Ugrás a fő tartalomra

EGRI MÁRTA KÖNYVAJÁNLÓJA

Egri Márta Jászai Mari-díjas színművésznő, a tatabányai Jászai Mari Színház tagja. Legutóbb a Kalucsni című színdarabban láthattuk, melyet Dragomán György írt és Göttinger Pál rendezett. Ennek – noha történelmi színdarab – sok szereplője minden bizonnyal ma is él, élhetne még. Hamarosan pedig a MáSzínházban egy előadásában láthatjuk, melyben a nők helyzetét dolgozzák fel három generáció élményei, tapasztalatai alapján.

Annie Ernaux legújabb kötetével leptük meg, melyről így vélekedik:

„Azért örülök, hogy ezt a könyvet a kezembe adtátok, mert egy nagyon bátor műnek tartom Annie Ernaux részéről. A kötet két kisregényből áll, és mindkettő témája a szerelem, a szenvedély, valamint a kiszolgáltatottság.

Az elsőben, az Egyszerű szenvedélyben egy olyan nő gondolatait olvashatjuk, aki 51 évesen beleszeret egy nős férfiba, és ettől kezdve az összes gondolatát, a mindennapjait a férfi tölti ki, mindent alárendel neki. Várja, mikor fog telefonálni, mikor jön föl hozzá, emiatt pedig programokat mond le. Ez valójában egy szexuális kapcsolat.

Az írónő olyan bátorsággal, minden tabut elvetve, ámde ízlésesen ír erről a szenvedélyről, kiszolgáltatottságról, szexualitásról, ami egyszerűen lenyűgöző.



A másikban, A fiúban beleszeret egy nála 30 évvel fiatalabb férfiba. Ez már önmagában véve bonyolult, a társadalom megvetése például elég fontos kérdés benne. Milyen érdekes: ha egy férfi beleszeret egy fiatal lányba, senki nem botránkozik meg, míg fordítva bizony eléggé. Ebben a kisregényben a szenvedélyen túl erősebb hangsúlyt kap, hogy ezzel a fiatal fiúval kicsit visszanyeri a korábbi énjét. Ugyanazokat éli meg és át, mint fiatalon.

Ez tipikusan női könyv. Egy nőről szól, egy nő írta. Egy férfi szerintem ezt nem így írná meg, nem ezekkel a helyzetekkel. Biztos van olyan férfi, aki annyira »alámegy« a nőnek, hogy minden nap minden gondolatában őt várja, de nem nagyon tudom elképzelni.

Azért is nagyon tetszett mind a két mű, mert azt éreztem, hogy azonosulni tudok velük, főleg az elsővel. Olvasás közben azt vettem észre, hogy ez velem is megtörtént, én ugyanezt gondoltam, ugyanezekbe a helyzetekbe keveredtem bele. És akkor jó egy könyv szerintem, hogy ha azt gondolod, miközben olvasod, hogy ez veled is megtörtént, rólad is szól.

Merem ajánlani, nem csak nőknek egyébként.”