Felszámolás után is újraalapítanák a Bárkát

A színház sorsáról csütörtökön tárgyal legközelebb a józsefvárosi közgyűlés, bár nincs, aki megmondaná, mi lesz vele.

Négy éve arról döntött ugyanis a kormány, hogy átveszi az egyetlen kerületi színházat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetembe olvasztották volna, és együttműködés mellett megtarthatta volna eredeti funkcióját, arculatát is. Mint Kocsis Máté polgármester és Sára Botond alpolgármester elmondta, ők nem akartak megválni a Cseh Tamás örökségének is számító teátrumtól, de meghajoltak az állami akarat előtt. Azonban hiába szavazott meg mindent az átadásról a kerület, szüntette meg a közszolgáltatási szerződést, nem jelentkezett érte az átvevő. Sem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, sem a 2014-es választások után a Miniszterelnökség. Arról sem értesítették őket, hogy ne tartanának rá igényt.

Időközben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt (MNV) auditálása és egy Állami Számvevőszéki vizsgálat is súlyos gazdasági problémákat tárt fel a Bárkában. Kiderült például, hogy nem fizettek társasági adót és járulékot 2013-ban. Ez az ügyvezető felelőssége, Seress Zoltán akkor arra hivatkozott, betervezett a költségvetésbe ötvenmillió forintot, amit az ígéret dacára nem kapott meg a KIM-től, így túlköltötte a büdzsét.

Kocsis meggyőződése, hogy az állam a színház zavaros gazdálkodása miatt nem vette át a Bárkát, de hozzátette, a megállapodásban nem szerepelt, hogy csak akkor viszik, ha nem találnak benne hiányosságokat. Mindeközben 2012-ben és 2013-ban elég hektikusan, de kapott támogatást a színház, több helyről is, tavaly azonban le kellett húzni a rolót. A kerület nem tervezett velük, a minisztériumi pénz csak időlegesen és bizonyos adósságok törlesztésére volt elég. A társulat nagy része elszerződött, elvesztették a kiemelt besorolásukat, amely az állami pénzekhez juttatta volna őket. Kocsis segítséget kért a miniszterelnöktől, tárgyalt a kulturális államtitkárral és a Miniszterelnökségen is tudakozott, viszik-e a Bárkát. Az EMMI-től nemmel feleltek, a Miniszterelnökségtől pedig az a válasz érkezett, ha esetleg megszüntetik a Bárkát működtető nonprofit kft-t, akkor hajlandóak beszállni a végkielégítésekbe, ami vélhetően magába foglalná a tartozások kiegyenlítését, ami jelenleg 160 millió forint. Ráadásul nyitottak az épület hasznosítására akár úgy, hogy egy másik színházhoz csatolják. Józsefváros megtartaná az épületet. Azt nem tudni, az általános tartalék terhére átcsoportosított majd' 180 millió forintot akkor is garantálják-e, ha nem szünteti meg a céget a továbbra is fenntartó-tulajdonos józsefvárosi önkormányzat.

A kerületi testület csütörtöki közgyűlésén szó lesz a Bárka tőkerendezéséről és a kft. esetleges megszüntetéséről. Az önkormányzat továbbra is színházat szeretne a Bárkában, akár új céget kell alapítania, akár fenntarthatja a régit, akár beolvasztja valamelyik meglévő kulturális vállalkozásába.

Seress Zoltán mandátuma tavaly év végén lejárt, a polgármester szerette volna március végéig meghosszabbítani posztján, de a rendkívüli bizonytalanság miatt ezt Seress nem vállalta. Az exigazgatóra neheztelő Kocsis kinevezte most ügyvezetőnek, válságmenedzsernek Bozsik Istvánt, aki nem színházi ember. A polgármester új művészigazgatót keres, többekkel tárgyal. Azt várja el az új vezetőtől: élessze újra a társulatot és jelentősebb saját bevételt produkáljon, mint elődje. A 2015-ös költségvetésbe a város elkülönített 160 millió forintot, ha mégsem érkezne meg az állami segítség, de jobb szeretnék, ha ezt az összeget nem a jelenlegi Bárka rendezésére, hanem újjáélesztésére költhetnék.

forrás: http://nol.hu/