SZÍNHÁZ A KORONAVÍRUS IDEJÉN – NAPRÓL NAPRA

2020. március 11., szerda 06:02

Az alábbi összefoglaló követi, hogy miként alakul a színházak élete és műsorrendje a koronavírus idején.

….Tovább játszik a Stúdió K
Mivel a Stúdió K befogadóképessége 50 fő, előadásaik létszáma még a stábbal együtt sem éri el a kritikus 100 főt, így a kormány rendelkezéseivel összhangban azokat megtartják.

2020.03.11

…. Világjárvány (pandémia) szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben. “A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19” – közölte sajtótájékoztatóján Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.
Mint mondta, a Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben. “Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk” – mutatott rá, hozzátéve, nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét.

… Vészhelyzetet hirdetett a kormány:
A kormány megtiltja a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását az koronavírus terjedése miatt – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A koronavírus-fertőzés elkerüléséért a legtöbb megyeszékhely és megyei jogú város önkormányzata úgy döntött, nem tartják meg a március 15-ei ünnepi programokat. A részletekről itt olvashat.

… Járványvédelmi lépések Budapesten:
A tömegközlekedést és a fővárosi intézményeket is érintő járványvédelmi lépéseket vezetett be és készített elő Budapest. A BKK határozatlan időre felfüggeszti járművein az első ajtós felszállást, az utasok minden ajtón felszállhatnak, elkerülve az esetleges tumultusokat. A BKV járatain még gyakrabban fertőtlenítenek – írták. A részletekről itt olvashat.

…. Nincs több előadás a Radnótiban:
“Online vásárolt jegyeket az adott értékesítő portál (jegy.hu, jegymester.hu) intézi, ők veszik fel a kapcsolatot az ügyféllel e-mailen. Személyesen vásárolt jegyek esetében kizárólag a Nagymező utcában (akkor is, ha másik játszóhelyünkön vásárolta) történik visszaváltás. Jegyirodánk 12-én, csütörtökön 10.00-18.00 óra között, 13-án, pénteken pedig 10.00-17.00 között várja nézőinket. A jegypénztárunk 12-én, 13-án és 14-én 17.00 és 21.00 között várja a jegyvisszaváltókat.”

…. elhalasztják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, a Bach Mindenkinek Fesztivál pedig elmarad:

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közölte, felfüggesztik az eredetileg április 23-tól 26-ig tervezett rendezvény előkészületeit is, és a következő napokban részletes tájékoztatást küldenek minden kiállítónak a könyvfesztivál új időpontjáról. Kovács Zalán László fesztiváligazgató tudatta, hogy a Bach Mindenkinek Fesztivál elmarad, 2021-ben rendezik meg újra.

…. A Bethlen Téri Színház működik!!!
“Kedves Közönségünk, kedves Barátaink! Tájékoztatjuk önöket, hogy a Bethlen Téri Színház 90 férőhelyes, így továbbra is zavartalanul működik, előadásainkat, programjainkat – egyenlőre – rendben megtartjuk (részletek a honlapunkon: www.bethlenszinhaz.hu ). Mi sem bizonyítja jobban a zavartalan működést, mint hogy éppen egy verses témájú műsor forgatása zajlik Zoltán Áron vezényletével, ami április 11-én, a költészet napján debütál. Erről hamarosan részleteket is elárulhatunk!”

…. Bezár a Karinthy Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a Debreceni Csokonai Színház, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a Vígszínház, a Pinceszínház, a Magyar Színház, a Hatszín Teátrum, a Belvárosi Színház, a Jurányi.

