“EZT A SZÍNDARABOT MÉG SEHOL SE JÁTSZOTTÁK” – SZÍNHÁZI ALKOTÓK ÉS A KORONAVÍRUS

2020. március 16., hétfő 07:13

A koronavírus terjedése miatt az oktatási intézmények mellett bezárták az összes színházat Magyarországon, több nagy tavaszi- és országos hatású fesztivál kénytelen lemondani vagy halasztani programjait. A színházi, a cirkuszi alkotók és a táncművészek is létbizonytalanságba kerültek, aggódnak, mi lesz velük, ha az intézkedések pár hétnél tovább tartanak. Van, aki összeszámolni sem meri, mennyi tartaléka van, és akad, aki azon töpreng, hogy elmegy takarítani.

Mácsai Pál igazgató szerint a színpad kiemelt fertőzésveszéllyel járó hely, ha viszont a Rómeót játszó színész nem öleli meg a Júliát játszó színésznőt, akkor nincs értelme próbálni. A 24.hu-nak arról is beszélt, a legnagyobb baj, hogy nem lehet felkészülni a következő időszakra, hogy nem lehet tudni, mi vár ránk,


“mert ezt a színdarabot még nem játszották sehol, a dramaturgia ismeretlen”. 

A Katonában egyelőre két hétre álltak le, az igazgató Máté Gábor még gondolni sem akar rá, mit jelentene, ha minden jegyet vissza kellene váltaniuk. Az RS9 Színházat vezető Lábán Katalin szerint előfordulhat, hogy a színészeik egy részének a színházban kell majd aludniuk, mert nem fogják tudni fizetni az albérletüket.

„Már régen nem közalkalmazott a színházi dolgozók jelentős része, igen sokan már régen nem kapunk fix fizetést, betegszabadsággal és egyéb garanciákkal. A színházban dolgozók elsöprő többsége kisvállalkozó, vagy minimális alapbér mellett legalábbis részben az.


Ha hetekig vagy hónapokig nem játszunk, az a nagy színházak bizonyos irodai dolgozóit kivéve szinte mindannyiunk megélhetésére drámai hatással lesz”

– mondta Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója, aki hozzátette, a helyzet pszichés hatásaira is fontos figyelnünk.


“Azok a színészek, akik számlásként dolgoznak, annyi munkát vállalnak, hogy nyáron is meg tudjanak élni, tehát most nemcsak a tavaszi bevételeinktől esünk el, hanem a nyári megélhetésünk is kockán forog. A párommal a félretett pénzünket fogjuk felélni” – fejtette ki a Színház Online-nak név nélkül nyilatkozó pályakezdő színésznő, aki ennek ellenére szerencsésnek érzi magát, mert egy társulat tagjaként abban biztos lehet, hogy a későbbiekben lesz munkája.

Kiss Ernő Zsolt, a Madách Színház művésze az Nlc.hu-nak mondta el, noha napi sorozat szereplője, átfutott a fején, miből fognak vásárolni, hogyan fizetik majd a számlákat: “Nekünk is van hitelünk, mint sokaknak. Szóval elég kétségbeejtő a helyzetünk. Mára kicsit lehiggadtam, és úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy megpróbálunk nyugodtak maradni, a gyermekünkre koncentrálni és annak örülünk, hogy egészségesek vagyunk.”

A hét éve szabadúszóként dolgozó Makra Viktória is borúsan látja a saját helyzetét: “Amióta kijöttem az egyetemről, voltak fentek és lentek, de sosem aggódtam, hogy miből fogok megélni, bíztam benne, hogy mindig lesz valami munkám. És lett is.

De jelenleg 100 ezer forint van a bankszámlámon.

Márciusban nagyon sok előadást játszottam volna, abból akartam megélni májusig. Életemben először komolyan aggódom” – fogalmazott a színésznő.

A független alkotókat és társulatokat támogató Manna Produkció vezetőjét arról kérdeztük, milyen hatása lehet a koronavírusnak az alternatív szférára. Gáspár Anna azt válaszolta, a teljes leállás teljes bizonytalanságot eredményez. „A napokban több ezer alkotónak szűnt meg a kereseti lehetősége, rengetegen váltak munkanélkülivé. Ez maga a csőd azoknak a művészeknek, akik hónapról hónapra élnek az előadások játszása után kapott megbízási díjakból, illetve a színházi neveléssel foglalkozó társulatoknak, akiknek a közönsége az iskolákból kerül ki. És komoly károkat, feszültséget okoz a hirtelen jött szünet a színházaknak, az ott dolgozó művészeknek, háttérmunkásoknak, a jegyértékesítő hálózatoknak és a nézőknek is.


Nem tudom, hogy ebből a helyzetből hogy lehet újraépíteni a bizalmat és a biztonságot.

Félek, hogy ha fel is oldják a jelenlegi korlátozásokat, nem fogunk tudni egyhamar visszazökkeni a régi kerékvágásba” – nyilatkozta a Manna vezetője, aki azt is hozzátette, rendkívül érzékeny időpontban történt mindez. 

Ugyanis hétfőn, március 16-án kell beadni a teljes független előadó-művészeti terület számára kiírt működési pályázatokat: „Tehát miközben mindenki benne van a válságmenedzsmentben, a következő egy éves helyzetünket szignifikánsan meghatározó pályázat benyújtásának felelősségéről is szólnak ezek az órák”.

