Utazás a művészet körül – A B32 Galéria és Kultúrtér decemberi programjait ajánljuk

Decemberben is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a B32 Galéria és Kultúrtér.

ADVENTI PRÉMIUM ART FAIR – Kortárs iparművészeti vásár | Időpont: december 3. 11:00–19:00

Magyarország neves iparművészei tartanak vásárt egyedi munkáikból december elején a B32 Galériában. A környezettudatos termékek, a magyar design márkák és a kézműves tárgyakból álló kínálat az egész család számára tartogat ajándéklehetőségeket. Legyen az ékszer, ruha, kiegészítő, gyermekjáték vagy lakásdekor, abban biztos lehet az érdeklődő, hogy minden egyes darabban szakmai alázat, alkotási vágy és az alkotói egyéniség lakozik.

A B32 az art fairen minden helyszínen vásárolt színházjegyre 25% kedvezményt biztosít.



Oláh Ibolya ünnepi koncert | December 10. 20:00

A rekedtes hangú énekesnő és zenekara a tökéletes összhangról tanúbizonyságot téve varázsolja el a közönséget! Egyedi hangjával kitűnik a hazai könnyűzenei palettán. Zenekara vezetője az a Födő Sándor, aki alkotótársa is egyben. Az idén A DAL 2022 győztes alkotása, a Nem adom el! című dal is felcsendül, de nem hiányozhatnak a repertoárból a régebbi slágerek sem, új köntösben.

Előzenekar: LUNDA


MÁSNAP – CSEH/CSENGEY – SZŰCS/BECK | December 15. 19:00

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán, vagy éppen Dénesnél Keszthelyen.

Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián Csengey Balázs segítségével.

A Zoli és Krisztián által befejezett dalok régiek is, mégis maiak, hiszen most nyerték el végső formájukat. A rekonstruáló, alkotó folyamatot követően „a fiúk a dolgok mélyére ásnak” a színpadon, így elevenedik meg és ér össze múlt és jelen a dalokban.


RUTKAI BORI és a SPECKO JESNO – előszilveszteri koncert | December 30. 20:00

Boriék évzáró extatikus bulija. 2022 db gondolat, 2022 kg érzelem, 2022 méternyi zene. A Specko Jesno nem elírás, a korábbi Specko Jedno dalok újrafrissítésének jelzésére és a megváltozott zenekari formációra utal.

A dalok nyomokban 18 pluszos témákat tartalmazhatnak, ezért főleg a felnőtteket várják a szervezők a koncertre.

Mizsei Zoltán – szinti, Nemes Janó – fúvós hangszerek, Németh Csaba – dobok, Szerető Dániel – basszusgitár, Rutkai Bori – ének, szöveg, mindenmás


Légrádi Gergely: Fekete-fehér | Előadás: december 2. 19:00

A Fekete-fehér az intellektus, a műveltség, az egyén hatalommal és saját magával vívott harcáról szól, méghozzá a szereplők zseniális sakkpartijának izgalmas megjelenítésén keresztül. A monodráma azért tud érvényesen megszólalni, mert a hatalom és az egyén viszonyát, a túlélést és annak árát úgy mutatja be, hogy közben tanúi lehetünk, milyen következménnyel jár, amikor a jótéteményként segítségül hívott királyi játék szenvedéllyé, sőt őrületté válik.

A Fekete-fehér feszültségét többek között a főszereplő, Dr. B. alakjának különös titokzatossága adja, és az, hogyha a játszma elkezdődött, sohasem tudhatod, hogy a végén a győztes vagy a vesztes oldalon állsz majd. A monodráma szereplői egytől-egyig Göttinger Pál megformálásában, saját értékrendjük és igazságuk szerint cselekednek.


Írta: LÉGRÁDI GERGELY
Játssza: GÖTTINGER PÁL
Látvány: Fekete Anna
A rendező munkatársa: Kovács Henrietta
Hang: Balázs Krisztián
Rendezte: Ujj Mészáros Károly

Az előadás hossza kb. 70 perc szünet nélkül.

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül | Előadás: december 4. 19:00

Karinthy műve minden idők egyik legjobb betegségmemoárja, és világirodalmi szempontból is egyedülálló alkotás. Szívszorító nyomozás a „nagy diagnózis” után. Egészségből a betegségbe – ez minden ember rémálma, és élete második felének szinte elkerülhetetlen nagy változása.

A társulat előadásában, Scherer Péter megformálásában, reményeink szerint, egy minden szempontból Karinthyhoz hű előadás születhet, melyben a kiszolgáltatottság a és magány egyetemes érzésének plasztikus megfogalmazása mellett, a továbblépés lehetősége és a jövőbe vetett remény is megfogalmazódhat.

