5 színházi premier, amiért már nagyon vártuk az új évadot

A klasszikus és a kortárs magyar irodalom remekei mellett többek közt lenyűgöző táncelőadással és könnyed komédiával kezdődik az új színházi évad. A legnagyobb teátrumok ezúttal is jobbnál jobb előadásokkal kecsegtetnek – ezekből csemegéztünk.

A Pál utcai fiúk – A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása új köntösben

Becsület, barátság, hősiesség – többek közt erről mesél Molnár Ferenc a magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotásában. Annak ellenére, hogy az író a Vígszínház egykori házi szerzője volt, regénye most először elevenedik meg a Szent István körúton. A zenés színdarabot Marton László rendezi, A Pál utcai fiúkban felcsendülő dallamokat pedig Dés László és Geszti Péter szerezték. Molnár Ferenc klasszikusa Grecsó Krisztián átiratában valódi élményt nyújt majd minden generációnak.

Bemutató: November 5.

Helyszín: Vígszínház

A nők iskolája – Bármi áron ki lehet erőszakolni a hűséget?

Sokáig úgy hitték, Molière saját féltékenységét és megcsalatásait írta meg A nők iskolájában, ami drámaírói pályafutása első átütő sikerét jelentette. Hogy valójában mi igaz ebből, azt pontosan csak ő tudhatta, de egy biztos: a drámairodalom egyik nagy kincsét hagyta örökül művével, amit a Katona József Színház művészei visznek ezúttal színre.

A történet szerint Arnolphe kiválaszt egy négy éves gyereket, kiemeli addigi életéből és gondozásba adja. A kislányt úgy akarja iskolázni, hogy az teljes tudatlanságban, tájékozatlanságban, sötétségben nőjön fel – így akar magának olyan feleséget nevelni, akit irányíthat, aki mindenekfelett hűséges marad hozzá, és aki így megkíméli a csalódásoktól. Tervét azonban egy ismeretlen férfi megjelenése borítja fel. Az izgalmas történet Ascher Tamás rendezésében kerül színpadra többek közt Máté Gábor, Jordán Adél, Bán János és Szacsvay László tolmácsolásában.

Bemutató: Október 9.

Helyszín: Katona József Színház

Pesti Barokk – Hódítások, megcsalások, besúgók a felhíguló Kádár-korszakban

Dés Mihály sikerregénye Göttinger Pál rendezésében elevenedik meg, többek közt Szabó Kimmel Tamás és Kern András főszereplésével. Lesz itt minden, ami a nyolcvanas évek Budapestjét olyanná tette, amilyen volt: féktelen bulik, szerelmi bonyodalmak, megcsalások, barátságmítoszok, besúgók. A sokak számára rideg világban Koszta János otthonosan mozog, az viszont már más kérdés, hogy mégsem találja benne a helyét. A felhíguló Kádár-korszakban kell ugyanis léteznie – szeretteit elengednie, zavaros nőügyeit tisztáznia, kezdődő felnőttségét kitalálnia. Mennie vagy maradnia, közben pedig élnie. Honnan is kezdje? És hová juthat el? Az előadásból kiderül.

Bemutató: Október 7.

Helyszín: Belvárosi Színház

Spiró György: Prah – Mi történik, amikor éppen az tesz boldogtalanná, aminek a megváltást kellene jelentenie?

Egy házaspárral valami olyan történik, amire mindannyian vágyunk: ötösük lesz a lottón. A hatalmas nyeremény azonban súlyos teherként nehezedik a vállukra, az addig elmulasztott lehetőségeket látják benne, olyan múltbéli sebeket szakít fel, amikkel nem tudnak mit kezdeni. Hiszen az elmúlt éveket már nem vásárolhatják vissza, és a közös jövőjüket sem válthatják már meg vele. Nem tudnak mit kezdeni a hirtelen jött lehetőséggel, az öttalálatos szelvényt így egy Kakaó-Prahos dobozba dugják. A fecni terhe ott lebeg a fejük felett, hol komikus, hol keserédes helyzeteket teremtve ezzel.

Bemutató: Szeptember 25.

Helyszín: Csiky Gergely Színház Kaposvár

Pécsi Balett: Száll a kakukk fészkére – A kultikus regény táncszínpadi adaptációja

Ken Kesey kultikus regényét számtalan feldolgozásban láthattuk már színpadon, ezúttal azonban a tánc erejének segítségével mesélik el a magával ragadó történetet. Az elmegyógyintézet mindennapjai által a diktatúrák működésének mechanizmusába is bepillantást nyerhet a néző. Az előadást, ami a Pécsi Nemzeti Színház és Pécsi Horvát Színház együttműködésében jött létre, a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretein belül mutatják be.

Bemutató: Szeptember 30.

Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház

Szöveg: F.R.