E-mailek színpadi szélben az E78-ban

Daniel Glattauer osztrák író művéből készült az Óbudai Társaskör és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása, a Gyógyír északi szélre címmel, amit február 25-én játszanak a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as színházában. Ebből az alkalomból beszélgettünk Fullajtár Andreával és Őze Áronnal.
A 2010-ben, Göttinger Pál rendezésében bemutatott sikerdarab kétszereplős: Fullajtár Andrea és Őze Áron játsszák. A kiindulási helyzet ez: Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Így veszi kezdetét a különleges levélváltás.

De halljuk, mint gondolkodik az előadásról és a két főhős.
– Az e-mail kapcsolat egy kortünet – mondta Őze Áron. – Olyasmi, ami korábban nem létezett, de mára nagyon jellemző. A darabban az a nagyon izgalmas egy színész számára, hogy miképp lehet életté varázsolni azt, ami duplán is írásos műfaj: az e-mailt és a leírt irodalmi szöveget. Fullajtár Andreával együtt vagyunk a színpadon, mégis külön-külön, mert a két szereplő sosem látja egymást, élik a saját életüket, amiknek mégis egyre inkább része lesz a másik. 

– Hadd kérdezzem meg, volt-e efféle tapasztalata?
– Nem, nem volt még e-mail kapcsolatom. Természetesen használok drótpostát, ám nem vagyok egy író típusú ember. Jobban bízom a szavakban és az eleven találkozásokban.

– Akkor honnan lehetett leginkább felépíteni a szerepet?
– Ó, hát éltem én egyedül… A főhős is magányos férfi. Szóval tudom, hogyan működik egy ilyen ember, miképp lesz önfenntartó, mire vágyik, mire nem. Egyébként azt gondolom, hogy Glattauer könyve és a darab is azért tud ennyire sikeres lenni, mert az emberek olyanok, olyanok vagyunk, hogy szeretünk bekukucskálni mások lakásába, életébe.

Fullajtár Andrea – nem nagy csoda – hasonlóan vélekedik a darabról:
– Az internetes ismerkedés olyan műfaj, ami nagyon sok mindent elbír. Lehet benne hazudni, elbújni, megváltoztatni az igazi arcunkat. Az előadásban is ez történik – eleinte. Szebbet mondunk magunkról, mint a valóság. Csakhogy az érzelmek megjelenésével együtt egyre inkább felszínre kerül az igazság is.

Az Őze Áronnak is feltett kérdésre, miszerint élt-e már át ilyen kapcsolatot, a szerepformálásért Columbina-díjat nyert színésznő így felelt:
– Nem, én sem ismerkedtem így sosem. Ami viszont érdekes, hogy az előadások után szinte mindig megvárnak bennünket emberek, akik arról számolnak be, hogy az ő esetükben is pont így történt az egymásra találás. Tehát kétségtelen, ha valami mai témájú mű, akkor ez biztosan az!