Gáspár Anna arról számolt be, minden művész lejátszott, de még ki nem fizetett előadásdíját igyekezett eljuttatni hozzá – ezzel párhuzamosan próbálja behajtani a megrendelőktől, színházaktól, cégektől a függőben lévő produkciós díjakat: „Van, akitől január óta várom a kiegyenlítést, csak hogy láttassam a helyzet másik oldalát is. Pályázati támogatásokból fenntartott színházi műhelyként nagyon nehéz helyzet, hogy miként tartsuk fenn a bejelentett munkaviszonyokat, mikor nincs munka, de ha felfüggesztjük a státuszt, akkor épp attól esnek el a munkatársaink, ami most talán a legfontosabb, a társadalombiztosítástól. 


Igyekszem mindenkit megnyugtatni, aki épp próbál, és rávenni őket, hogy függesszék fel a munkát a saját egészségük védelmében – természetesen a részarányos próbadíjak azonnali kifizetésével.

Nyilván vannak következményei, ha a kialakult helyzet miatt nem tudjuk teljesíteni mondjuk egy pályázatban vállalt kötelezettségünket, de most dönthetünk együtt úgy, hogy ha nem sikerülne módosítani a pályázat megvalósításának feltételeit a támogatónál, akkor inkább visszaadjuk a támogatást. Független színházi műhelyként, ahol rendszerint projektalapon dolgozunk a művészekkel, nincs „bemutatókényszerünk”, ezért vagyunk függetlenek. Miközben most látszik igazán, hogy mennyire sérülékeny ez a rendszer” – mondta a Manna vezetője.

A korlátozás bevezetése után, péntek 13-án, „Az ügynök halála” premierjén tért volna vissza a színpadra a Terápia sorozatból jól ismert Czintos József színművész Szatmárnémetiben. Az előadás rendezője, Bérczes László, lévén az Ördögkatlan társigazgatója, az alkotó és a fesztiválszervező oldaláról is látja a kialakult helyzetet: “Próbáltunk becsülettel az utolsó pillanatig – hiszen ez a dolgunk.


A koronavírusos járvány terjedését befolyásolni nem tudjuk – azon túl, hogy betartjuk az ezzel kapcsolatos szabályokat -, ezért hát azt tesszük, ami rajtunk múlik.

Az csak rajtunk múlik, jól végezzük-e a dolgunkat. A dolgunk pedig az, hogy jól megszervezzük ezt a számunkra és még sokezer ember számára kedves, „szívünk-csücske” találkozót, az Ördögkatlant”. 

Sütő András, színész a Drót.eu oldalán fejtette ki nem fél az anyagi kártól ami érte és ami érni fogja, de félti a szeretteit, a családját: “Ha távolabbról szemlélem, akkor pedig minden szülőt és nagyszülőt féltek. Féltem a nővérem, aki az egészségügyben dolgozik. A hazámat féltem, mert úgy érzem nincsen erre a járványra valójában felkészülve, de úgy érzem a világ sincs. A tehetetlenségben annyi jót azért találok, hogy


felértékelődnek a gondolatok, a fantázia, az álmok, a kapcsolatok, a pillanatok és a művészet is. Könyvek, filmek, zenék. Mert segítenek.”

Szalai Kriszta színész-rendező és író összes munkáját lemondták, de saját bevallása szerint ő is a “lelki haszonra” koncentrál, a békére, a csöndre. “Viszont vannak, akik albérletben élnek, gyermekkel és most fizetés nélkül maradnak, nem tudnak tisztulni, mert kajára sem lesz pénzük, ha csak nem jön az összekapaszkodás vagy az égi segítség. Na erre kéne egy alapot létesíteni! Amint bajban lesznek emberek, akik fizetés nélkül maradnak, akkor lépjünk együtt!” – írta Facebook oldalán az alkotó.

Az összefogás jegyében indult el a művészek támogatását célzó #neváltsvisszajegyet mozgalom, amelyre többek közt Ábel Anita színésznő is felhívta a figyelmet: “A szívem egy darabja a színházé. Ezért kérlek #neváltsvisszajegyet.


Ha megtartjuk a jegy árát és nem a szánktól vesszük el a falatot, akkor már segítünk! A színházaknak a jegyárbevétel a működés egyik alappillére.”

Addig is amíg újranyitnak a színházak az alkotók többsége folytatja a munkát. Bizakodnak a hatásos megelőzésben, tervezik áprilisi műsoraikat és számos teátrum jelentkezik élő közvetítésekkel.

Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe az Élő közvetítések koronavírus idején c. csoportot, amely számos kulturális élményt tesz elérhetővé. És bízunk benne, hogy Formanek Csaba rendezőnek igaza lesz, aki a Drót.eu-oldalán úgy vélekedett:


“Egészen biztosan csodás és katartikus időszak lesz, amikor újra kinyithatnak a színházak, és a visszatartott energiák kiáradhatnak. (…)

Tartsunk ki, ne féljünk segítséget kérni, ha szükséges, és adni, ha lehetséges. Abban bízom, hogy ha lezajlik ez az egész nehéz időszak, abból valamilyen értelemben mégis gazdagabban jövünk ki, mint ahogyan belefutottunk.”

forrás: Színház Online, Drót.eu