HATÁRVONALAK SZÍNHÁZI FESZTIVÁLT RENDEZNEK SZOMBATHELYEN

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban – jelentette be Szabó Tibor, a teátrum igazgatója.

Szabó Tibor úgy fogalmazott: a különböző színházi formákat kívánják megmutatni az érdeklődőknek a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is segítségül hívó színpadi produkciókig.

Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a színházi fesztivál egyik kiemelkedő eseménye annak a tavasztól őszig tartó, Érezd Szombathelyt! elnevezésű, kulturális, idegenforgalmi és gasztronómiai rendezvényeket felvonultató sorozatnak, amelyet még 2020-ban indítottak a város önkormányzatának kezdeményezésére és támogatásával.

A Határvonalak Színházi Fesztivál nyitónapján a Weöres Sándor Színház diákstúdiósai Örkény István egyperceseiből adnak elő a stúdiószínpadon. Ugyanezen a napon egy Vecsei H. Miklós által írt és rendezett esten Cseh Tamásra emlékeznek életének és dalainak felidézésével a nagyszínpadon, a színház Krúdy Klubjában Weöres Sándor verseiről és szombathelyi kötődéséről folytatnak irodalmi beszélgetést, Pop up címmel pedig egyesélyegyenlőségi plakátkiállítás-sorozat is indul.

Május 31-én a közönség a Fitos Dezső Társulat Taven Baxtale! című táncszínházi előadását láthatja, amely a hajdan vándor életmódot folytató cigánysághoz köthető mesterségeket mutatja be a tánc sajátos eszközeivel. Szintén aznap a Márkus Emília teremben mutatják be Légrádi Gergely Fekete-fehér című monodrámáját Göttinger Pál előadásában, Ujj Mészáros Károly rendezésében.

Június 1-jén a nagyszínpadon a Radnóti Színház művészeinek előadásában mutatják be a Nagy Péter István által rendezett, A vége című darabot, amelyet Bartis Attila regényéből írt Mikó Csaba. Ugyanezen a napon a Márkus Emília színpadon a Forte Társulat előadásában a Borbély Szilárd által írt és Horváth Csaba által rendezett Akár Akárki című zenés produkciót láthatja a fesztiválközönség.

Június 2-án vasárnap a Weöres Sándor Színház társulatának közreműködésével gálaműsor keretében adják át a Holdbeli csónakos díjat, amelyet a színház legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtó színészének és háttérdolgozójának ítélt oda a társulat, illetve átadják a közönségdíjat is.

Határvonalak Színházi Fesztivál 2024. május 30–június 2., Weöres Sándor SzínházEgy tojásból minden lehet– jelenetek Örkény István egyperceseiből; a JátsszMa diákstúdió előadása; 2024. május 30. (csütörtök), 17:30 óra, Stúdiószínpad
Vecsei H. Miklós – Szabó Balázs:Füst a szemében – Cseh Tamás-est; 2024. május 30. (csütörtök), 19 óra, Színházterem
Fű, fa, füst– irodalmi beszélgetés Juhász Annával; ingyenes, de regisztrációhoz kötött! 2024. május 30. (csütörtök), 21 óra, Klub
Legyetek szerencsések!– táncszínházi előadás; Fitos Dezső Társulat; 2024. május 31. (péntek), 18 óra, Színházterem
Fekete-fehér – monodráma; A Katona József Színház produkciója Göttinger Pál előadásában; 2 024. május 31. (péntek), 20 óra, Márkus Emília terem
Akár akárki– dráma; Forte Társulat; 2024. június 1. (szombat), 17 óra, Márkus Emília terem
A vége– dráma; A Radnóti Miklós Színház vendégjátéka 2024. június 1. (szombat), 19 óra, Színházterem
Holdbeli csónakos díjátadó gálaműsor és állófogadás 2024. június 2. (vasárnap), 17 óra, Színházterem

A fesztivál ideje alatt Pop up (naponta változó) kiállítás látható az aulában szombathelyi alkotók, művészeti csoportok és művészeti intézmények munkáiból. Május 30-án Poprócsi Barnabás és Kovács Nóra szombathelyi alkotók, május 31-én a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjai, június 01-jén a Művészeti Szakgimnázium tanárai állítanak ki, június 02-án a színház tavaszi esélyegyenlőségi plakátkampányának teljes anyaga lesz látható a színház aulájában.