Bartsch Kata különdíjas

Bartsch Kata különdíjas

POSZT – Díjazták, de csak a szép szándékot a Szabadaz Á-ban

Balassa Tamás 2008. június. 14., 18:10

Pécs

|

Kiosztották szombaton az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díjait. A Csiky Gergely Színház ezúttal nem kapott a részvételen túli külön elismerést. A Kaposvárról indult Bartsch Kata viszont igen.

A kaposváriak Szabadaz Á című stúdió-előadása mintegy 130 produkció közül került a legjobb idei tizenötbe. A versenyprogramot Kukorelly Endre író válogatta a hazai és a határon túli magyar nyelvű színházaknak az elmúlt egy év alatt bemutatott előadásai közül. Nagyszínházi, stúdió- vagy kamaraszínházi, köztük egy-egy határon túli mű kerülhetett a kiválasztottak közé.

Réthly Attila, a Csiky Gergely Színház rendezője maga írta az előadás alapjául szolgáló, eredetileg filmre szánt Tipli, olaj, léc című szövegkönyvet. A Kaposvári Egyetem végzős színész-szakos hallgatóival kezdett próbálni a balatonföldvári Kulturális Kikötőben, majd az előadás az idei évad stúdióinak nagy sikere lett. Telt házzal játszották több mint hússzor, amikor Kukorelly Endre – meghosszabbítva az idei előadáslistát – beválogatta a pécsi versenyprogramba.

E héten kétszer került színre az önéletrajzi ihletésű „zenés hátraarc”, ami a rendszerváltás kamaszkori emlékeit, és az eufórikus várakozások kudarcélményeit dolgozza föl szerethető, nosztalgikus tálalásban, sok-sok Kispál-zenével és fanyar humorral, nem kevés öniróniával. A történet testközelisége és nosztalgiája, az, hogy nem emelte el magától eléggé saját életét a rendező, akár külsős írót bízva meg a dialógusok és a dramaturgia összehangolásával, ellentmondásosan sült el Pécsen. A szakmai beszélgetés felszínre hozta ezt: az értő ítészek kedvelté, értékelték erényeit, de nem titkolták kritikájukat sem.

Poszt 2008 díjak

Legjobb előadás
Mundruczó Kornél és Bíró Yvette: Frankenstein terv, Rendező: Mundruczó Kornél; Bárka Színház, Budapest.
Legjobb rendezés
Zsótér Sándor, Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása
József Attila Színház, Budapest
Legjobb női főszereplő
Monori Lili, Mundruczó Kornél és Bíró Yvette: Frankenstein terv
Bárka Színház, Budapest.
Legjobb férfi főszereplő:
Pintér Béla, Pintér Béla: A démon gyermekei, Pintér Béla és Társulata, Budapest.
Legjobb 30 év alatti színésznő
Bartsch Kata, Dennis Kelly: Love & Money, Nézőpont Színház, Székelyudvarhely.


Bartsch Kata, a kaposvári színház egykori művésze azonban osztatlan sikert aratott. A kaposvári születésű fiatal az elmúlt évet Londonban töltötte „színházmentes” környezetben, fizetés nélküli szabadságon. Idén szerződött el. Közben egy marosvásárhelyi (egyébként székelyudvarhelyi!! - a szerk.) társulatnál kapott feladatot, amit – soha gyengébb teljesítményt – fődíjasan megoldott.