Az előadás a színészi játék személyességén túl erős zenei hatásokra kíván építeni, melyben a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert színész nyújt segítséget. A zenei betétek és atmoszféra pontos szerkezeti felépítése, a próza és a dalbetétek egyensúlyának megteremtése az alkotók munkájának első és egyik legfontosabb állomása.


Játsszák:

Karinthy Frigyes: Scherer Péter
A nő: Parti Nóra
A férfi: Marton Róbert

Dramaturg: Gyulay Eszter
Jelmez: Pirityi Emese
Zene, dalszöveg: Marton Róbert
Fény-Hang: Mervel Miklós/Sebestyén Tamás
Rendező: Scherer Péter

Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém | Előadás: december 6. 19:00

A Nézőművészeti Kft. Dániel András írásai alapján készült előadása kintről és bentről, együttről és különről, gombócevésről és a helyes kanyarodásról – nem csak felnőtteknek.

Képzeljük azt, hogy van valahol egy hely, odabent. Ezen a helyen él Kicsibácsi és Kicsinéni meg Imikém, a bádognyúl, aki igazából… Na mindegy, ez bonyolult, elég annyi, hogy ő is ott lakik velük. Kint épp nincs semmi, legalábbis semmi olyan. Úgyhogy ők hárman nem is mennek sehova. Minek mennének, otthon is bőven akad csinálnivaló! Úgy saccperkábé: minden. Ami azért, lássuk be, korántsem kevés! Találmányok, kísérletek, elképesztő kalandok, mi több, olykor egy-egy világverseny is – csupa olyasmi, amihez Kicsibácsiéknak (na meg Imikémnek) ki sem kell dugniuk az orrukat az ajtón. Ahogy nekünk sem, ha már úgy alakult, hogy mi is ott lehetünk velük. Legalábbis képzeljük azt…


Játsszák:

KICSIBÁCSI – Katona László
KICSINÉNI – Jankovics Anna
IMIKÉM, A BÁDOGNYULUK – Jaskó Bálint

Jelmez: Pirityi Emese
Díszlet: Játéknap Csapat
Bútor: Redone Projekt
Mozgás: Méhes Csaba
Zene: Marton Róbert
Dalszöveg: Marton Róbert és Dániel András
Fény és hang: Ács István
A rendező munkatársa: Fábián Ilona
Színpadra alkalmazta és rendezte: Gyulay Eszter

A Nézőművészeti Kft. előadása, az előadás hossza kb. 75 perc szünet nélkül.

Túlélő | Előadás: december 7. 19:00

A Harcosok klubja szerzőjének színpadra eddig még sosem adaptált, újabb horror-szatírája. A Túlélő főhőse egy zuhanó repülőgép pilótafülkéjében meséli el történetét a fekete doboznak. A „Lenni vagy nem lenni” kérdéskör sajátos körbejárása. Egy féktelen, szuicid akció, melyhez a fogyasztói társadalom, a tömegkultúra, a vallási biznisz és a civilizáció összes agyréme vezetett.

Varga Ádám monodrámája Chuck Palahniuk Túlélő című könyve nyomán.


Írta, játssza és az előadást rendezte: Varga Ádám

A Manna és a Másik Oldal produkciója.

Szigorúan 16 éven felülieknek!
Az előadás hossza kb. 95 perc szünet nélkül.

George Tabori – Harmadrosta Csoport: Mein Kampf (Harcom) | Előadás: december 11. 19:00

2021. májusában állt össze a Harmadrosta Csoport, többnyire huszonéves fiatalokból. Augusztus végén mutatták be Shakespeare Hamlet c. drámáját Nádasdy Ádám fordításában. Ezt tizenhárom alkalommal játszották teltház előtt az Óvóhelyen, majd a produkció két bemutatóra is meghívást kapott az Ördögkatlan Fesztiválra.

A csoport új vállalása, George Tabori Mein Kampfja egy sötétségbe fúló groteszk komédia egy csirkéről, egy ideológiai közhangulatot meglovagoló német politikusról, és arról, hogy a szeretet életveszélyes dolog.

A Harmadrosta Csoport a B32 színházi mentorprogramjának első mentoráltjai, akik szakmai tanácsokat és segítséget kapnak Gyulay Eszter dramaturgtól, a Nézőművészeti Kft. művészeti vezetőjétől, Rába Roland színész/rendezőtől és Tárnoki Márk rendezőtől. Rába Roland rendezte 2010-ben George Tabori Mein Kampfját a Nemzeti Színházban, így a színháztörténelmi folytonosság is biztosított a programon belül.


