$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Örkény-egypercesben érezzük magunkat, csak már kényelmetlenül hosszú ideje tart

Hamvay Péter

Van, aki a pénzénél maradt, és van, aki egy fillért sem kapott a színházi tao-pénzek megszüntetése után. A minisztériumban meghozott döntések alapján a politika játékszerévé vált a támogatási rendszer: vannak nagy nyertesek, és emelt fővel távozni készülő vesztesek.

Bár az új évad elkezdődött, számos színház nem tudja, mennyit is kap a visszaélések miatt érthető módon, de puccsszerűen megszüntetett tao-bevételek pótlására. Pedig nem lett volna túl nehéz az elosztás, hiszen hosszú hezitálás után a tavalyi tao-felajánlásokkal megegyező, 37,5 milliárdos összeget valóban elkülönítette a kormány erre a célra. A kulturális államtitkárságnak mindössze annyi feladata lett volna, hogy kiszűrje a kifejezetten csalásra alapított vállalkozásokat – ezt egyébként sikeresen meg is tette –, és odaadja a korábban a taóból szerzett támogatást a becsületesen működő színházaknak, táncegyütteseknek, zenekaroknak. A felszabaduló összegből – ami becslések szerint a teljes összeg negyede, vagy akár harmada is – pedig látványos fejlesztéseket indíthatott volna.

A minisztérium azonban nem építette be az eddigi tao-pénzeket a színházak költségvetésébe, de nem volt ínyére az sem, hogy a pénzt pályázati formában ossza szét – talán azért, mert ez esetben világos szabályrendszer alapján kellett volna eljárnia. Ehelyett

alázatos kérvényt írtunk a magasságos minisztériumnak hogy adja vissza azt a pénzt, amire jogosultak voltunk, amire a tárca kegyesen eldönti, hogy megteszi-e

– fogalmazott az egyik színházvezető. A döntést pedig nem szakmai, inkább politikai alkuk motiválják.

A budapesti színházak – Tarlós István választási kampányának részeként – megkapták a tavalyi összeget, sőt összesen félmilliárddal többet is, a vidéki kőszínházak szintén nagyjából a pénzüknél vannak. Kivéve az ellenzéki vezetésű Szeged teátrumát. A gyengén muzsikáló, de jó haverok által vezetett műhelyek esetében a hiányzó jegyárbevételt a tao-alapból pótolták ki, így a Nemzeti Színház vagy a Pesti Magyar Színház ötszörösét kapta annak a pénznek, amely a korábbi jegyeladásai alapján megillette volna. Más – jellemzően közéleti kérdésekkel is bátrán foglalkozó – teátrumok viszont kevesebbet vagy semmit sem kaptak.

A HVG összesítése szerint a rendelkezésre álló pénz alig több mint feléről, 20,3 milliárd forintról született eddig döntés. S ha a tárca ígérete szerint lesznek is további tematikus pályázatok – a zenekarok támogatási pályázata augusztus végén jelent meg –, nagy a valószínűsége, hogy a 37,5 milliárdos összeg papíron marad, s a jövő évi költségvetésbe csak ez a 20 milliárd körüli forrás kerül be.

Kísérletezésre nincs pénz

A tao-pótlás legnagyobb vesztesei a függetlenek és a tisztességesen működő magánszínházak. A Jurányi Házat is működtető, mintegy tíz független teátrum jegybevételeit kezelő ernyőszervezet, a FÜGE Produkció például eddig még egyetlen fillért sem látott az igényelt 270 millió forintból. Helyette viszont kapott vizsgálatot az Állami Számvevőszéktől. A kért dokumentumokat a múlt héten adta le, s ismerve az ÁSZ lassan őrlő malmait, pozitív eredmény esetén is legjobb esetben év vége lesz, mire a tárcánál eldöntik, kap-e a FÜGE, s ha igen, mennyi tao-kompenzációt.


Rozgonyi-Kulcsár Viktória igazgató szerint a bizonytalanság a leginkább idegőrlő, hiszen nekik már a jövő évi szerződéseket kellene megkötniük. Ráadásul ha a Jurányi Házat ütik, az a független szcéna nagy részének is fáj, hiszen legalább harminc kisebb-nagyobb társulat számára kínál próba- és játszóhelyet. Évente tíz saját és legalább ennyi befogadott bemutatója van, illetve négyszáznál több előadást tartanak a Jurányi utcai egykori iskolaépületben. Az igazgató szerint decemberig képesek az eddigi terveiknek megfelelően működni, ami annak köszönhető, hogy a tao megszüntetése óta tovább húzták a nadrágszíjat. Ám a hároméves bérleti szerződésük lejárta után nem valószínű, hogy tao-pénzek nélkül az eddigi struktúrában tovább tudnának működni.

Lehet, hogy jobb emelt fővel távozni!

– mondja keserűen Orlai Tibor, az Orlai Produkció tulajdonosa, aki a bizonytalanság miatt (a FÜGE tagjaként ők sem kaptak még hírt a tao-pótlásról) egyelőre az új évadot sem hirdette meg. „Megtehetnénk, hogy visszamegyünk a kezdetekhez, amikor évente egy-két bulvárdarabot mutattunk be.” De úgy érzi, „mára igényes repertoárt építettünk fel, és nem akarjuk kihajítani mindazt, amit az elmúlt évtizedben elértünk, és visszalépni a kezdő mezőbe”.

