Scherer Péter - Megvalósult kívánságok

Weninger Andrea

Legújabb színházi munkáin színészként és rendezőként is dolgozik, szombaton pedig új szerepben mutatkozik be: zsűritag lesz az Aranyhal Mesefesztiválon. 

Szombaton izgalmas programokkal várják a családokat a Savoya Parkban. A kalandtúra, a mesék és az arcfestés mellett felállítanak egy különleges falat is, ahová a gyerekek felírhatják, mire vágynak a legjobban. A zsűri Scherer Péter vezetésével a legötletesebb kéréseket 300 ezer forint értékben teljesíti is.

Hogy került kapcsolatba az Aranyhal Mesefesztivállal?
– Korábban már dolgoztam együtt a szervezőkkel egy másik rendezvényen. A Grimasz Fesztiválon is zsűritag voltam, ott azt kellett díjaznunk, hogy ki tudja a legjobban eltorzítani az arcát. Nem lehetett kérdés, hogy ezt a felkérést elvállaljam-e, hiszen nekem is van három gyerekem, a fiam ráadásul még csak hatéves. Folyamatosan gyerekekkel vagyok körülvéve, így nagyon szívesen adtam a nevem ehhez a kezdeményezéshez.

Gyerekkorában mit írt volna egy ilyen kívánságfalra?
– Valahogy soha nem voltak olyan különleges kívánságaim, hogy űrhajósokkal vagy más különleges emberekkel találkozzam. Egyszer, december elején anyukámmal a boltban vásároltunk, ahová már kirakták a csokimikulásokat. Szerettem volna, hogy vegyen nekem, de azt felelte, hogy várjak néhány napot, és meg fogom kapni a Mikulástól. Azt mondtam anyukámnak, hogy „ha én egyszer anyuka leszek, százezermillió csokimikulást fogok venni a gyerekemnek.” Ez persze nem így van, mindenesetre gyerekkoromban biztosan csokoládémikulást és mogyorós csokit kívántam volna.

És most mit kérne az aranyhaltól, ha kifogná a tóból?
– Nincsenek extra vagy elérhetetlen kívánságaim, a vágyaimból szerencsére elég sok teljesült. Valószínűleg azt kívánnám, hogy a gyerekeim boldogok legyenek.

Miket szokott mesélni a kisfiának?
– Vagy könyvből mesélek, vagy fejből mondom. Ha olvasok, a Grimm- és a Weöres Sándor-féle kötelezők mellett szereti a kortárs meséket is. Ha fejből, akkor két opció van: az egyik egy kisgepárd kalandjairól szól, amit gyakran a fiammal közösen találunk ki. Illetve van egy állandó játék, amikor ő a fürdőkádban ül, és a kis figuráival játszik. Mindegyiknek megvan a külön neve és hangja, általában a fürdővízben megbújó szörnyet kell legyőzniük.

Szinkronizálni is szokta a meséket. Mit szól a fia, amikor például Gru az apukája hangján szólal meg?
– Egyből azonosít vele. Nem azt mondja, hogy te vagy a hangja, hanem, hogy te vagy az. Nagyon szeretek egyébként meséket szinkronizálni.

Legújabb rendezése az Ady/Petőfi. Mit kell tudni a darabról?
– Ez az előadás valójában nem önmagában áll, egyfajta gondolkodás, egy csomag része: a harmadik egy sorozatban. Az elmúlt három évben mindig rendeztem egyet. Az első darab, A gyáva egy heroinfüggő fiú története, a második, a Vakság egy lány megvakulásáról szól. Egy hete mutatták be a Tháliában a sorozat legújabb darabját, az Ady/Petőfit. Szerettük volna ezt a két zsenit egy újszerű megközelítésből bemutatni: milyen emberek voltak, hogyan éltek, milyen volt a nőkhöz vagy a pénzhez való viszonyuk. Nem gondolom úgy, hogy tiszteletlenek lennénk, vagy hűtlenek a róluk bennünk élő képhez. Egyszerűen csak más megvilágításból mutatjuk be őket.

A Bivaly-szuflé című darab próbái jelenleg is folynak. Abban milyen szerepet játszik?
– Ez egy ötszereplős darab, nagyon komoly projekt. Négy gengszterről szól, akik egy rablás után egy elhagyott, régi kastélyszállóban húzzák meg magukat. Én alakítom az egyik gengsztert, aki kitalálja, hogy vegyék meg a szállót és nyissanak benne egy éttermet. Kiderül, hogy az ottani faluban a polgármestertől a rendőrfőnökig mindenki korrupt, és seperc alatt kicsalják a négy gengsztertől az egymillió eurójukat. Parti Nagy Lajos külön nekünk írta ezt a színdarabot, a szereplőket is a mi beceneveinkből alakította ki. Fantasztikus gesztus volt tőle, hogy elvállalta a felkérést. Február 23-án lesz a bemutató a tatabányai Jászai Mari Színházban, ahol az előadás a bérlet része, Budapestre pedig március 20-án hozzuk, a Szkénében láthatja majd a közönség. 


Névjegy Scherer Péter
• 1961-ben született Ajkán.
• 2009-ben Jászai Mari-­díjat kapott.
• 1995-ben feleségül vette Bencze Viktóriát, három gyermekük született: Fruzsina, Borbála és Márton.
• Színházi és szinkronszerepei mellett olyan filmekben játszott, mint a Kontroll, az Argo vagy a Made in Hungária.