Ünnepi vetítésen mutatták be az Elveszett idők epizódjait

Ünnepi vetítésen mutatták be az M5 kulturális csatorna Elveszett idők című történelmi drámájának négy epizódját kedden a Cirko-Gejzír Filmszínházban annak alkalmából, hogy a sorozat Hinni című epizódja az ABU Prizes díjnyertes alkotása lett a tévédráma kategóriában.

Az Elveszett idők célja, hogy a magyar történelem sorsfordító pillanatait, korszakait érzékenyen, az emberi drámákon keresztül mutassa be. A Hinni című epizód, a sorozat első évadának második része egy gyilkosság története – hangzott el a díjnyertes alkotás keddi budapesti vetítésén.
Az Elveszett idők két évadon keresztül nyomozta és dramatizálta a történelmi tényeket.

Az alkotók nyolc epizódon keresztül mintegy negyven helyszínt kutattak fel, több mint száz színművészt hallgattak meg és mintegy százhetven percnyi játékidőt készítettek.

Bán János, az M5 csatornaigazgatója a vetítésen kiemelte, hogy ez a fantasztikus vállalkozás a semmiből indult, a magyar televízióban jó ideje nem készült hasonló produkció. Mint mondta, a stáb, amely ezeket a filmeket létrehozta, óriási lelkesedéssel dolgozott. „Számomra a legnagyobb öröm: nemcsak, hogy léteznek, de hihetetlen gyorsan fejlődnek is” – emelte ki, köszönetet mondva Merkl László forgatókönyvírónak, Nagy István rendezőnek és minden közreműködőnek a produkció létrejöttéért, és hozzátéve: remélik, lesz alkalom folytatni ezt a munkát.

Kitért arra, hogy a sorozatban komor, zord időszakot dolgoztak fel. „Nehéz erről az időszakról úgy beszélni, hogy érdemi történetekben tudjunk elmerülni. Ezek a történetek erre alkalmasak” – hangsúlyozta. Kiemelte: az ABU Prizes tévédráma kategóriájának első helyezése visszaigazolás a munkájukról, arról, hogy mekkora jelentősége van annak a szakmai odaadásnak, amellyel a stáb dolgozott.
Szólt arról az együttműködésről is, amelyet a Nemzeti Emlékezet Bizottságával indítottak el.

„Nemcsak szakértőként vettek részt az epizódok elkészítésében, a történelmi háttér hiteles ábrázolásában, hanem részesei lehetünk együtt egy izgalmas kalandnak is” – fogalmazott, hozzátéve: az epizódokat felhasználják arra, hogy a fiataloknak átélhetővé tegyék ezt a korszakot. A dramatizált történetek azok, amelyek közelebb vihetnek ennek az időszaknak a megértéséhez – vélekedett Bán János.

Mint a csatornaigazgató elmondta, csütörtökön kezdetét is veszi a Nemzeti Emlékezet Bizottsággal közösen megtervezett oktatási sorozat. Diákok nézik meg a kiválasztott epizódokat, amelyeket történészek egészítenek ki további információkkal, segítséget adnak a történetek értelmezésében, elhelyezésében. A projektet terveik szerint az ország számos pontjára elviszik.
Az Elveszett idők három korszakot mutat be:

az 1956-os forradalom és szabadságharchoz vezető időszakot, a véres megtorlás eseményeit, majd a megszilárdult Kádár-rezsim éveit. A történelmi dráma Hinni című epizódja a politikai rendőrség túlkapásait, a diktatúra elnyomó, ellentmondást nem tűrő hatósági berendezkedését mutatja be. Egy olyan korszakot ábrázol, amelyben a valóság és a bíróságon elmondottak köszönőviszonyban sincsenek egymással, a tárgyaláson pedig abszurd vallomások váltják egymást, amelyeket az ügyész alákérdezése legitimál.

A keddi ünnepi vetítésen az ABU Prizes 2022 televíziós fesztiválon november végén díjazott epizód mellett a második évadból a Véletlen, a Vörös álom és a Valahol mélyen című részeket mutatták be mozivásznon.