…. k2 Színház:
“Kedves Nézőink! Van egy jó és egy rossz hírünk. A rossz, hogy a koronavírus miatt sajnos kénytelenek vagyunk elhagyni a holnap esti Búcsúkoncert című előadásunkat a MU-ban. A jó hír viszont, hogy ameddig az operatív törzs is úgy akarja, az összes többi előadásunk műsoron marad, lesz, játszhatjuk.
14-én a Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban címűre
19-én a Ki vele, Néró! elnevezésűre
28-án a Hűségre
29-én az egyben Karneválra
30-án a Bakfittyre
(ezen előadások befogadóképessége ugyanis nem üti meg, amit meg kellene)
Ez persze változhat, annak mentén, hogy mi merre hány centi. Az biztos, hogy itt tájékoztatunk Titeket, amint tudunk valamit, a színházi telefonok izzásban vannak. Szeretettel és jó egészséget kívánva, a k2 Hivatalos Vezetősége.”

…. Szünetet hirdet a Thália:
“2020. március 12-től bizonytalan ideig a színház zárva tart, a meghirdetett előadások elmaradnak. A megvásárolt jegyekkel kapcsolatban később adunk tájékoztatást. Megértésüket és türelmüket köszönjük!”

… Leáll a Játékszín:
Március 12-től, a szabályok visszavonásáig ZÁRVA tart a Játékszín.
Az elmaradó előadásokra megváltott jegyek későbbi időpontokra lesznek érvényesek. A részletekkel rövidesen jelentkezünk.

…. Nem játszik a Katona:
“A Katona József Színház a kormány mai döntésének megfelelően, március 12-től minden játszóhelyén (Katona, Kamra, Sufni, Városház utca 16. – A borbély) felfüggeszti az előadásokat, az egészségügyi veszélyhelyzet visszavonásáig.”

.… Szünetre készül a nyíregyházi színház:
“Amint a kialakult veszélyhelyzet megszűnik, tájékoztatjuk Tisztelt Nézőinket az előadások pótlásával kapcsolatban! Áprilisi előadásainkra a jegyek továbbra is elérhetőek, de pillanatnyilag nem tudjuk garantálni a produkciók adott időpontban való megtartását” – közölte a teátrum.

…. Nem játszik a Zenthe Ferenc Színház:
2020. március 12-én 00.00 órától székhelyén felfüggeszti a színházi előadások megtartását. A bérletes előadásokat egy későbbi időpontban – előzetes tájékoztatást követően – igyekeznek megtartani. A megváltott bérletek és szólójegyek az új időpontra érvényesek lesznek.

…. Minden megyeszékhelyen elmaradnak a március 15-ei megemlékezések:
Egerben, Szekszárdon, Békéscsabán, Debrecenben, Érden, Győrben, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen is bejelentették, hogy elmaradnak a március 15-ei városi megemlékezések.

…. Elmaradnak az előadások Tatabányán:
A Jászai Mari Színház, Népházban megrendezésre kerülő valamennyi nagyszínpadi produkció további intézkedésig elmarad. Első ütemben, a 2020. március 31-ig a műsorban szereplő nagyszínpadi előadásokra váltott jegyeket a nézők a jegypénztárban és a színház szervezésén visszaválthatják vagy későbbi időpontra cserélhetik. Az online (jegy.hu, jaszaiszinhaz.hu) vásárolt jegyek visszaváltásáról az Interticket gondoskodik. A külső jegyértékesítő irodáikban (Fortuna Jegyiroda, Tourinform Komárom, Tata és Környéke Turisztikai Egyesület) vásárolt jegyeket a vásárlás helyszínén válthatják vissza.

… nem tart előadást a Trafó:

“A Trafó Kortárs Művészetek Háza ezúton értesíti nézőit és a nyilvánosságot, hogy a 2020. március 11-én meghozott kormányrendelet alapján 2020. március 12-től egyetlen előadását és programját sem tartja meg – határozatlan ideig –, a nézők és a fellépő művészek egészségének védelme érdekében. Nem rendezik meg a Nagyterem, a Trafóklub és a Stúdió programjait, köztük a Gondolat Generátor eseményeit és a külsős helyszínen (OSZMI) játszott előadásokat sem. Az elmaradt előadások jegyei bármely későbbi előadásra értékhatárukig beválthatók vagy visszaválthatók: kizárólag személyesen a Trafó jegypénztárában az évad végéig, azaz 2020. június 30-ig, minden nap 16 és 20 óra között. Az online megvásárolt jegyek visszaváltásához elég a visszaigazoló e-mailben található pdf-jegyet bemutatni a pénztárban.”

