Momentán: 12 hónap, 12 kép: ilyen volt 2023

Január: Majdnem-Radar Hajdú B. Istvánnal…

Az alábbi kép nem a januári előadás után készült, történt ugyanis, hogy a meghirdetett Radar előadás időpontjában Hajdú B. István nem érkezett meg – mivel éppen szakkommentátori feladatait látta el egy egészen másik helyen, és ezt mi is csak 5 perccel az előadás előtt tudtuk meg. Így aztán januárban nélküle, február végén pedig vele együtt tartottuk meg a sportszakmákról szóló impróelőadást. István a februári előadáson jó poénnal indított: hatalmas fáziskéséssel lépett színpadra, hogy a közönség ismét azt hihesse: nem jön. Mindkettő előadás szuperül sikerült egyébként, és itt is köszönjük a közönség megértő jelenlétét <3






(PS: Idén februárban, reméljük, nem járunk ugyanígy Ürge-Vorsatz Diánával :))


Február: Színházrendezők Viadala bemutató!

Megtartottuk a várva-várt Színházrendezők Viadala bemutató előadását, ahol a nézők egy színházi próba kulisszáiba pillanthatnak be, improvizált jeleneteken keresztül. Az eddigi előadásokon játszottunk már kortárs angol monodráma-jelenettől kezdve Shakespeare-i királydrámán és Csehov világát megidéző időmegállós-szenvedős párbeszédeken keresztül francia musicalnyitányig rengetegféle stílusban, rengetegféle színészi és rendezői attitűdöt megidézve.








Fotó: Csobay Bence






Március: re:Verze a sötétben - Többedszer csatlakoztunk a Föld Órájához

Sötétben, technika nélkül játszani egyéb Momentán-előadásokon is bravúr lenne, ám a re:Verze kifejezetten digitális hangszerekkel és hangeszközökkel (pl. loop-stationnel) működő előadásán még nagyobb vállalás volt, hogy analóg módon játsszák le az előadást.
















Április: Smashed program indul Romániában a Momentán segítségével

A Smashed nemzetközi alkoholprevenciós program több éve fut Magyarországon. A fiataloknak szóló előadással és workshoppal már több mint 10.000 diákot értünk el, 2023. áprilisában pedig Romániában is elindult a pilot program, a Momentán közreműködésével.











A programról bővebben: https://momentantarsulat.hu/oldal/smashed-live-online-alkoholprevencios-program






Május: Esküvői fellépés!

Egy nagyon fontos és exkluzív fellépésünk is volt 2023-ban: Penke Bence végre több év (Covid-vírushelyzet-lezárás) halogatás után végre megtartotta az esküvőjét, és természetesen megleptük egy kis performansszal – amibe aztán ő és felesége is beszálltak.








Fotó: Fotolla






Június: Imprósziget

Három nap alatt játszottunk 10 előadást, 6 meghívottal, és megtartottuk a Kocka el van vetve előadásunk elő-előbemutatóját. Az előadást hamarosan állandó jelleggel is láthatjátok majd a Momentán színpadán…!








Fotó: Csobay Bence



Július: Művészetek Völgye, Momentán Udvar

Kapolcson ismét csodálatos 10 napot töltöttünk veletek, és mivel annyi előadás, program, workshop, buli volt, hogy felsorolni sem tudjuk (itt megtettük), egy közös, közönség+udvar+színpad képpel idézzük vissza a hangulatot.








Fotó: Csobay Bence



Augusztus: Hajógyár x Momentán – dupláztunk

Az A38 hajón a Hajógyár program keretében több mint egy évig dolgoztunk együtt Péterfy Borival. Meghívott zenészekkel játszottunk, akiknek a munkásságával kapcsolatban folyt egy beszélgetés, a Momentán jeleneteket játszott, majd egy koncerttel fejeződött be az este.




Fotó: Hegyi Júlia



Szeptember: Elindult a pedagógusképzésünk!

Boldoghy Bori szervezésében és további Momentános trénerek közreműködésével elindult a harmadik, pedagógusoknak szóló improvizációs képzésünk.




Amatőr módon a legújabb képzés alatt nem készítettünk még fotót a közös munkáról – de ami késik, nem múlik, januárban lesz az utolsó alkalom. És ha valaki lemaradt volna: a következő képzés februártól indul.





Ezt a fotót az előző képzésről készítette Várady Zsuzsi.






Október: Jófogás együttműködés

Egy videókampány keretében együttműködtünk a Jófogással, akik a tárgyak titkos életével kapcsolatban forgattak velünk. Mi történhet például egy karácsonyi dísszel? A Momentán ötleteit itt láthatjátok: https://www.facebook.com/jofogas/videos/206597692503906






November: Momentán20 – Szülinapi Impróshow az Akváriumban

Húsz éve Momentán. Elképesztő. És ti is elképesztőek vagytok, hogy megtöltöttük az Akváriumot <3 Erről csak ennyit: köszönjük!

Anno:






És most:



Fotó: Szőke Szandra



December: Megrendelt előadások minden mennyiségben

Jártunk vidéken és Budapesten, családi szülinapon és céges karácsonyon, játszottunk re:Verzét angolul, Filmrendezők Viadalát vállalatra szabva, RögvEstet a kollégák ötletei alapján.





forrás: https://momentantarsulat.hu/