Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

Komolyzenei programokat tartanak a győri tavaszi fesztiválon

Operabeavató, Amadeus Live, Velence – Nápoly andata e ritorno címmel tartanak komolyzenei programokat a március 15. és 31. között megrendezendő Győri Tavaszi Fesztiválon – tájékoztatta az MTI-t a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

A közlemény szerint a március 23-i Operabeavató című előadás célja, hogy közelebb hozza a közönséghez az opera műfaját. Hozzátették: a zene és a színház egyesülése, az opera bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. A műsor elsősorban 16 éven felülieknek szól a nyelvhasználat és a témaválasztás miatt is: a művészek Mozart Don Giovanniját járják körül.

A nézőket Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, az operai próbafolyamatba pedig Göttinger Pál rendező enged betekintést. A minden alkalommal egyedi, megismételhetetlen estéhez több díjjal kitüntetett, nemzetközileg is elismert operaénekesek társulnak.

Amadeus Live a címe annak a különleges művészi élményt ígérő estének, amelyet március 26-án rendeznek a győri egyetemi csarnokban a Győri Filharmonikus Zenekar főszereplésével. A filmtörténet egyik legnagyobb hatású zenei filmjét, a generációk Mozart-képét alapvetően átformáló, Milos Forman által rendezett, nyolc Oscar-díjas Amadeust mutatják be eredeti nyelven, magyar felirattal, élő zenekari kísérettel. A filharmonikusok életében azért is ígérkezik különlegesnek ez a produkció, mert egy hölgy, Jessica Cottis dirigálja majd őket.

Az olasz Denis Biancucci zongoraművész és Gentjan Llukaci hegedűművész tavalyi teltházas győri koncertjük után egy új műsorral érkeznek a tavaszi fesztiválra március 28-án, hogy Domenico Menini operaénekessel kiegészülve, Nápolyba és Velencébe kalauzolják a közönséget. A koncertprogramban a rondót Gian Piero Reverberi, 20. századi olasz zeneszerző népszerű, velencei témájú kompozíciói alkotják.

A darabokat a zenészek a komponista művészetére jellemző modern zenei ritmusban, barokkos zenei visszakacsintással, izgalmasan virtuóz előadásban interpretálják a Velence – Nápoly andata e ritorno című koncerten.