Exit újság

Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT)
Hosszú évek óta állandó viták, sértődések és ideológiagyártás kíséri a POSZT programjának kihirdetését.
Nincs az a válogató, akinek sikerülhet mindenkinek kedvére tenni - és lássuk be, beleőrülne, aki akár csak megkísérelné a lehetetlent. Nem tehet mást, mint hogy igyekszik olyan szelekciót végezni, amely egyéni ízlést tükröz, s egyben megkísérli felmutatni a valóban izgalmas és újszerű előadásokat. A programot olvasva ez eddig ebben az évben sikerült leginkább.
Kukorelly Endre író valóban minden protokollt félretett, s nem hívott meg olyan színházakat, amelyek nélkül mindeddig elképzelhetetlen lett volna színházi seregszemle. Meghívott viszont számos izgalmas, ritkábban reflektorfénybe kerülő társulatot és produkciót. Vagyis: sztárparádé nem, várhatóan jó előadások viszont lesznek az idén Pécsen. A Funk Iván rendezte Ivanovval nyit a fesztivál a házigazdák előadásában, majd a sepsiszentgyörgyiek Yvonne-előadása érkezik, Bocsárdi László rendezésében. Urbán András írta és rendezte a szabadkaiak Urbi et Orbi című munkáját, Bodó Viktor Fotelje Nyíregyházát képviseli, Göttinger Pál a székelyudvarhelyi társulattal hozza Dennis Kelly Love and Money című művét. A Pintér Béla Társulat A démon gyermekeivel, a KoMa társulat Garaczi Plazmájával, az egri társulat Márton László Nagyratörőjével szerepel, utóbbi Csizmadia Tibor rendezése. Térey Asztalizenéje a Radnóti Színház előadásában, Bagossy László rendezésében látható. A kaposvári színház Réthly Attila Szabad az Á! című darabjával, a debreceniek Móricz Úri murijával mutatkoznak be, majd jön Mundruczó Kornél Frankenstein-terve a Bárkáról, valamint Guelmino Sándor előadása, a Hullámtörés. Balázs Zoltán rendezésével a Maladype játssza Osztrovszkij Viharját, majd Zsótér Öreg hölgye érkezik, Ladányi Andrea főszereplésével. Végül a Kamara Savaria játssza a Czukor Show-t, Dömötör Tamás rendezésében.
A színészek megint egész héten főznek, nézhetünk színházi felvételeket, lesz könyvhét és sok koncert - mint minden évben. A Katona off programban játssza a Dzsesztetést, lesznek szubjektív tárlatvezetések (például Bálint Andrással és Mácsai Pállal), Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János pedig Dés-dalokat énekel a Sportcsarnokban. Hogy azért sztárparádé is legyen...