Az év legvidámabb hete idén is tartogat meglepetéseket a VIDORgóknak!



Immár tizenhetedik alkalommal rendezzük meg a VIDOR Fesztivált, mely az eltelt közel két évtized során egyre nagyobb jelentőségre tett szert, határon innen és túl is. A VIDOR igazi örömünnep, melynek keretében most is sokféle programot kínálunk az ide látogatóknak, a színházi előadások minél szélesebb spektrumán át a szabadtéri koncertekig, filmvetítésekig, irodalmi ínyencségekig. Ahogy már megszokhatták, a város is ünneplőbe öltözik majd, az utcákon és tereken mutatványosok és improvizatív játékok szórakoztatnak, és az élvezetek tárházából ezúttal sem maradhat ki a gasztronómia. A fesztivál eredeti célkitűzése továbbra sem változik: a vidámság és a derű mindenkié, vagyis a programok 90 százaléka ingyenesen látogatható – ami nagyban köszönhető a megnövekedett kormányzati és városi forrásoknak valamint a helyi sikeres vállalkozóknak – különösképp a fesztivál főtámogatójának, Bige László úrnak, a Bige Holding Kft. elnök-tulajdonosának. 


Idén először: két ingyenes színházi előadás a főtéren

Fontosnak tartja a színház vezetése azt is, hogy minden évben valami újjal, eddig nem látottal kedveskedjen a fesztiválozóknak, elsősorban az ő igényeiket, kívánságaikat figyelembe véve. Évek óta hiányérzetet kelt nézőinkben, hogy a színházi előadásokra (nagy örömünkre) olyan nagy az érdeklődés, hogy nem mindenki tud bejutni egy-egy vágyott programra. Idén talán az egyik legjelentősebb újdonság, hogy az érdeklődők két produkciót is megtekinthetnek ingyen a Kossuth téren. Az egyik a Játékszín Tied a világ című előadása, mely többek között Bródy János fellépésével az Illés zenekar slágereit vonultatja fel, a másik pedig a Legénybúcsú című musical, Mészáros Árpád Zsolt főszereplésével. Reméljük, sok nézőnek szerzünk örömöt ezzel, s hogy mind több emberhez tudjuk ezáltal is közelebb vinni a színház élményét. 

Új helyen a VIDOR falu és a filmvetítés

Új helyszínen találhatják a helyi gasztronómiai ínyencségek iránt érdeklődők a VIDOR falut, melyet közelebb hozunk a fesztivál eseményeihez, a Kossuth térhez – a Városalapítók szobra köré, a Hősök terénél állítjuk fel a különböző standokat és bodegákat, hogy kisebb legyen a távolság a programok nézői és résztvevői között.
Az újításokhoz tartozik az is, hogy a szabadtéri filmvetítéseket most először nem a hagyományos kivetítőn, hanem a koncerteknél is használatos óriás led falon tekinthetik meg a nézők, ezzel is fokozva a befogadói élményt. A filmvetítések este 10-kor kezdődnek majd, a kisszínpadon, s igyekszünk minél több paddal, ülőalkalmatossággal is fokozni a látogatók kényelmét. 
Az irodalmi programok többségének idén először már a felújított és megszépült Bencs Villa ad majd otthont. Ez alól csupán a IV. Nyírségi Limerick Bajnokság és a Művészasztal Háy Jánossal lesz kivétel, melyeket továbbra is a Művész Stúdióban rendezünk meg. 
A Dózsa György utca sétáló utcai szakaszán a Pécsi Országos Színházi Találkozó nagyszabású szabadtéri plakátkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, amely több száz plakátjával az ország színházi évadjának teljes keresztmetszetét mutatja be. 