…. Nem tart előadást a Nemzeti Színház:
“A Nemzeti Színház tájékoztatja Nézőit, hogy a hazánkat is érintő koronavírus-járványra tekintettel, az Operatív Törzs és Magyarország Kormánya határozata alapján a mai naptól a rendelkezés visszavonásáig nem tartja meg előadásait. Az elmaradt előadások jegyeit a nézők egy későbbi időpontra becserélhetik. A Madách Nemzetközi Színházi Találkozót a Nemzeti Színház az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlására későbbi időpontra halasztja. A MITEM-re megvásárolt jegyek és bérletek érvényesek lesznek az új időpontokra, melyről a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket.”

… felfüggeszti tevékenyégés a Miskolci Nemzeti Színház:
2020. március 11-én veszélyhelyzet elrendeléséről döntött a kormány. A koronavírus terjedését megelőző intézkedésekről szóló rendeletnek megfelelően, nézőink védelmében a mai naptól bizonytalan ideig nem tartják meg előadásaikat.

…. Várkert Bazár:
Elmaradnak a Várkert Bazár rendezvénytermébe március 15-re meghirdetett programok. Az egész napos, beltéri ingyenes programok mellett a jegyvásárláshoz kötött esti A szép szabadságért. című produkció is elmarad. Az online vásárolt jegyek visszaváltásáról az Interticket Kft. értesíti a vásárlókat, míg a Várkert Bazár jegypénztáraiban megvásárolt jegyek az előadás dátumától 14 napon belül válthatóak vissza a Déli Palotában található jegypénztárban – áll a közleményben.
A Várkert Bazár egyéb, kevesebb látogatószámú programjait egyelőre megrendezik, ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik az operatív törzs tájékoztatását – áll a közleményben.

… Élőben közvetít a Marosvásárhelyi Színház:
Bár a koronavírus-járványügyi intézkedések megtiltják, hogy közönséget érintő tevékenységet folytasson, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata úgy döntött, hogy a Sirály című előadását az eredetileg meghirdetett előadás-időpontban 2020. március 12-én, csütörtökön este 7 órától kamera előtt lejátssza. Részletek itt.

2020.03.10.

Közleményt adott ki a….

… Győri Nemzeti Színház:
„Kedves Nézőink, a Győri Nemzeti Színház vezetősége fokozott figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos híreket. Amíg a kormány nem függeszti fel a közösségi programokat a járvány elkerülése érdekében, addig az előadásokat megtartjuk.”

…. Kolibri Színház:
Budapest színházai, így a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház is mindaddig zavartalanul játszik, míg Budapest Főváros Önkormányzata vagy a kormány nem rendeli el a közintézmények bezárását. “Mindazok, akik most nem tudnak ellátogatni hozzánk, a későbbiek folyamán a jegyvásárlásnál előnyt élveznek. 

…. Madách Színház:
“A Madách Színház Igazgatóságát, Művészeit és Dolgozóit is aggodalommal tölti el a koronavírus terjedése. Színházunkban az elmúlt hetekben fokozott higiénés szabályokat vezettünk be. A mosdókban a közönségforgalmi és a műszaki területen is rendelkezésre állnak kézfertőtlenítők, kérjük, használják. Az előadások előtt, a szünet előtt és a szünet után is fertőtlenítjük a közönségforgalmi területen az ajtókat, kilincseket, mosdókat, és előadások előtt a székek karfáit is. Kérjük nézőinket, hogy zsebkendőbe köhögjenek vagy tüsszentsenek, a zsebkendőt pedig a külön erre a célra kihelyezett szemetesekbe dobják. Nyomatékosan megkérjük Önöket, hogy ha betegek, ne jöjjenek színházba, adják át jegyüket egészséges rokonaiknak vagy barátaiknak. A Madách Színház Igazgatósága is figyelemmel kíséri a magyar kormány és az operatív törzs utasításait. Amíg másként nem rendelkeznek, előadásainkat megtartjuk, így addig a belépőjegyek visszaváltása nem áll módunkban. (…)”

