50. heti premierajánló a Deszkavíziótól

Válásguru / Rózsavölgyi Szalon / rendező: Őze Áron / december 15. 19:00

Tristan Petitgirard darabja arról szól, hogyan lehet a szakításból egy igen csak jól jövedelmező üzletet csinálni. A Válásguru cég alapítója ugyanis felismerte, hogy ügyfelei szívesebben hárítják másra a végső szó kimondását. Eric virágot visz az elhagyott nőknek, hagyja, hogy sírjanak a vállán, a kirúgott férfiakkal pedig közösen szidja a szerelmet. A történet szerint a válásguru az új ügyfele, Quentin nevében készül az újabb nagy szakításra. Ám amikor megérkezik a nőhöz a szokásos csokorral és az ajtó kinyílik, a férfi akkor szembesül azzal, hogy régi szerelméhez, Chloéhoz rendelték ki, aki évekkel ezelőtt magyarázat nélkül távozott az életéből. Így hirtelen minden összezavarodik és elindul egy nagy társasjáték, és közben egyre érzelmesebbé és szórakoztatóbbá válik a szakítópróba. Az Őze Áron által színpadra állított előadásban Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László lépnek színpadra.

Egy csók és más semmi / Bartók Színház / rendező: Göttinger Pál / december 16. 19:00

A történet szerint a fiatal és gyönyörű Annie válni készül, ezért felkeresi közeli ismerősét, a hölgyek körében népszerű válóperes ügyvédet, Dr. Sáfrányt, akinek tanácsára a tárgyalásig egy szállodába költözik, hogy ne érintkezzék férjével. Mindeközben azonban megismerkedik egy sármos és határozott fiatalemberrel, aki rabul ejti a szívét, a probléma csupán annyi, hogy Annie még a nevét sem tudja… Ez a találkozás azonban nemcsak a másnapi tárgyalás szempontjából jelentős, de mindkettőjük számára sorsfordító. Eközben a történet másik szerelmespárja, Dr. Sáfrány félszeg fia, Péter és a cselédlány, Teca arra készül, hogy elmondják a férfinak, hogy hamarosan nagyapa lesz. De hogy ezt mégis hogy fogadja a férfi? – ez szintén a bíróságon derül ki, ahol pótnagymamája is akad a kisfiúnak. A Bartók Színházban debütáló előadás főszerepét Jenes Kitti játssza, mellette többek között Jegercsik Csaba, Faragó András, Oszvald Marika, Vrabecz Botond, Szemán Béla, Kecskés Tímea, Kovács Vanda, Marjai Virág és Hajnal János lépnek színpadra.

Tíz eszkimó / Katona József Színház / rendező: Máté Gábor / december 17. 19:00

Máté Gábor elmondása szerint a darabot a pandémia, a háborús helyzet, az infláció, a honi társadalmi állapotok olyan együttállása inspirálta, melyre szerinte a színháznak reagálnia kell, hiszen nyilvánvaló, hogy nem íródott még színdarab, ami magán viseli ezeket az impulzusokat. Így született meg a színdarab ötlete, melyet Grecsó Krisztián Török Tamara dramaturggal együtt alkotott meg. A történet a mai Budapesten játszódik, és ami különleges benne, hogy az író tudta, kik lesznek a produkció szereplői, így az egyszerűség kedvéért a színészek saját keresztnevükön szerepelnek majd, kivéve Szikét, az onkológus professzort és egy Futárt, akinek a nevét nem kell, hogy ismerjük. Szike testvére Ági, valamikori úszóbajnok, felesége Andrea, gyerekeik külföldön élnek. A család itthon maradt része meglehetősen jó körülmények között, egy budai kertes házban lakik. Egyetlen este lesz számunkra érdekes, mikor majd betoppan Kata és Béla, azután váratlanul Anna és Bence. Dávid, Szike szolgája pedig sűrűn töltögeti a jobbnál jobb italokat. A Máté Gábor által rendezett előadásban Bezerédi Zoltánt, Fullajtár Andreát, Szirtes Ágit, Mészáros Bélát, Péter Katát, Vizi Dávidot, Tasnádi Bencét, Pálmai Annát és Gloviczki Bernátot láthatják a nézők.

Jó gyerekek képeskönyve / Jászai Mari Népszínház / rendező: Szikszai Rémusz / december 17. 19:00

Dr. Heinrich Hoffman, a frankfurti elmegyógyintézet főorvosa 1845 karácsonyára mesekönyvet írt, amelyet ijesztő illusztrációkkal ellátva ajándékba adott az akkor három éves kisfiának. Azt, hogy ez aztán hogyan hatott az ajándék, nem tudni. Csak annyi bizonyos, hogy a Jó gyerekek képeskönyve nagy könyvsiker lett. A könyv magyar változata, a Kócos Peti pedig több mint száz éve boldogítja vagy ijesztgeti a gyerekeket. További érdekesség, hogy ebből a rém-mese füzérből született a világhírű The Tiger Lillies zenekar színpadi előadása, amelyet nehéz lenne műfajilag besorolni, hiszen mondhatnánk, hogy rémvarieté felnőtteknek, vagy junk opera, vagy nevezhetjük inkább groteszk, zenés revünek vagy rémisztően röhögséges zenés színháznak. Aki nevelt már gyereket, így vagy úgy magára ismerhet, vagy rosszcsont gyermekére, esetleg saját, fékezhetetlen gyerekkorára. Aki pedig még nem nevelt gyermeket, az ebből is sokat tanulhat. A mű színpadi változatában ezúttal többek között Danis Lídiát, Crespo Rodrigót, Mikola Gergőt, Bakonyi Csillát, Egri Mártát, Bartos Ágit és Király Attilát láthatják a nézők.