VIDOR forgatag hagyományos szereplőkkel

A főtéren továbbra is várja a programok közt megpihenni vágyókat a VIDOR Terasz, és megszokott helyén a VIDOR Kert is, amire nagy szükség lehet, mivel az érdeklődők késő estig válogathatnak majd a különféle művészeti ágak gazdag kínálatából, melyek nélkül nem lenne teljes a VIDOR forgatag: a bábszínházak, utcaszínházak, artisták, pantomimesek, élő szobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök, karikaturisták performanszaiból. A programok döntő többsége Nyíregyházán kerül megrendezésre, de a szervezők megye szerte mintegy 20 települést vontak be a helyszínek közé. A részletes programokkal kapcsolatban az ingyenes műsorfüzetet, valamint a www.vidor.eu oldalt ajánljuk az érdeklődők számára. A fesztiválra készülődők és a résztvevők folyamatos tájékoztatását a VIDOR mobil alkalmazás is segíti, melyen megtalálhatják a részletes programokat, színházjegyek is elérhetőek, a „push” üzenetekkel pedig a legfrissebb információk is hamar eljuthatnak a felhasználókhoz. A VIDOR app letölthető a moriczszinhaz.hu és a vidor.eu felületekről egyaránt.

Wellhello, Caramel, Pápai Joci a VIDOR-on

A nagyszínpad vendégei között idén is neves sztárfellépők lesznek, ellátogat hozzánk a Wellhello, Caramel, Pápai Joci. Olyan, a hazai könnyűzenéből jól ismert előadókat is láthat és hallhat itt a közönség, mint a Sugarloaf, Sena, Ferenczi György, Paso, Tompos Kátya, Aurevoir, Góbé, Karmapirin, valamint a nyitónapon fellép a nyíregyházi kötődésű Kelet Brass Band is, akik idén megnyerték az Egri Utcazene Fesztivál fődíját, és a Szatmárnémetiben megrendezett Utcazenészek Versenyét is. A világzene sem szorul természetesen háttérbe az idei programban, a nagyszínpadon Luca Bassanese (Olaszország), Mokoomba (Zimbabwe), Mahala Rai Banda (Románia), a Kossuth tér Kisszínpadán pedig a nemzetközi zenei szcéna szereplői közül a Monsieur Doumani (Ciprus), Duo Montanaro (Franciaország), Nadara (Románia), La Peche (USA) látogat el hozzánk. A hazai zenei élet képviseletében vendégünk lesz többek között: a Gipsy Fusion Band, Zoord, Cimbalom Brothers, Canarro, Tibi a hegyről. További újdonság, hogy idén bemutatkoznak színészzenekarok is: az Ed Is On, a Harmadik Figyelmeztetés, a Bekvart, valamint a Pink Mojos. A Jazz Játszótér pedig a családok és gyerekek interaktív zenés közösségi tere lesz. A szervezők a felsoroltakon túl olyan előadókat is Nyíregyházára csábítottak, akik év közben ritkán fordulnak meg városunkban, noha a magyar könnyűzene feltörekvő tehetségei között az elmúlt években egyre nagyobb elismerést vívtak ki maguknak.

Továbbra is nagyon népszerűek a színházi programok

Az idei versenyprogram kiemelkedően színvonalas előadásainak köszönhetően alig két héttel a jegyek értékesítésének megkezdése után a belépők 90 százaléka már elfogyott. Igaz, a színházjegyek már csak néhány előadásra és korlátozott számban kaphatóak, a Jiddis lélek című komolyzenei koncertre a Zsinagógában, és a Dumaszínház előadásaira viszont még nagyobb számban akadnak helyek, melyek megvásárolhatók a Színház szervező- és jegyirodájában, valamint az online felületeken, a www.moriczszinhaz.hu, www.vidor.eu oldalakon, és a VIDOR applikációban is. 
A VIDOR zsűri 5. helye is gazdára talált, így a Móricz Zsigmond Színház kezdeményezésével indított jótékonysági árverés nyertese 100 000 Ft felajánlásával támogatja a Bohócdoktorok tevékenységét. A VIDOR színházi versenyprogram díjait Kirják Róbert színházigazgató idén is házhoz viszi, vagyis a díjazott társulatok és művészek az első „otthoni” előadásuk után, „saját közönségük” előtt vehetik majd át az elismerést jelentő üvegszobrot.



forrás: http://www.moriczszinhaz.hu/