Kalucsni: a szabadságért vívott küzdelem - PODCAST

Mit meg nem teszünk azért, hogy szabadok legyünk? Talán feltehetnénk ezt a kérdést is a Kalucsni című előadás kapcsán. A Jászai Mari Színházban látható Dragomán György történelmi színdarabja. Az előadás fotóspróbája előtt beszélgettünk Göttinger Pál rendezővel, valamint Bakonyi Csilla, Dévai Balázs és Kardos Róbert színművészekkel.

Egy olyan időutazást tehetünk a színházban, amely sok emberben hozhat elő emlékeket. A Kalucsni helyszíne ugyanis Erdély egy nagyobb városa a nyolcvanas évek második felében. A rendszerváltás előtti utolsó pillanat, amikor egy erdélyi magyar értelmiségi házaspár próbál útlevelet szerezni és elmenekülni az országból.

A Kalucsni csontig hatol

A kiszolgáltatottság, a tehetetlenség, a félelem és a szabadság utáni vágy, mind mind érezhető az előadásban. Ha nem is tudjuk ez a kor milyen volt, akkor is át tudjuk érezni. Ott ülve szépen lassan bevonódunk, majd hazafelé csöndben próbáljuk feldolgozni azt, amit hagyott bennünk. A Kalucsni utoljára április 20-án lesz látható 19 órától a tatabányai teátrumban.