Szereplők: Borköles Bence, Jordán Flóra, Kardos Tibor, Tabajdi Anna/Szatmári Alíz, Tárkányi Damján

Koreográfia: Jenei Márton

Díszlet és jelmez: Domahidy Veronka

Rendező: Szigeti Balázs

Martin McDonagh: Leenane szépe | Bemutató: december 16. 19:00

A Nézőművészeti Kft. független társulata a tavalyi nagysikerű Utazás a koponyám körül c. előadásuk után egy elismert ír szerző, Martin McDonagh Leenane szépe c. darabját adaptálja Mucsi Zoltán főszereplésével.

Valahol az Isten háta mögött éldegél anya és lánya, módszeresen gyilkolva egymás idegrendszerét, időtlen idők óta. És mindez jó eséllyel folyna még így a végtelenségig, hacsak a Dooley testvérek nem kavarnák fel a már amúgy is lábszagú állóvizüket…

Martin McDonagh ír drámaíró neve ma már főleg kultikus filmjei miatt csenghet ismerősen (In Bruges/Erőszakik, Három óriásplakát Ebbing határában). A hazánkban korábban Piszkavas címen is játszott első színdarabja, hasonlóan filmjeihez, egyszerre mulatságos és mélyen megrázó, groteszk történet.


Fordította: Upor László

Szereplők: Mucsi Zoltán, Jankovics Anna, Kovács Krisztián, Katona László

Díszlet: Juhász Nóra

Díszlet Kivitelezés: Jatéknap Csapat

Jelmez: Pirityi Emese

Zene: Krisztik Csaba

Dramaturg: Gyulay Eszter

Fény: Ilyés Róbert Leó

Asszisztens: Kóti Eszter

A rendező munkatársa: Szőnyi Franciska

Rendező: Kovács Lehel

A Föld végső elhagyásának lehetséges érintői | Megnyitó: December 1. 18:00
Nagy Gábor György festőművész kiállítása

„Napjainkban a klímaválság, az elszálló energiaárak, a végletekig kiélezett politikai feszültségek, melyek hajszálra választanak el minket a világháborútól, a környezetszennyezés, és annak következtében az élővilág és természeti környezet soha nem látott pusztulása, sokunkban teljes menekülési vágyat idéz elő.

Ez az életérzés jut kifejezésre új munkáimban, a repülős és a kondenzcsíkos új festményeimben, ami nem feltétlenül pesszimista végkicsengésű, hiszen helyenként éppen, hogy vidám és színgazdag munkákat eredményez.

Új munkáim reményeim szerint megállásra és gondolkodásra serkentenek. Egy olyan kiállítást szeretnék, ahol jól megférnek az elmúlt 2 évben készült karanténcsendéletek, a korábbi figurális veszélyes repülők sorozat és a új, kondenzcsíkokból felépített geometrikus absztrakt munkák is.”


Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Kvantumhab | Megnyitó: December 2. 17:00
Vékony Fanni és Égi Marcell ékszerkiállítása

„A vákuumot úgynevezett kvantumhab tölti ki, amelyben féreglyukak ugorhatnak elő a semmiből, majd tűnnek el.” (Wikipédia)

Közös vágyunk, hogy a megszokott alkotói munkánkban váratlan ötletek és szokatlan anyagok ugorjanak elő a semmiből. Eltűnni nem engedjük őket, inkább gyorsan megvalósítjuk ékszer formájában és egy kiállítás keretében bemutatjuk a B32 Galériában. Távoli, különös és ismeretlen, ezek a tárgyak mintha az űrből kerültek volna ide. A kvantumhab közepéből.


Mássalhangzó | Időpont: december 12. 18:00

Kulturális beszélgetéssorozat Gréczy Zsolt vezetésével. Minden hónapban egy prominens kulturális szereplővel indul meg a beszélgetésfolyam a világlátásukról, művészetükről, magukról, nekünk.

A Mássalhangzó vendége: Kepes András magyar író, újságíró, televíziós műsorkészítő, egyetemi tanár.

Az eseményre való belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a b32regisztracio@ujbuda.hu e-mail címen lehet.


Mássalhangzó | Időpont: december 14. 18:00

Kulturális beszélgetéssorozat Gréczy Zsolt vezetésével. Minden hónapban egy prominens kulturális szereplővel indul meg a beszélgetésfolyam a világlátásukról, művészetükről, magukról, nekünk.

A Mássalhangzó vendége: Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, parodista, szinkronszínész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Az eseményre való belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a b32regisztracio@ujbuda.hu e-mail címen lehet.


forrás: https://f21.hu