középiskola elvégzése után színésznek készült, később színdarabokat kezdett el írni. Jelenleg Magyarország egyik legelismertebb és legtöbbet játszott fiatal drámaírója, nevéhez számos sikeres bemutató fűződik.Furnitur című darabjában a főhős, Shivak Shurman bolyongását követhetjük végig egy olyan belső és külső utazás során, amelyben egyszerre van jelen a valóság és a fikció, a humor és a drámaiság, az irónia és az önirónia. (Az előadásról szóló írásunk itt olvasható.)


Deviancia és Furnitur a székelyudvarhelyi V. dráMA Kortárs Színházi Találkozón


A marosvásárhelyi állomás után a társulat Székelyudvarhelyen lép fel, az V. dráMA kortárs színházi találkozó keretén belül. A Furnitur című előadás október 27-én, 19 órától lesz látható a Tomcsa Sándor Színház nagytermében, míg a Deviancia október 28-án, délután 16:30-tól tekinthető meg a színház stúdiótermében. Németh Ákos egyike a legismertebb magyarországi kortárs szerzőknek. Egészen fiatalon kezdett el írni drámákat, első műve, a Lili Hofberg 1986-ban született. Műveinek nagy részét több színházban is bemutatták, magyar, illetve idegen nyelvterületen egyaránt. Rendezőként eddig budapesti, illetve német nyelvű színházaknál dolgozott, saját darabját viszont először rendezte. (Az előadásról szóló írásunk itt olvasható.)