GÁLVÖLGYI JÁNOS: „BENEDEK MIKLÓS HŐSIESEN HARCOLT”



Gálvölgyi János színésszel emlékeztek a 77 éves korában elhunyt Benedek Miklósra az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Miklós hősiesen harcolt azért, hogy ott ülhessenek hárman a padon – mondta el Gálvölgyi János az ATV Egyenes Beszéd című műsorában felidézve, hogy Benedek Miklós a Hárman a padon című darabban tért vissza tavaly egy hosszú kényszerpihenő után az ő és Egri Márta társaságában.

Első alkalommal pedig a Madách Színházban a Napsugár fiúk hozta össze Benedek Miklóst és Gálvölgyit a színpadon.

Az adásban szóba került Benedek édesapja, Benedek Tibor is, akiről Gálvölgyi elmondta, hogy ő “egy keserű ember volt, és a Miklósban is mindig benne volt egyfajta keserűség”, pedig sikeres volt és többre is vitte az édesapjánál. Rónai Egon műsorvezető megemlítette, hogy Benedek Tibor öngyilkos lett, amikor Miklós fia 15-16 éves lehetett, majd pedig a színésznek a fiát is el kellett temetnie, az olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibort – mindkét esemény sorscsapásként kísérte el Benedek Miklóst.

“Miklóst nagyon megrágta az élet” 

– fogalmazott Gálvölgyi, aki elmondta, hogy sokat beszélgettek, és hiába volt Benedek a nemzet színésze, hiába kapott Kossuth-díjat – amelyekre egyébként nagyon vágyott – , ezek mégsem kárpótolták a színészt az átélt sorscsapásokért. Hozzátette, hogy mindemellett színészként a saját tragédiáit mindig a színházon kívül hagyta.

Gálvölgyi elárulta: december 24-én beszélt utoljára Benedek Miklóssal, aki akkor még jó hangulatban volt, éppen hazatért a kórházból, és azt tervezték, hogy januárban újra “együtt ülnek a padon”. Elmondta, hogy arra a bizonyos padra már senki sem fog ülni harmadikként ő és Egri Márta mellé.

Darvas Ivánt idézte Gálvölgyi: addig él egy színész, amíg él az a néző, aki még emlékszik rá – szerinte mindenkiben más marad meg Benedek Miklósból. Számára a barátsága, és “egy borzasztó nagy hiányérzet” marad meg.

“Miklós szenvedélyesen szerette a színházat, a kabarét” – sorolta Gálvölgyi. A covid alatt napi kapcsolatban voltak, ugyanazt olvasták, és azt mondja, egyre kevesebb kollégája van, akivel tud beszélgetni. “Most már dobálhatom a neveket, nincs, aki elkapja” – tette hozzá.

Forrás: ATV / szinhaz.online