FTP – Független Thália Projekt 2012

A Thália Színház befogadó színházként tovább szélesíti együttműködését a független színházi társulatokkal. A FÜGE Produkcióval együttműködve alakította ki a 2012/13-as évad repertoárját a két stúdió valamint a Mikroszkóp Színpad tereiben. A FÜGE „inkubátor” szerepet vállalva, a produkciók létrehozását segíti a finanszírozástól a próbalehetőségekig, a Jurányi utcában hamarosan megnyíló produkciós házban. A Thália pedig játszóhelyeinek köszönhetően elsősorban a színpadi bemutatkozásról, repertoáron tartásról gondoskodik.

Bereményi Géza 2012-től vezeti a színházat, amely befogadó színházként a Thália nevet viseli. Igazgatói koncepciójában megfogalmazottak szerint a "Thália progresszió" szellemiségében a hazai viszonyok között újszerűnek számító struktúrát kíván megvalósítani, amelynek egyik fontos eleme, a szoros és intenzív kötelék a független színházi szcéna meghatározó társulataival, alkotóival, és ezzel párhuzamosan a terület számára is innovatív együttműködés biztosítása a rádió és TV- játékok, színpadi előadások televíziós adaptációk létrehozásában. Középtávú cél az un. „Thália szellemiség” újraélesztése a Nagymező u. 22-24-ben. A Thália a magyar színházművészetben a progresszió szimbóluma a valamikori Thália Társaság óta. A Társaság célja a hivatásos színházakban mellőzött, irodalmi értékű klasszikus és kortárs művek kiállítása volt, emellett a friss és új játékstílusokkal való kísérletezés. Ebben az értelemben a Thália Társaság az első magyar alternatív színháznak tekinthető. Ezt a tradíciót szeretné felfrissíteni a Thália Színház, amikor a FÜGE ernyőszervezeti hátterére támaszkodva játékra hívva, befogadja a független színházi együtteseket és műhelyeket. Az együttműködés kommunikációs és szervezési hátterét a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottságának nyertes pályázata teszi lehetővé.

A Független Thália Projekt novemberben egy hetes platformmal indul, amelynek keretében a különböző társulatok megtöltik a színház tereit az Arizona Stúdiótól a Mikroszkóp kávézójáig. Ezen a héten nemcsak azokat az előadásokat lehet majd látni, amelyek az évad repertoárját alkotják, hanem olyan produkciókat is, amelyek szellemiségükben kapcsolhatók az FTP eseményéhez és izgalmasan adaptálhatók TV-játék formájában is.

A terület legnevesebb csapatai vonulnak fel rég nem játszott vagy még be sem mutatott előadásaikkal, így például a KOMA Áldja meg az Isten, Mr. Vonnegut című előadásával mutatkozik be, a HOPPart a Kőszegi Várszínházzal együttműködésben létrehozott Hajrá Háry! című zenés opuszát adja elő, de a projekt keretében újra színpadra kerül a Szikrában nagy sikerrel bemutatott és azóta sem játszott Szeret…lek című darab is Pelsőczy Réka rendezésében a Manna Produkció gondozásában. Terítékre kerülnek ifjúsági előadások is, többek között a Nézőművészeti Kft. Gyáva és Vakság című egyszemélyes nemcsak színházilag, de pedagógiailag is hiánypótló darabjai.