A társulat számos díjat nyert például Gogol Egy őrült naplója című előadásával, de nem riadt vissza a kényelmetlen társadalmi problémákat – a családon belüli erőszakot, a melegség elfogadását, a holokauszt emlékezetét – feszegető daraboktól sem. A nézők egyelőre nem sokat látnak a változásokból, hiszen a nyári bemutatók most érkeznek állandó játszóhelyükre, a Belvárosi Színházba, és folynak a korábban leszervezett októberi premier próbái is.

Sokkal inkább hallatják a hangjukat a tao kivezetésének melléktermékeként szintén „levadászandó” Átrium színház vezetői, akiknek a 218 millió forintos támogatás helyett mindössze 50 millió forintot ítélt meg a tárca. Kénytelenek voltak elbocsátani a teljes stábot, „amivel a színházi műhely megszűnt” – mondja Ugrai István produkciós vezető. A közönségük hűséges maradt, telt házzal mennek az előadások, az idén két ízben is 10-15 százalékkal megemelt jegyárak ellenére.

A meghirdetett gyűjtésből is befolyt 15 millió forint, mégsem tudnak új bemutatót tartani az idén. Pedig korábban sem szűkölködtek a kreatív eszközökben: befektetőket vontak be egy-egy produkció létrehozásába, legutóbbi bemutatójuk, a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab pedig egyetlen színész rögtönzésére épül, így nem kell próba, díszlet és jelmez sem. Ugrai szerint ha nem áll helyre a támogatásuk, illetve nem sikerül szponzori, mecénási pénzhez jutni, és nem tudnak új bemutatókkal előrukkolni, akkor „a színház múzeummá válik, ami maga a halál”.

A Centrál Színház tulajdonosa, Puskás Tamás is így gondolja, épp azért – tartalékainak köszönhetően – nem vesz vissza a bemutatók számából. „Nem értem, miért nem sorolt az önkormányzat a budapesti teátrumok közé bennünket is (azok megkapták a taóból kiesett pénzüket), hiszen kiemelt színház vagyunk, közhasznúsági szerződésünk van, és 170 ezres közönséget szolgálunk ki.” A Centrál a tavalyi jegyárbevétele alapján igényelhető 550 millió forint helyett csupán 200 milliót kapott.

Puskás, aki két éve vásárolta meg a fővárostól a színházat üzemeltető céget, abban bízik, hogy az önkormányzati teátrumok és a Centrál finanszírozása közötti igazságtalan különbség csökkenni fog. Ők is takarékoskodnak, elsősorban a fellépti díjakat csökkentették, illetve sokakat kiszerveztek a stábból, és áremelésre is rákényszerültek. „Arra ügyeltünk, hogy azokat a munkatársakat, akik 250 ezer forint nettó alatt keresnek, ne érintsék a megszorítások” – mondja az igazgató-rendező.

Utolsó szalmaszál

Egyetlen reményt az nyújt a megkárosított színházaknak, hogy a Fekete Péter vezette államtitkárság tematikus pályázatokat ígér. Az első 2,5 milliárd forintos keretösszegre kiírt pályázat már le is zárult. A benne szereplő 22 téma között számos progresszív található, így a független színházak támogatása, romaprogramok, hátrányos helyzetű gyerekek és fogyatékosok színházi élményhez juttatását támogató projektekre lehetett pénzt kapni.

A hó végéig újabb négy témára – egyebek mellett határon túli turnékra – lehet pályázni (a keretösszeg itt már csak 450 millió forint), ám ezek nem sokat segítenek azokon a teátrumokon, amelyeknek az alapfinanszírozása hiányzik. „Nehéz is olyan pályázatra jelentkezni, amit »a jelen valóságra a humor és a szépség könnyed eszközeivel reflektáló« előadásokra írtak ki, anélkül hogy ne tűnnénk cinikusnak” – mondja Ugrai, hozzátéve:

Örkény-egypercesben érezzük magunkat, csak már kényelmetlenül hosszú ideje tart.

A tárca által alkalmazott módszer arra mindenképp alkalmas, hogy a színházakat a kézből etetés módszerével rövid pórázon tartsák, a hitegetéssel pedig lehalkítsák a méltatlankodók hangját. Hiszen azt nem lehet tudni, milyen pályázatok, és mekkora keretösszeggel jönnek még, ahogy azt sem, hogy a tao-pótlás jelenlegi szisztémáját átmeneti vagy tartós megoldásnak szánja-e a kulturális kormányzat.

forrás: https://hvg.hu
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,32,bohémélet,61,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,42,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,4,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,73,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,194,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,368,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,237,operaház,79,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,11,operettszínház,35,orlai,601,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,221,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,67,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,74,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,101,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Örkény-egypercesben érezzük magunkat, csak már kényelmetlenül hosszú ideje tart
Örkény-egypercesben érezzük magunkat, csak már kényelmetlenül hosszú ideje tart
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2019/09/orkeny-egypercesben-erezzuk-magunkat.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2019/09/orkeny-egypercesben-erezzuk-magunkat.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content