…. Örkény Színház:
Az Örkény Színház is tudatta nézőivel, hogy minden közönségforgalmi terüket a megszokottnál többször, többen, fokozott figyelemmel fertőtlenítik, beleértve a nézőtéri székek karfáit is. A színház üzemi területein is elővigyázatossági rendelkezéseket léptettek életbe. “Önökkel együtt bízunk benne, hogy a járvány Magyarországon nem eszkalálódik, és a kulturális intézmények, közönségforgalmi helyek bezárására nem kerül sor. Ha mégis, arra fogunk törekedni, hogy lehetőséget találjunk előadásaink pótlására, de e téren nem szeretnénk ígéreteket improvizálni, sok az ismeretlen tényező, egy ilyen eljárásrend kidolgozása hosszabb elemzést kíván” – írta Mácsai Pál.

…. RAM Colosseum:
“(…) Amennyiben a menetközben esetlegesen kormányzati intézkedéscsomagban elrendelve járványügyi intézkedések és/vagy korlátozások kerülnek bevezetésre, melyek egységesen, jelentős mértékben korlátozzák vagy időszakosan teljes mértékben megakadályozzák a színházi előadások bemutatását, úgy erre vonatkozóan az adott előadás jegykontingensét kibocsájtó partnereink Facebook oldalán, weblapján fogják megtalálni az intézkedés helyzetkezelésének eseti iránymutatásait, melyről a RaM Colosseum felületein is tájékoztatást nyújtunk. (…)” – közölte a RAM.

… Szegedi Nemzeti Színház:
Az intézmény tájékoztatása szerint a megelőzés érdekében kézfertőtlenítőket helyeztek el az üzemi-, valamint a nézők által látogatott terekben. Ameddig az illetékes hatóság vagy a kormány nem rendeli el a közösségi programok látogatásának tilalmát, arra törekednek, hogy az előadásokat zavartalanul meg tudják tartani.

…. Thália Színház:
Amíg az operatív törzs nem függeszti fel a közösségi programokat a járvány megfékezése érdekében, addig a meghirdetett előadásokra továbbra is várja nézőit a Thália Színház.

… Weöres Sándor Színház:
Az előadások zavartalanul folynak, a tavaszi bérlet következő bemutatóinak próbái a terveknek megfelelően elkezdődtek- írta a Weöres Sándor Színház facebook oldalán.

…Redbull Pilvaker:
A 2020. március 15-ére tervezett Red Bull Pilvaker elmarad. A döntést a szervezők az egészségügyi kockázatokat, valamint a hatóságok ajánlásait mérlegelve hozták meg, és kérik mindenki megértését.

… Gólem Színház:
Borgula András Izraelben rekedt, jelenleg is Tel Avivban van. A Gólem Színház rendezője hétfő hajnalban érkezett az országba, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról számolt be, hogy senki nem ellenőrizte őket, mikor megérkeztek Izraelbe. Annyit kérdeztek tőlük, hogy az elmúlt két hétben voltak-e Kínában. Családjával öt napot szeretett volna eltölteni Izraelben, de ma kaptak egy értesítést, miszerint törölték a járatukat, helyette pedig egy Brüsszel-Budapest útvonalat ajánlottak fel nekik. Azt viszont a repülőtársaság nem jelezte, hogyan fognak eljutni Izraelből Brüsszelbe. A rendező úgy tudja: csütörtök estétől teljesen lezárják az izraeli határt, a légiforgalommal együtt. A családjával pedig terveik szerint holnap elhagyják az országot. Borgula arról is mesélt, hogy a vonatpénztárnál csak azután kapták meg a jegyet, miután kiderült, hogy nem Olaszországból, hanem Magyarországról érkeztek.

