POSZT – könyvben és konyhában is2008-06-05

Székelyföldi színházak is versenyeznek a ma kezdődő 8. Pécsi Országos Színházi Találkozón

Minden eddiginél színesebb kínálattal rajtol ma délután a 8. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), Magyarország egyik legjelentősebb színházi rendezvénye, amely tíz napon át 40 helyszínen 260 eseménnyel várja az érdeklődőket. A fesztivál a Pécsi Nemzeti Színház Ivanovjával nyit, és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bocsárdi László rendezte Yvonne, burgundi hercegnő című előadását is láthatja ma a pécsi közönség.


Az erdélyi színjátszást Pécsett a szentgyörgyi produkció mellett a székelyudvarhelyi Nézőpont Színház Göttinger Pál rendezésében színre állított Love&Money című előadása képviseli.

Kukorelly Endre író, költő, a POSZT versenyprogramjának idei válogatója (képünkön) 141 magyar előadás közül tizenhatot, köztük a szentgyörgyi és az udvarhelyi társulatok munkáját ítélte versenyképesnek. Az idei Cannes-i filmfesztivál FIPRESCI-díjas rendezője, Mundruczó Kornél színházi alkotóként is bizonyíthat a POSZT-on, ahol a Bíró Yvette-tel közösen jegyzett Frankenstein-terv című előadása versenyzik. A POSZT-on a kortárs magyar dráma kerül reflektorfénybe: a versenyprogram több előadása kortárs szövegekre épít, többek között Márton László A nagyratörő, Garaczi László Plazma és Térey János Asztalizene című darabjai. A Kortárs Dráma Nyílt Fóruma című háromnapos programsorozat keretében Szálinger Balázs Kalevala című drámáját Háy János, Trencsényi Katalin Málna című szövegét P. Müller Péter és Faragó Zsuzsa méltatja, a vitafórumot követően felolvasószínházi előadások népszerűsítik a kortárs szerzők műveit, köztük Vinnai András Gromov és Mikó Csaba Idill című drámáit. Az irodalom az utcán címmel Lackfi Jánossal és Zalán Tiborral találkozhat a közönség.
A fesztivál programjában kitüntetett szerephez jutnak a könyvek: a könyvszínpad rendezvényei mellett az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) olvasósarokként működő könyvkiállítása várja a színházkedvelőket, ahol a kortárs színházi, múzeumi és társművészeti kiadványok több száz kötetét lehet lapozni. A kiállítás anyagát úgy válogatták, hogy betekintést nyújtson a versenyprogram darabjainak történetébe, képet adjon az emlékezetes rendezésekről, alakításokról és színterekről.
Bábszínházi, táncszínházi, commedia dell’arte előadások mellett jelmez-, marionett- és képzőművészeti kiállítások, világ és népzenei táncházak, koncertek gazdagítják a kínálatot, kiemelkedő zenei eseménynek ígérkezik Varnus Xaver Bachtól a Csillagok háborújáig című hangversenye. Egy főzőverseny keretében mesterszakácsként mutatkozik be Bodrogi Gyula, Nagy Bandó András és Körtvélyessy Zsolt. A festők is versenyeznek: Közép-Európa számos városából, köztük Aradról és Kolozsvárról érkező művészek a POSZT különböző helyszínein készítik el színházi témájú képeiket, amelyek június 12–22. között a Pécsi Galériában kerülnek kiállításra.

A találkozó részletes programja elérhető a www.poszt.com weboldalon.


Szerzo: Krónika