Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


“EZT A SZÍNDARABOT MÉG SEHOL SE JÁTSZOTTÁK” – SZÍNHÁZI ALKOTÓK ÉS A KORONAVÍRUS

2020. március 16., hétfő 07:13

A koronavírus terjedése miatt az oktatási intézmények mellett bezárták az összes színházat Magyarországon, több nagy tavaszi- és országos hatású fesztivál kénytelen lemondani vagy halasztani programjait. A színházi, a cirkuszi alkotók és a táncművészek is létbizonytalanságba kerültek, aggódnak, mi lesz velük, ha az intézkedések pár hétnél tovább tartanak. Van, aki összeszámolni sem meri, mennyi tartaléka van, és akad, aki azon töpreng, hogy elmegy takarítani.

Mácsai Pál igazgató szerint a színpad kiemelt fertőzésveszéllyel járó hely, ha viszont a Rómeót játszó színész nem öleli meg a Júliát játszó színésznőt, akkor nincs értelme próbálni. A 24.hu-nak arról is beszélt, a legnagyobb baj, hogy nem lehet felkészülni a következő időszakra, hogy nem lehet tudni, mi vár ránk,


“mert ezt a színdarabot még nem játszották sehol, a dramaturgia ismeretlen”. 

A Katonában egyelőre két hétre álltak le, az igazgató Máté Gábor még gondolni sem akar rá, mit jelentene, ha minden jegyet vissza kellene váltaniuk. Az RS9 Színházat vezető Lábán Katalin szerint előfordulhat, hogy a színészeik egy részének a színházban kell majd aludniuk, mert nem fogják tudni fizetni az albérletüket.

„Már régen nem közalkalmazott a színházi dolgozók jelentős része, igen sokan már régen nem kapunk fix fizetést, betegszabadsággal és egyéb garanciákkal. A színházban dolgozók elsöprő többsége kisvállalkozó, vagy minimális alapbér mellett legalábbis részben az.


Ha hetekig vagy hónapokig nem játszunk, az a nagy színházak bizonyos irodai dolgozóit kivéve szinte mindannyiunk megélhetésére drámai hatással lesz”

– mondta Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója, aki hozzátette, a helyzet pszichés hatásaira is fontos figyelnünk.


“Azok a színészek, akik számlásként dolgoznak, annyi munkát vállalnak, hogy nyáron is meg tudjanak élni, tehát most nemcsak a tavaszi bevételeinktől esünk el, hanem a nyári megélhetésünk is kockán forog. A párommal a félretett pénzünket fogjuk felélni” – fejtette ki a Színház Online-nak név nélkül nyilatkozó pályakezdő színésznő, aki ennek ellenére szerencsésnek érzi magát, mert egy társulat tagjaként abban biztos lehet, hogy a későbbiekben lesz munkája.

Kiss Ernő Zsolt, a Madách Színház művésze az Nlc.hu-nak mondta el, noha napi sorozat szereplője, átfutott a fején, miből fognak vásárolni, hogyan fizetik majd a számlákat: “Nekünk is van hitelünk, mint sokaknak. Szóval elég kétségbeejtő a helyzetünk. Mára kicsit lehiggadtam, és úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy megpróbálunk nyugodtak maradni, a gyermekünkre koncentrálni és annak örülünk, hogy egészségesek vagyunk.”

A hét éve szabadúszóként dolgozó Makra Viktória is borúsan látja a saját helyzetét: “Amióta kijöttem az egyetemről, voltak fentek és lentek, de sosem aggódtam, hogy miből fogok megélni, bíztam benne, hogy mindig lesz valami munkám. És lett is.

De jelenleg 100 ezer forint van a bankszámlámon.

Márciusban nagyon sok előadást játszottam volna, abból akartam megélni májusig. Életemben először komolyan aggódom” – fogalmazott a színésznő.

A független alkotókat és társulatokat támogató Manna Produkció vezetőjét arról kérdeztük, milyen hatása lehet a koronavírusnak az alternatív szférára. Gáspár Anna azt válaszolta, a teljes leállás teljes bizonytalanságot eredményez. „A napokban több ezer alkotónak szűnt meg a kereseti lehetősége, rengetegen váltak munkanélkülivé. Ez maga a csőd azoknak a művészeknek, akik hónapról hónapra élnek az előadások játszása után kapott megbízási díjakból, illetve a színházi neveléssel foglalkozó társulatoknak, akiknek a közönsége az iskolákból kerül ki. És komoly károkat, feszültséget okoz a hirtelen jött szünet a színházaknak, az ott dolgozó művészeknek, háttérmunkásoknak, a jegyértékesítő hálózatoknak és a nézőknek is.


Nem tudom, hogy ebből a helyzetből hogy lehet újraépíteni a bizalmat és a biztonságot.

Félek, hogy ha fel is oldják a jelenlegi korlátozásokat, nem fogunk tudni egyhamar visszazökkeni a régi kerékvágásba” – nyilatkozta a Manna vezetője, aki azt is hozzátette, rendkívül érzékeny időpontban történt mindez. 

Ugyanis hétfőn, március 16-án kell beadni a teljes független előadó-művészeti terület számára kiírt működési pályázatokat: „Tehát miközben mindenki benne van a válságmenedzsmentben, a következő egy éves helyzetünket szignifikánsan meghatározó pályázat benyújtásának felelősségéről is szólnak ezek az órák”.