2020.03.09

…. Máthé Erzsi önkéntes karanténba vonult:
A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas Máthé Erzsi úgy döntött, otthonában vészeli át a koronavírus-járvány csillapodását. Máthé Erzsi 92 éves, így számára különösen veszélyes lenne, ha elkapná a hazánkban is felbukkanó koronavírust. Bár egészen idáig komoly társadalmi életet élt, most úgy döntött, nem mozdul ki a biztonságot jelentő otthonából.

… Átrium:
“Színházunk folyamatosan követi a koronavírussal összefüggő közegészségügyi adatokat és információkat. A közönségforgalmi mosdókban antibakteriális kézmosót, továbbá a koronavírus felismerésével és a helyes kézmosás módjával kapcsolatos Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által kiadott információs táblákat helyeztünk el. Munkatársaink számára minden üzemi helyiségben ugyancsak rendelkezésre áll kézfertőtlenítő. Sokan érdeklődnek, ezért jelezzük: amíg a közösségi programok látogatását a kormány vagy az illetékes hatóság fel nem függeszti a járvány elkerülése érdekében, addig az előadásokat terveink szerint rendben megtartjuk és a jegyeket nem váltjuk vissza. Amennyiben egy előadás bármilyen okból elmarad, a jegyeket vissza- vagy egy későbbi előadásra beváltjuk, így anyagi veszteség nem éri nézőinket” – tudatta az Átrium csapata.

2020.03.06.

… Közleményt adott ki az Artus – vírussal fertőzött nézőt fogadtak:
A Kérész Művek február 29-i előadásán ott volt az az iráni házaspár, amelynek egyik tagja bizonyítottan koronavírus-fertőzött. Az Artus felvette a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, tájékoztatták őket a helyzetről, és az ott kapott útmutatás szerint jártak el. “A jegyrendelések és online vásárlások alapján a nézőket azonnal felkutattuk és informáltuk. Írásban tájékoztattuk a szereplőket, illetve mindazokat, akik az előadás óta az Artusban jártak, valamint azon személyeket, akik tervezték, hogy az Artusba jönnek. Minden közeljövőben az Artus Stúdióban szervezett megbeszélésünket lemondtuk” – írták. Azóta kiderült, hogy a feleség tesztje negatív, amiről szintén tájékoztatták az érintetteket.


2020.03.10.

… Marosvásárhely:
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ezúton értesíti nézőit, hogy a koronavírus-járvány miatt a Kulturális Minisztérium által kiadott értesítés értelmében 2020. március 10-22 időszakban minden előadást, illetve közönséget érintő tevékenységet felfüggeszt.

… Szlovák Nemzeti Színház:
A Szlovák Nemzeti Színház visszavonásig törli az eddig kiírt előadásokat. Izabelia Pažitková, az SND szóvivőjének tájékoztatása szerint az intézkedést azért is hozták meg, mert a színház egy alkalmazottja megfertőződött koronavírussal. A nő jelmeztervezőként dolgozik a színházban, aki a társulattal részt vett egy brüsszeli eseményen.

…. Szatmárnémeti
Elmarad a Szatmárnémeti Északi Színház két társulata, a Harag György és a Mihai Raicu Társulat által, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmár Megyei Tanács támogatásával megszervezett TRANZIT FESZT Nemzetközi Multikulturális színházi fesztivál. A fesztivál-produkciókon túlmenően, a Harag György Társulat minden márciusra tervezett előadását, köztük Az ügynök halála című előadás bemutatóját is elhalasztja. 

…. Székelyudvarhely:
A koronavírus-járvány miatt kiadott hatósági rendeletek értelmében mától, 2020. március 11-étől március 22-éig minden nyilvános tevékenységét felfüggeszti a Tomcsa Sándor Színház. Elmarad a március 15-ére tervezett forradalom.ma2020 ünnepi rendezvény, a Vallomások március 17-ei és 18-ai előadásai, valamint a március 22-ei És Rómeó és Júlia, vendégelőadás is . Ez utóbbi produkció esetében a megvásárolt jegyek két héten belül visszaválthatók a színház jegypénztáránál. A március 24-ei Vallomások, illetve a március 27-ei Nem lesz reggel, Fred! előadásaink megtartásáról a későbbiekben tájékoztatjuk nézőinket.

