Páratlan elegancia és csillogó intellektus – Benedek Miklóstól búcsúznak barátai és kollégái

„Egészen kivételes jelenség volt ő a magyar színházi életben: ahogy játszott, és ahogyan létezett, az is” – fogalmazott a Vígszínház társulata Benedek Miklós kapcsán. A magyar színjátszás legendás alakjáról több társulat, kollégái és barátai is megemlékeztek.

Amint arról beszámoltunk, életének 78. évében, méltósággal viselt betegség után elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész. A magyar színjátszás legendás alakjától megrendülten búcsúzott a teljes magyar kulturális élet.

Benedek Miklós utolsó színpadi szerepe az Orlai Produkció Hárman a padon című előadásában volt Egri Márta és Gálvölgyi János oldalán. Január 9-én az ATV Egyenes beszéd című műsorában Rónai Egon Gálvölgyi Jánossal beszélgetett, egyebek közt erről az előadásról is, amely kapcsán a színművész azt mondta, Benedek Miklóst mintha az is életben tartotta volna sokáig, hogy minél tovább „üljünk még így, hárman a padon.” A beszélgetésben emellett szóba kerültek a Benedek-család tragédiái is. Gálvölgyi úgy fogalmazott, mindig érzett Benedek Miklósban valamiféle keserűséget. „Olyan boldog voltam, amikor a Nemzet Színésze lett, mert tudom, hogy azt ő akarta. A Kossuth-díjat nagyon akarta. De ezek nem kárpótolják azért, ami történt. […] Túl kellett élnie, mert túl kellett élnie” – mondta.

Rónai Egon Facebook-oldalán arról írt,

az egyik legfinomabb, legelegánsabb, legkarakteresebb színész ment el közülünk.

„Két és fél éve, a családi tragédiát követően mégis, csak azért is ünnepeltünk: a Halhatatlanok Társulatának tagja lett. Azóta betegségre betegség érkezett, gyenge volt, de vissza akart térni a színpadra. Mától a valóságban is tagja a Halhatatlanok örök társulatának!” – írta, bejegyzésében pedig megosztotta egy korábbi interjúját a színművésszel.

Epres Panni, Benedek Tibor özvegye Instagram-oldalán egy videóval búcsúzott apósától, amelyen Benedek Miklós utolsó színpadi meghajlása látható.

„Nem lehet rögtön megszólalni. Még utána sem. Aztán a megrendüléstől és a sírástól még órákig nem. Így vagyunk mi. Meghalt egy Barátunk, Benedek Miklós.... Hogyan is lehet folytatni ezt a súlyos, megrázó mondatot?” – írta Facebook-oldalán a Kőszegi Várszínház társulata. Bejegyzésükben elárulták, mivel idén nyáron a Hyppolit, a lakájt mutatják be – amelynek 1984-es változata Benedek Miklós legendás szerepe volt –, úgy tervezték, hogy a színművész és Szacsvay László közösen meglepik az előadás rendezőjét, Őze Áront azzal, hogy váratlanul megjelennek a színpadon a bemutató napján. A társulat ezért meg is hívta őt 2024 nyarára Kőszegre. „Ez a meghívás örök meghívás marad már. Benedek Miklós hiányozni fog a nyarunkból (is). Stílusával, ízlésével, empátiájával, okosságával, humorával, színházi érzékével, a békebeli minőséggel” – zárták bejegyzésüket.

A Vígszínház társulata ugyancsak megrendülten búcsúzott Benedektől. Mint írták, bár nem volt társulati tag, kollégájuk és barátjuk volt, hiszen több előadásukban is szerepelt, például a Csókos asszonyban, a Ványa bácsiban és a Nórában. Emellett összesen 168-szor szerepelt a Játék a kastélyban című előadásukban Turaiként. „Utoljára 2023. december 13-án ebben az előadásban találkozhattak vele a vígszínházi nézők, és csodálhatták páratlan eleganciáját, szarkasztikus humorát, könnyed és fanyar játékstílusát. Egészen kivételes jelenség volt ő a magyar színházi életben: ahogy játszott, és ahogyan létezett, az is. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy közelről láthattuk őt, mi és a nézőink is.

Jellegzetes hangja és tartása, utánozhatatlan gesztusai, kedvessége, csillogó intellektusa és szellemessége velünk marad

– zárták bejegyzésüket.

Hevér Gábor színművész a Színház Online hasábjain emlékezett meg a Nemzet Színészéről, méghozzá saját története megosztásával, amelyben azt írta le, hogyan választotta Benedeket mesterének, és milyen, örökre szóló tanácsokkal látta el őt tanára.

Az Orlai Produkciós Iroda egy rövid, megható videóval búcsúzott Benedek Miklóstól.