Nyíltan a kulisszatitkokról

A hetvenes-nyolcvanas évek „nagy korszakában” – bár pompás produkciók készültek Kaposváron -, a közönség kizárólag az előadások alkalmával találkozhatott a színészekkel, mintha elefántcsonttoronyba zárkózott volna a társulat.

Rátóti Zoltán igazgatói programjában azonban fontos helyen szerepelt az ajtók kitárása, a publikummal való párbeszéd megindítása. Ennek jegyében hétfőn immár a harmadik nyílt napot tartották a Csiky Gergely Színházban.

A programok előtti sajtótájékoztatón Szemerédi Fanni és Hornung Gábor beszélt az évad újdonságairól. Megtudtuk, hogy Dinyés Dániel irányításával opera-beavató program indul, amelynek keretében operaénekesek, színészek és egy zongora segítségével a színház zenei vezetője Mozart világába kalauzolja majd az érdeklődőket. Hétfőnként – az évad során hat alkalommal – fesztiváldíjas független színházi produkciókat lát vendégül a színház.

Érkezik Pintér Béla és Társulata, a Nézőművészeti Kft., a FÜGE - Vádli Alkalmi Színházi Társulás pedig Székely János és Mihail Bulgakov egy-egy drámáját hozza Kaposvárra. A kaposváriak pedig az Utazószínház elnevezésű sorozattal veszik nyakukba az országot. Elsőként A helység kalapácsa című vásári komédiát játsszák el mindenütt, ahova csak hívják őket. Szintén újdonság, hogy az egész évadra érvényes bérletek mellett idén három-három nagyszínpadi előadásra szóló őszi és tavaszi bérletet is lehet váltani, érdemes lesz továbbá a színház honlapját, valamint facebook-profilját is figyelemmel kísérni, hiszen a leggyorsabbak havonta legalább két alkalommal 50%-os jegyárkedvezményt jelentő last minute akciót csíphetnek el. 

Míg a sajtó az elkövetkező produkciókra figyelt, az épületbe népes diákcsoportok érkeztek. A jelmeztárban barokk és rokokó ruhakölteményeket próbálhattak fel, sőt még a díszmagyart is magukra ölthették a gyerekek. A középiskolások improvizációs gyakorlatokat játszhattak Göttinger Pál mesterségóráján, a nagyszínpadon ezalatt diszkófényben talált egymásra Csongor és Tünde. A kulisszajárást és a kelléktár titkainak felfedését is kínáló egész napos program számos érdeklődőt vonzott a színházba. Lelkes és elégedett közönség vette birtokba az épületet.