…. Komáromi Jókai Színház:
Mivel a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében, a válságstáb 2020. március 10-én életbe lepett döntése alapján, visszavonásig tilos sport- és kulturális rendezvényeket szervezni Szlovákiában, a Komáromi Jókai Színház sem tart előadásokat.

….Csíkszereda:
Ebben a hónapban elmaradnak a Csíki Játékszín előadásai, valamint az összes vendégjáték, amelyekre márciusban került volna sor a csíkszeredai színházban.

…. Kolozsvár:
A Stratégiai Kommunikációs Bizottság döntése értelmében a Kolozsvári Román Opera az összes márciusi előadását lemondta, a magyar opera pedig a március 12-i Don Giovanni, a március 15-i János vitéz, valamint a március 19-i Sámson és Delila című előadásait.

… Nagyvárad:
A nagyváradi Szigligeti Színházban, a Szigligeti Stúdióban és az Árkádia Színházban a héten műsorra tűzött előadásokat megtartják, e két utóbbit ugyanis nem érintik a koronavírus-járvánnyal foglalkozó operatív törzs korlátozásai. Biztosítják nézőiket, hogy a Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal szoros együttműködésben mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hétvégére tervezett előadásaik kapcsán minden rendelkezésnek megfeleljenek, hiszen a közönség és munkatársaik biztonsága számukra elsődleges.

… Lemondták a Proton előadását Olaszországban:
Mundruczó Kornél független társulatának, a Proton Színháznak Látszatélet című előadása a Teatro di Roma műsorán szerepelt volna március 11-14. között.

…. a Broadway-n:
7-800 megerősített fertőzöttje van a koronavírusnak az Egyesült Államokban, de úgy néz ki, a betegség egyelőre nem szegte kedvét a színházlátogatóknak. A New York-i Broadway színházi előadásait 4 százalékkal többen látogatták a múlt héten, mint az azt megelőzőn, ennek az is lehet az oka, hogy két új produkció is színpadra állt.

… Németországban:
Elmarad az FIND Nemzetközi Festival a Berlini Schaubühnén, ugyanott a március 11-i premiert megtartják. A Deutsches Theater-ben, a berlini szenátusi bizottság döntése értelmében az 500 fő feletti nagyteremben minden előadás elmarad április 19-ig, a kisebb termekben egyelőre megtartják az előadásokat. A müncheni opera egyelőre megtartja előadásait, de lemondja az általa szervezett ún. “élménynapot”, mert ezen a redezvényen nem tudnák betartani a higiéniai előírásokat.

… Ausztriában:
A kormány előírásainak megfelelően becsukja kapuit többek közt a bécsi Burgtheater és a Josefstadt Theater, március végéig biztosan nem játszanak.

… Franciaországban:

A kedd délutáni hivatalos összesítés szerint 1600 fölé emelkedett a fertőzöttek száma Franciaországban és 30-an hunytak el. A vírus terjedésének megfékezésére a kormányzat vasárnap betiltott határozatlan időre minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje is. A leginkább érintett megyékben semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. 

2020.03.05

…. Olaszországban:
Az olasz kormányfő bejelentette, hogy az egész országban felfüggesztik a csoportos és tömeges eseményeket. Egész Olaszországban bezárják a mozikat, színházakat. A templomok nyitvatartásáról az egyház dönt. Giuseppe Conte közölte, hogy a sportrendezvényeket – köztük a labdarúgó mérkőzéseket – is közönség nélkül kell megrendezni. Korábban már bejelentették a tanítás országos leállítását március 15-ig. Csütörtöktől zárva tartanak az oktatási intézmények, a bölcsödéktől az egyetemekig. Az intézkedés több mint 8 millió tanulót érint. Az iskolák teljes és országos lezárása precedens nélküli, még a második világháború éveiben sem folyamodtak ehhez. 

Összefoglalónk folyamatosan frissül.