Gáspár Anna arról számolt be, minden művész lejátszott, de még ki nem fizetett előadásdíját igyekezett eljuttatni hozzá – ezzel párhuzamosan próbálja behajtani a megrendelőktől, színházaktól, cégektől a függőben lévő produkciós díjakat: „Van, akitől január óta várom a kiegyenlítést, csak hogy láttassam a helyzet másik oldalát is. Pályázati támogatásokból fenntartott színházi műhelyként nagyon nehéz helyzet, hogy miként tartsuk fenn a bejelentett munkaviszonyokat, mikor nincs munka, de ha felfüggesztjük a státuszt, akkor épp attól esnek el a munkatársaink, ami most talán a legfontosabb, a társadalombiztosítástól. 


Igyekszem mindenkit megnyugtatni, aki épp próbál, és rávenni őket, hogy függesszék fel a munkát a saját egészségük védelmében – természetesen a részarányos próbadíjak azonnali kifizetésével.

Nyilván vannak következményei, ha a kialakult helyzet miatt nem tudjuk teljesíteni mondjuk egy pályázatban vállalt kötelezettségünket, de most dönthetünk együtt úgy, hogy ha nem sikerülne módosítani a pályázat megvalósításának feltételeit a támogatónál, akkor inkább visszaadjuk a támogatást. Független színházi műhelyként, ahol rendszerint projektalapon dolgozunk a művészekkel, nincs „bemutatókényszerünk”, ezért vagyunk függetlenek. Miközben most látszik igazán, hogy mennyire sérülékeny ez a rendszer” – mondta a Manna vezetője.

A korlátozás bevezetése után, péntek 13-án, „Az ügynök halála” premierjén tért volna vissza a színpadra a Terápia sorozatból jól ismert Czintos József színművész Szatmárnémetiben. Az előadás rendezője, Bérczes László, lévén az Ördögkatlan társigazgatója, az alkotó és a fesztiválszervező oldaláról is látja a kialakult helyzetet: “Próbáltunk becsülettel az utolsó pillanatig – hiszen ez a dolgunk.


A koronavírusos járvány terjedését befolyásolni nem tudjuk – azon túl, hogy betartjuk az ezzel kapcsolatos szabályokat -, ezért hát azt tesszük, ami rajtunk múlik.

Az csak rajtunk múlik, jól végezzük-e a dolgunkat. A dolgunk pedig az, hogy jól megszervezzük ezt a számunkra és még sokezer ember számára kedves, „szívünk-csücske” találkozót, az Ördögkatlant”. 

Sütő András, színész a Drót.eu oldalán fejtette ki nem fél az anyagi kártól ami érte és ami érni fogja, de félti a szeretteit, a családját: “Ha távolabbról szemlélem, akkor pedig minden szülőt és nagyszülőt féltek. Féltem a nővérem, aki az egészségügyben dolgozik. A hazámat féltem, mert úgy érzem nincsen erre a járványra valójában felkészülve, de úgy érzem a világ sincs. A tehetetlenségben annyi jót azért találok, hogy


felértékelődnek a gondolatok, a fantázia, az álmok, a kapcsolatok, a pillanatok és a művészet is. Könyvek, filmek, zenék. Mert segítenek.”

Szalai Kriszta színész-rendező és író összes munkáját lemondták, de saját bevallása szerint ő is a “lelki haszonra” koncentrál, a békére, a csöndre. “Viszont vannak, akik albérletben élnek, gyermekkel és most fizetés nélkül maradnak, nem tudnak tisztulni, mert kajára sem lesz pénzük, ha csak nem jön az összekapaszkodás vagy az égi segítség. Na erre kéne egy alapot létesíteni! Amint bajban lesznek emberek, akik fizetés nélkül maradnak, akkor lépjünk együtt!” – írta Facebook oldalán az alkotó.

Az összefogás jegyében indult el a művészek támogatását célzó #neváltsvisszajegyet mozgalom, amelyre többek közt Ábel Anita színésznő is felhívta a figyelmet: “A szívem egy darabja a színházé. Ezért kérlek #neváltsvisszajegyet.


Ha megtartjuk a jegy árát és nem a szánktól vesszük el a falatot, akkor már segítünk! A színházaknak a jegyárbevétel a működés egyik alappillére.”

Addig is amíg újranyitnak a színházak az alkotók többsége folytatja a munkát. Bizakodnak a hatásos megelőzésben, tervezik áprilisi műsoraikat és számos teátrum jelentkezik élő közvetítésekkel.

Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe az Élő közvetítések koronavírus idején c. csoportot, amely számos kulturális élményt tesz elérhetővé. És bízunk benne, hogy Formanek Csaba rendezőnek igaza lesz, aki a Drót.eu-oldalán úgy vélekedett:


“Egészen biztosan csodás és katartikus időszak lesz, amikor újra kinyithatnak a színházak, és a visszatartott energiák kiáradhatnak. (…)

Tartsunk ki, ne féljünk segítséget kérni, ha szükséges, és adni, ha lehetséges. Abban bízom, hogy ha lezajlik ez az egész nehéz időszak, abból valamilyen értelemben mégis gazdagabban jövünk ki, mint ahogyan belefutottunk.”

forrás: Színház Online, Drót.eu


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed